Με την Ελλάδα να καλείται να εφαρμόσει από το Σάββατο τη νέα δέσμη μέτρων κατά του κορονοιού, αύξηση ρεκόρ καταγράφουν τα κρούσματα και στην Ευρώπη η οποία βυθίζεται στο 4ο κύμα της νόσου.
Χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Αυστρία και η Ιταλία επαναφέρουν τα περιοριστικά μέτρα με τη Ρουμανία, Ρωσία και Βουλγαρία να βρίσκονται πολύ χαμηλά στα ποσοστά εμβολιασμών γεγονός που οδηγεί σε κατάρρευση τα συστήματα υγείας τους.
Το μεγάλο στοίχημα αποδεικνύεται και πάλι ο εμβολισμός καθώς χώρες όπως η Δανία κατάφεραν να επιστρέψουν στην κανονικότητα μετά τον εμβολισμό του 95% του πληθυσμού.
Σουηδία: Έρευνα καταπέλτης
Ο κορονοιός και η πολιτική που ακολούθησε κάθε χώρα στην Ευρώπη για την προστασία των πολιτών της απέναντι στη θανατηφόρο νόσο θα αποτελέσει σημείο έρευνας τα επόμενα χρόνια. Στη Σουηδία πάντως, φαίνεται τι θα ξεκινήσει νωρίτερα μετά το αποτέλεσμα πορίσματος της επιτροπής που όρισε η κυβέρνηση για να εξετάσει την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής που εφάρμοσε.
Η έρευνα έδειξε ότι «η διαχείριση της πανδημίας από τη Σουηδία χαρακτηρίστηκε από αργοπορημένη αντίδραση. Τα αρχικά μέτρα πρόληψης και ελέγχου της νόσου ήταν ανεπαρκή να σταματήσουν ή να περιορίσουν σημαντικά την εξάπλωση του ιού με αποτέλεσμα να έχουν πεθάνει 15.000 άνθρωποι».
Στο μεταξύ, η Σουηδία θα αρχίσει να παρέχει την τρίτη δόση του εμβολίου κατά της covid-19 σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, ενώ σταδιακά θα επεκτείνει τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης σε όλες τις επιλέξιμες ομάδες.
Περίπου το 85% όλων των Σουηδών ηλικίας άνω των 16 ετών έχουν κάνει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου και το 80% είναι πλήρως εμβολιασμένο.
Ολλανδία: Νέα περιοριστικά μέτρα
Μπροστά σε νέα μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα, βρίσκονται οι Ολλανδοί μετά την ραγδαία αύξησ των κρουσμάτων.
Οι ολλανδικές αρχές αναμένεται να αποφασίσουν εάν θα συστήσουν ενισχυτικές δόσεις κατά της COVID-19 για ενήλικες, ενώ τα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνουν την εκ νέου χρήση μάσκας σε κάποιους χώρους, ενίσχυση του μέτρου της τηλεργασίας και ευρύτερη υιοθέτηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται για την είσοδο σε μπαρ και εστιατόρια.
Ενώ το 84% του ενήλικου πληθυσμού στην Ολλανδία έχει εμβολιαστεί, τα νέα κρούσματα αυξάνονται σταθερά από τότε που η κυβέρνηση έδωσε τέλος στους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης στις 25 Σεπτεμβρίου.
Έως χθες, οι νέες μολύνσεις ήταν αυξημένες κατά 45% σε εβδομαδιαία βάση και γρήγορα πλησιάζουν τα υψηλά επίπεδα που προηγουμένως καταγράφηκαν τον Ιούλιο του 2021, καθώς και τον Δεκέμβριο και τον Οκτώβριο του 2020.
Η πίεση στα νοσοκομεία προκαλεί άμεση ανησυχία, καθώς πολλά περιορίζουν τις κανονικές νοσηλείες για να φροντίζουν νέο κύμα ασθενών με COVID-19. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM) της χώρας εκτιμά ότι τα τρία τέταρτα αυτών που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή είναι ανεμβολίαστοι.
Μεταξύ αυτών που βρέθηκαν θετικοί τον περασμένο μήνα, περίπου το 53% λένε ότι ήταν ανεμβολίαστοι, ενώ το 44% λένε ότι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με στοιχεία της RIVM.
Ρουμανία: Βυθίζεται στο 4ο κύμα
Η Ρουμανία κατέγραψε νέο ρεκόρ 591 θανάτων από την COVID-19 το τελευταίο 24ωρο και δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας στην χώρα.
Είναι η δεύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της νόσου καθώς δεν ξεπερνά το 37%. Τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 11.000 το προηγούμενο 24ωρο, σημειώνοντας κάποια μικρή μείωση από τους αριθμούς που καταγράφονταν κατά την κορύφωση της επιδημίας τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Η πανδημία της COVID-19 έχει προκαλέσει τον θάνατο 48.664 ανθρώπων στη χώρα μέχρι στιγμής.
