Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί το AstraZeneca προκαλεί θρομβώσεις στο αίμα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το εμβόλιο της AstraZeneca προκάλεσε ανησυχία στους πολίτες, καθώς παρουσίασε παρενέργειες σε πολλούς θρομβώσεις. Τον πιθανό λόγο που οδηγεί σε εξαιρετικά σπάνιους θρόμβους αίματος μετά το εμβόλιο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, φαίνεται πως βρήκαν επιστήμονες. 

Σε έρευνα βρέθηκε μια αλληλεπίδραση μεταξύ του εμβολίου και μιας πρωτεΐνης γνωστής ως «αιμοπετάλιο factor 4» που μπορεί να κρύβεται πίσω από τις θρομβώσεις. Η ομάδα - στο Κάρντιφ και στις ΗΠΑ - έδειξε με εξαιρετική λεπτομέρεια πώς μια πρωτεΐνη στο αίμα έλκεται από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου. Πιστεύεται ότι αυτό πυροδοτεί μια αλυσιδωτή αντίδραση, στην οποία εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα, που μπορεί να καταλήξει σε επικίνδυνους θρόμβους. Η  σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε σήμερα στο journal Science Advances από επιστήμονες σε Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ.

Αν και η μελέτη δεν είναι οριστική, δίνει σημαντικά στοιχεία στην AstraZeneca, η οποία και διερευνά τρόπους να τα αξιοποιήσει στην προσπάθειά της να σταματήσει αυτές οι σπάνιες παρενέργειες, δήλωσε η εταιρεία.

Όπως σημειώνει το Bloomberg το εμβόλιο δέχτηκε κριτική για την εμφάνιση αυτών των παρενεργειών και γι’ αυτό σε πολλές χώρες απαγορεύτηκε η χρήση του σε άτομα συγκεκριμένων ηλικιών.

Οι παρενέργειες είναι πιο συχνές μετά την πρώτη δόση παρά τη δεύτερη, με 426 περιπτώσεις να έχουν καταγραφεί στη Μεγάλη Βρετανία έως τις 17 Νοεμβρίου επί 24 εκατομμυρίων πρώτων και δεύτερων δόσεων που χορηγήθηκαν.

.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