Η πανδημία του κορονοϊού έχει φέρει τα πάνω-κάτω. Και στο πεδίο των τακτικών εμβολιασμών παιδιών για συνήθεις παιδικές ασθένειες. Αυτό προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσαν στο φως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Unicef. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα παγκόσμια προγράμματα εμβολιασμών για παιδικές ασθένειες αποτρέπουν δύο έως τρία εκατομμύρια θανάτους ετησίως.
Όπως αναφέρει ο Εφραίμ Λεμάνγκο, επικεφαλής του Τμήματος Ανοσοποίησης της Unicef, μέσα στον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των παιδιών που δεν έλαβαν, όπως θα έπρεπε, εμβόλια αυξήθηκε σημαντικά.
«Τρεισήμισι εκατομμύρια παιδιά έχασαν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη. Άλλα τρία εκατομμύρια δεν έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου της ιλαράς.Το 2019 ο αριθμός των εντελώς ανεμβολίαστων παιδιών ήταν 13,6 εκατομμύρια και μέσα στην τελευταία χρονιά έχει ανέβει στα 17,1 εκατομμύρια» παρατηρεί ο Λεμάνγκο.
Οπισθοδρόμηση στο πεδίο των παιδικών εμβολίων
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Unicef εκτιμούν ότι αύξηση καταγράφει και ο αριθμός χαμένων δόσεων εμβολίων. Συνολικά υπολογίζεται ότι περίπου 23 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως δεν έχουν πλήρη εμβολιαστική προστασία. Η Κάθριν Ο Μπράιαν, επικεφαλής του Τμήματος Ανοσοποίησης και Εμβολίων του ΠΟΥ παρατηρεί: «Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε οπισθοδρόμηση στον εμβολιασμό των παιδιών. Αυτό μας πηγαίνει μια δεκαετία πίσω».
Σε πολλές περιοχές του πλανήτη, οικονομικοί πόροι αλλά και υγειονομικό προσωπικό χρησιμοποιήθηκαν στην μάχη κατά του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να μείνουν πίσω οι τακτικοί εμβολιασμοί παιδιών. Συχνά γονείς ήρθαν αντιμέτωποι με κλειστά ιατρεία και νοσοκομεία σε πολλές χώρες, ενώ άλλοι αποφάσισαν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους για συνήθεις παιδικές ασθένειες, φοβούμενοι μην κολλήσουν κορωνοϊό. Ένα άλλο εμπόδιο σύμφωνα με τον ΠΟΥ και την Unicef φαίνεται να ήταν και η απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές χώρες.
Τα εμβόλιο «όπλο» για μια υγιή κοινωνία
Η μείωση των παιδικών εμβολιασμών ήταν πιο έντονη ειδικά στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Ινδία. Αντίθετα η κατάσταση στην Ευρώπη, μεγάλα τμήματα της Αφρικής και της Aνατολικής Ασίας παρέμεινε εν πολλοίς σταθερή.
Ωστόσο η Κάθριν Ο Μπράιαν προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να χαθούν άλλοι εμβολιασμοί από δω και πέρα. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Τα εμβόλια είναι το πιο ισχυρό εργαλείο που διαθέτουμε για μια υγιή κοινωνία. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι τόσα πολλά παιδιά διατρέχουν κίνδυνο για ασθένειες που απειλούν τη ζωή τους και μπορεί να οδηγήσουν σε αναπηρίες ή μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία τους. Ο κόσμος δικαίως έθεσε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω σε μια υγειονομική κρίση για να αντιμετωπίσουμε μια άλλη».
Πηγές: DW, MDR
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!