Ιταλία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι προτίθεται να παρατείνει την ισχύ του πράσινου πάσου, αλλά και της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Κανονικά, η υποχρεωτική χρήση του πάσου σε χώρους εργασίας, καφέ, γυμναστήρια, πολιτιστικά κέντρα κ.λπ θα πρέπει να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου, όπως και τα γενικότερα μέτρα πρόληψης και ασφάλειας που συνδέονται με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Λόγω, όμως, της αύξησης των κρουσμάτων (35% κατά την τελευταία εβδομάδα) ο Ιταλός πρωθυπουργός προσανατολίζεται σε παράταση των μέτρων, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να ισχύει και η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, η χρήση μάσκας και η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας.
Κύριος στόχος για το άμεσο μέλλον είναι να μπορέσουν να εμβολιαστούν τα 3 εκατομμύρια πολιτών άνω των πενήντα ετών, που ακόμη δεν έχουν κάνει ούτε την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Ο στόχος της ιταλικής κυβέρνησης μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι να μπορέσει να εμβολιαστεί πλήρως κατά του ιού το 90% των κατοίκων της χώρας.
Μετά την ολοκλήρωση της χορήγησης της «αναμνηστικής δόσης» σε ηλικιωμένους άνω των 80 ετών, ευπαθείς ομάδες και νοσηλευτές και γιατρούς αποφασίσθηκε, τέλος, ότι σύντομα σειρά θα έχουν οι εργαζόμενοι στην παιδεία και οι πολίτες άνω των εξήντα ετών.
Η Ιταλία έχει καταγράψει 132.120 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας τον περασμένο Φεβρουάριο, αριθμός που την κατατάσσει στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία και στην ένατη στον κόσμο ως προς τον αριθμό των θανάτων. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 4,77 εκατομμύρια κρούσματα.
Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με COVID-19 - χωρίς να συμπεριλαμβάνονται εκείνοι που βρίσκονται στην εντατική - ανήλθαν χθες Δευτέρα στους 2.863, έναντι 2.752 την Κυριακή. Υπήρξαν 33 νέες εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας, έναντι 17 την Κυριακή. Ο συνολικός αριθμός των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκε στους 364 από 342 την προηγούμενη ημέρα.
Ρωσία: Μερικό lockdown
O ημερήσιος αριθμός των νεκρών από COVID-19 στη Ρωσία ανήλθε σήμερα σε 1.178 - επίπεδο ρεκόρ-- εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων που καταγράφεται και που έχει υποχρεώσει τις αρχές να επιβάλουν μερικό lockdown σε εθνικό επίπεδο.
Η κυβερνητική υπηρεσία διαχείρισης του κορονοϊού ανέφερε 39.008 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 5.736 στη Μόσχα.
Τσεχία: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων
Η Δημοκρατία της Τσεχίας κατέγραψε χθες 7.591 νέα κρούσματα του κορονοϊού, ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός από το τέλος Μαρτίου, μετέδωσε σήμερα το τσέχικο ραδιόφωνο.
Την ίδια ημέρα της περασμένης εβδομάδας είχαν εντοπιστεί 4.277 νέα κρούσματα. Στη χώρα αυτή των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων νοσηλεύονται με covid 1.813 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 284 στην εντατική. Μέχρι χθες οι πλήρως εμβολιασμένοι ανέρχονταν σε 6,09 εκατομμύρια.
Γερμανία: Ανοίγουν εμβολιαστικά κέντρα
Την επαναλειτουργία των κέντρων εμβολιασμού προτείνει ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν, λόγω της εκ νέου αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, που αυξήθηκαν κατά 10.813 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 4.618.021, και της επιβράδυνσης των εμβολιασμών. Ταυτόχρονα, κλιμακώνεται η συζήτηση σχετικά με επιπλέον περιορισμούς για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.
Ο Κλάους Ράινχαρτ εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου ζήτησε να επιβληθεί αυστηρά ένα μίγμα κανόνων για εμβολιασμένους και μη. «Πρέπει στο μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων μας να επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους και αναρρώσαντες και στις υπόλοιπες να εφαρμόζεται ιδιαίτερα περιοριστική πολιτική για όσους προσκομίζουν αρνητικό τεστ» ανέφερ καθώς οι θάνατοι 81 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων στη χώρα στους 95.833.
Αυστρία: Μόνο εμβολιασμένοι σε χώρους εργασίας
Στην Αυστρία τέθηκε χθες σε εφαρμογή η πρόσβαση στον χώρο εργασίας μόνο σε εμβολιασμένους, αναρρώσαντες και όσους προσκομίζουν αρνητικό τεστ. Τα πρόστιμα, εφόσον διαπιστωθεί παράβαση, φθάνουν στα 500 ευρώ για τον εργαζόμενο και στα 3600 ευρώ για τον εργοδότη.
