Η δοκιμή της Αγγλίας να ζει με τον κορονοϊό δεν αποδεικνύεται τελικά και τόσο εύκολη στην καθημερινότητα. Τα πρώτα προβλήματα εμφανίστηκαν και επανέφεραν εικόνες στη χώρα που θυμίζουν την αρχή της πανδημίας με άδεια ράφια και κάποια κλειστά καταστήματα. Αυτή τη φορά όμως όχι λόγω αύξησης της ζήτησης των προϊόντων αλλά εξαιτίας απουσίας απαραίτητων υπαλλήλων για τη μεταφορά και την αποθήκευση.
Το λεγόμενο «pingdemic» για την Αγγλία «ακινητοποιεί» εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους βάζοντάς τους σε υποχρεωτική δεκαήμερη καραντίνα ασχέτως του αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την προηγουμένη εβδομάδα πάνω από 600.000 άνθρωποι ειδοποιήθηκαν ότι πρέπει να μείνουν απομονωμένοι στα σπίτια τους.
Αυτό βέβαια δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων με κάποιες μάλιστα από τις μεγαλύτερες βρετανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ να καταγράφουν μέχρι και 4% έλλειψη προσωπικού που οδηγεί σε αδυναμία κάλυψης των αναγκών των καταστημάτων και κατ’ επέκταση στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Μάλιστα οι επιχειρήσεις αυτές προσπαθούν να κάνουν έκτακτες προσλήψεις σε μία εποχή που τέτοιοι υπάλληλοι είναι δυσεύρετοι στην Αγγλία λόγω του brexit.
Το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την εξαίρεση από την καραντίνα
Ο Υπουργός Επιχειρήσεων Κούασι Κουαρτένγκ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα για τις ελλείψεις αυτές» με την πλευρά των καταστημάτων όμως να καθησυχάζει τους καταναλωτές παροτρύνοντάς τους «να μην κάνουν υπερβολές στις αγορές τους» καθώς οι προμήθειες υπάρχουν.
Η κρισιμότητα του ζητήματος ανάγκασε χθες την κυβέρνηση Τζόνσον να δημιουργήσει εκτάκτως ένα πρόγραμμα εξαίρεσης από την καραντίνα για 16 κατηγορίες επαγγελμάτων, παρότι από 16 Αυγούστου καταργείται το μέτρο για όλους τους διπλά εμβολιασμένους. Από αυτή την εβδομάδα κιόλας 10,000 υπάλληλοι αποθηκών σουπερμάρκετ και παραγωγής τροφίμων θα εξαιρούνται από την καραντίνα, με την προϋπόθεση όμως να επιδεικνύουν καθημερινά αρνητικό σελφ τεστ για 10 ημέρες.
Από την άλλη εβδομάδα το μέτρο θα επεκταθεί και στους υπόλοιπους κλάδους που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, όπως στον τομέα της ενέργειας, μεταφορών και συνοριακών ελέγχων. Βέβαια η διαδικασία εκεί θα είναι ακόμα πιο περίπλοκη σε σχέση με τον κλάδο των τροφίμων καθώς οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ζητούν άδεια από την κυβέρνηση για κάθε έναν υπάλληλο ξεχωριστά και όχι για ολόκληρο τμήμα μέσω ειδικής αίτησης που θα δικαιολογεί την αναγκαιότητα του υπαλλήλου.
Πηγή: DW
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!