Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Γκερντ Μίλερ είναι ο νέος γενικός διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNIDO). Η επιλογή του πολιτικού της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης στο τιμόνι του κυβερνητικού οργανισμού, που μετέχουν 170 κράτη, κρίνεται από το Βερολίνο ως ψήφος εμπιστοσύνης στον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας στη βιομηχανική ανάπτυξη και στις διαδικασίες μετασχηματισμού της σε διεθνές επίπεδο.
Ποιος είναι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ανάπτυξης
Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ανάπτυξης ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1966 με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ως αυτόνομο όργανο. Αποστολή του ήταν να προωθήσει και να επιταχύνει τη βιομηχανοποίηση των αναπτυσσόμενων χωρών στην κατεύθυνση καταπολέμησης της φτώχειας. Εκτοτε, οι στόχοι του οργανισμού, με έδρα τη Βιέννη, προσαρμόστηκαν στις νέες απαιτήσεις με τη βιομηχανική μετάβαση να επιδιώκεται μέσα από το πρίσμα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της παγκοσμιοποίησης χωρίς αποκλεισμούς.
Η Γερμανία με ποσοστό συμμετοχής 12% συνεισφέρει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό στον οργανισμό μετά την Ιαπωνία. Βασικές προτεραιότητες της γερμανικής κυβέρνησης στην ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών αποτελούν:
- οι επενδύσεις στη γεωργική ανάπτυξη
- η μεταφορά τεχνολογίας στον ενεργειακό τομέα
- η κλιματική δράση
- η βιομηχανική ανάπτυξη
- η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση
- η αντιμετώπιση της πείνας και της φτώχειας
Οι προτεραιότητες του Μίλερ
Αυτές υπήρξαν και οι προτεραιότητες, που ο Γκερντ Μίλερ έθεσε στην κορυφή της ατζέντας του ως υπουργός Ανάπτυξης από το 2013, δημιουργώντας ειδικά προγράμματα και ιδιωτικές πρωτοβουλίες για την παροχή πιο στοχευμένης υποστήριξης στις αναπτυσσόμενες χώρες. Κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του ο προϋπολογισμός της γερμανικής κυβέρνησης για την αναπτυξιακή συνεργασία σχεδόν διπλασιάστηκε, από 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε 12,4 δισεκατομμύρια ευρώ, επιτρέποντας στη Γερμανία να επιτύχει το στόχο της δαπάνης του 0,7% των εθνικών εσόδων για την παροχή αναπτυξιακής βοήθειας.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Ανάπτυξης εστίασε την παρέμβασή του σε νέα προγράμματα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας ενισχύοντας την επαγγελματική κατάρτιση στην Αφρική. Η μεταφορά τεχνολογίας, η ψηφιοποίηση, καθώς και οι νέες δεξιότητες βρίσκονται στον πυρήνα των πολιτικών για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στις αφρικανικές αναδυόμενες οικονομίες. Στο πλαίσιο αυτό, ιδρύθηκε το Γραφείο Προώθησης της Καινοτομίας και της Τεχνολογίας του UNIDO στη Βόννη. Παράλληλα, προωθήθηκε ένα νέο και επιτυχημένο μοντέλο συνεργασίας για τη μεταρρύθμιση στην Αφρική με πρόσθετη χρηματοδότηση των G20.
Στο μεταξύ, όσον αφορά στην αειφόρο ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στις αναπτυσσόμενες χώρες, αποτελεί αναμφίβολα το μεγάλο στοίχημα των διεθνών παρεμβάσεων με τον Γερμανό αξιωματούχο να έχει δρομολογήσει βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού σε διάφορους τομείς. Ξεκίνησε τα Πράσινα Κέντρα Καινοτομίας σε 14 χώρες για την παροχή επαγγελματικής κατάρτισης, καθοδήγησης επιχειρήσεων και εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας σε μικροκαλλιεργητές και επιχειρήσεις επεξεργασίας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Γκερντ Μίλερ επέβλεψε τον διπλασιασμό της γερμανικής χρηματοδότησης για το κλίκα από 2 στα 4 δισ. ευρώ τοποθετώντας το υπουργείο του στη διεθνή πρωτοπορία συνδρομής στις φτωχότερες χώρες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!