Η Ρωσία εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για το ότι το αμυντικό σύμφωνο AUKUS μεταξύ Αυστραλίας, Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών, θα επιτρέψει στην Αυστραλία να ενταχθεί στην ομάδα των προνομιούχων χωρών που διαθέτουν πυρηνικά υποβρύχια.
Το τριμερές σύμφωνο, βάσει του οποίου η Αυστραλία θα προμηθεύεται τεχνολογία πυρηνικών υποβρυχίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει εξοργίσει τη Γαλλία και προβληματίσει την Κίνα από τότε που ανακοινώθηκε από την Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και την Καμπέρα τον περασμένο μήνα.
Η Μόσχα είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι αναζητούσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σύμφωνο, ενώ σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι το θεωρεί ως πρόκληση για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως.
«Ανησυχούμε ιδιαίτερα με τις δηλώσεις στο Λονδίνο για τις προοπτικές επέκτασης του πυρηνικού του οπλοστασίου. Επίσης ανησυχούμε και με την πρόσφατη ανακοίνωση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας για την πρόθεσή τους να αναπτύξουν προωθημένη συνεργασία, η οποία θα επιτρέψει στην Αυστραλία μετά από 18 μήνες διαβουλεύσεων και μερικά χρόνια αποπειρών, να αποκτήσει πυρηνικά υποβρύχια σε επαρκή αριθμό, ώστε να μπει στην πεντάδα των χωρών που διαθέτουν τέτοιους εξοπλισμούς», δήλωσε ο Ριαμπκόφ κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Κέντρο πολιτικής ασφάλειας στην Γενεύη.
«Αυτή είναι μεγάλη πρόκληση για το διεθνές καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων» προσέθεσε ο Ριαμπκόφ.
Οι πέντε χώρες που διαθέτουν πυρηνικά υποβρύχια είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!