Η κυβέρνηση, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών, φιλοδοξεί έτσι να αυξήσει το ποσοστό των εμβολιασμένων, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 63%. Σε περίπτωση μεγαλύτερης αύξησης των κρουσμάτων, η αυστριακή κυβέρνηση δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο επιβολής lockdown για τους ανεμβολίαστους πολίτες, ενώ η μεγάλη υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά στο Δημαρχείο της Βιέννης ανακοινώθηκε ήδη ότι θα λειτουργήσει μόνο για εμβολιασμένους, αναρρώσαντες και όσους παρουσιάζουν αρνητικό μοριακό τεστ.
Βρετανία: Πάνω από 40.000 τα κρούσματα
Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 40.077 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 40 ασθενείς με την COVID-19.
Επισήμως, η πανδημία του νέου κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει στοιχίσει τη ζωή σε 140.672 ανθρώπους επί συνόλου 9.097.311 καταγεγραμμένων μολύνσεων. Ο απολογισμός των θυμάτων περιλαμβάνει μόνο τους ασθενείς που απεβίωσαν σε χρονικό διάστημα 28 ημερών αφότου διαγνώστηκε πως είχαν μολυνθεί από τον ιό.
Στα νοσοκομεία της Βρετανίας νοσηλεύονταν χθες 9.065 ασθενείς με την COVID-19. Η Βρετανία έχει άρει τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα χάρη στην πρόοδο της εκστρατείας ανοσοποίησης. Πάνω από το 86% των Βρετανών ηλικίας άνω των 12 ετών έχει λάβει την πρώτη δόση κάποιου εμβολίου και πάνω από το 79% έχει εμβολιαστεί πλήρως, κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα. Συνεχίζεται η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, η οποία έχει φθάσει ως εδώ στο 14% του πληθυσμού-στόχου.
Γαλλία: Πάνω από 7.000 τα κρούσματα
Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν οτι Σάββατοκύριακο καταγράφηκαν 7.360 νέα κρούσματα της Covid-19 και είναι η πρώτη φορά από τις 21 Σεπτεμβρίου που οι μολύνσεις ξεπερνούν τις 7.000.
Συνολικά, από την έναρξη της πανδημίας, έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό 7,16 εκατομμύρια Γάλλοι .Σε νοσοκομεία νοσηλεύονται 6.524 άνθρωποι και από αυτούς οι 1.039 έχουν εισαχθεί στην εντατική.
Βέλγιο: Σε επίπεδα lockdown τα κρούσματα
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της πανδημίας στο Βέλγιο, που κάνουν τους ειδικούς να μιλούν για τέταρτο κύμα μολύνσεων.
Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και ένα χρόνο. Ειδικότερα, σύμφωνα με το υγειονομικό ινστιτούτο Sciensano, το Βέλγιο κατέγραψε σχεδόν 6.500 νέα κρούσματα στις 18 Οκτωβρίου. Αυτά είναι σχεδόν όσα ήταν στις 10 Νοεμβρίου του 2020, μερικές ημέρες πριν η κυβέρνηση επιβάλει δεύτερο lockdown.
Οι Βρυξέλλες έχουν επιβάλλει μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, και σε κλειστούς χώρους σε καταστήματα, εμπορικά κέντρα και χώρους προσβάσιμους στο κοινό όπως σε εταιρείες, δημόσια κτίρια, δικαστικά κτίρια.
Επιπλέον, σε θρησκευτικούς, αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους, όπως θέατρα, αίθουσες συναυλιών, κινηματογράφοι, μουσεία κτλ.
Δανία: Στο 90% ο εμβολιασμός
Η Δανία είναι από τις λίγες χώρες που έχει άρει όλα τα περιοριστικά μέτρα από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Οι Δανοί έχουν εμβολιαστεί από την ηλικία των 12 και πάνω, σε ποσοστό 82,3%. Το ποσοστό αυτό στους άνω των 18 ετών κυμαίνεται στο 90%. Ο εμβολιασμός από τα 12 έτη ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου.
Οι πρωταθλητές
Σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Ισπανία, η επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας (καθώς τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού έχει κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίων) μεταφράζεται σε πολύ χαμηλά ποσοστά νέων κρουσμάτων, θανάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Οι δεύτεροι
Τα τρία κράτη της Βαλτικής – Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία – και ορισμένα στην κεντρική Ευρώπη, όπως η Σλοβενία, καταγράφουν από τα υψηλότερα ποσοστά ημερήσιων νέων κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η εμβολιαστική κάλυψη γύρω στο 50% άφησε πολλούς από τους πολίτες αυτών των χωρών απροστάτευτους έναντι του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να καταγράφονται πολύ πιο υψηλοί αριθμοί εισαγωγών στα νοσοκομεία και θανάτων συγκριτικά με τους δυτικούς γείτονές τους.
Οι ουραγοί
Οι δύο χώρες που έχουν μείνει πολύ πίσω στις εμβολιαστικές τους εκστρατείες, είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Τα επιβαρυμένα συστήματα υγείας τους βρίσκονται αντιμέτωπα με την «καταιγίδα» του τέταρτου κύματος της πανδημίας, με ανησυχητικά υψηλά ποσοστά εισαγωγών στα νοσοκομεία και σχεδόν καθόλου κλίνες ΜΕΘ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!