Εάν υπάρχει κάτι που πραγματικά εξοργίζει τους Γάλλους, ιδιαίτερα τους οινοπαραγωγούς, είναι η άποψη ότι «η σαμπάνια μπορεί να παραχθεί οπουδήποτε αλλού στον κόσμο εκτός της περιοχής Champagne στη Γαλλία».
Αυτό αποτέλεσε και την αρχή ενός σύγχρονου Ρωσογαλλικού πολέμου, μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και των Γάλλων οινοπαραγωγών για την «τιμή» της προστατευόμενης σαμπάνιας.
Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες νόμο, που απαιτεί από όλους τους ξένους οινοπαραγωγούς να χαρακτηρίζουν τα προϊόντα που εξάγουν στη Ρωσία ως «αφρώδη οίνο» στο πίσω μέρος κάθε μπουκαλιού, συμπεριλαμβανομένων και μερικών από τα πιο διάσημα και ακριβά αφρώδη κρασιά του κόσμου, δηλαδή τις σαμπάνιες.
Και δεν έφτανε μόνο το γεγονός ότι η Ρωσία υποβάθμισε εν μία νυκτί το κύρος της γαλλικής σαμπάνιας, αλλά δίνει την δυνατότητα μόνο στο τοπικό Shampanskoye να φέρει το πολύτιμο διακριτικό της «σαμπάνιας», χωρίς να αναγνωρίζει την κατοχυρωμένη ονομασία για τα γαλλικά προϊόντα.
Ο διάσημος παραγωγός σαμπάνιας Moët Hennessy, στον οποίο ανήκουν οι Veuve Clicquot, Ruinart, Mercier, Krug και Dom Pérignon, απείλησε να αναστείλει τις εξαγωγές προς τη Ρωσία εάν ο Πούτιν δεν πάρει πίσω τον νόμο.
Μια απειλή που όμως εξανεμίστηκε μέσα σε λίγες ώρες, όταν η γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις παραδόσεις στην μεγάλη αγορά της Ρωσίας, δικαιολογώντας την υπαναχώρηση λέγοντας ότι «οι οίκοι σαμπάνιας Moët Hennessy πάντοτε σέβονταν τον ισχύοντα νόμο οπουδήποτε λειτουργούν και θα ξαναρχίσουν τις παραδόσεις μόλις μπορέσει να πραγματοποιήσει τις αλλαγές στην ετικέτα».
Τα νέα όμως έχουν δυσαρεστήσει τους 16.200 Γάλλους αμπελουργούς σαμπάνιας και τους 360 οίκους σαμπάνιας, που παράγουν περί τα 231 εκατομμύρια μπουκάλια το χρόνο. Η συντριπτική πλειοψηφία της σαμπάνιας αποτελείται από μόνο τρία σταφύλια: pinot noir, meunier και chardonnay σε μια αγορά που αγγίζει τα 4,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ είναι από εξαγωγές προς τους μεγαλύτερους πελάτες τους, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.
Russian Shampanskoye: Η μετενσάρκωση της σοβιετικής σαμπάνιας
Η Ρωσία εισάγει σχεδόν 50 εκατομμύρια λίτρα αφρώδους οίνου κάθε χρόνο με την γαλλική σαμπάνια να αντιπροσωπεύει το 13% αυτής της αγοράς και την Moët Hennessy μόνο το 2%.
Το Russian Shampanskoye είναι η μετενσάρκωση της σοβιετικής σαμπάνιας, ένα δημοφιλές φθηνό αφρώδες ποτό που δημιουργήθηκε στην εποχή του Στάλιν τη δεκαετία του 1930 για να δημιουργήσει μια ελιτίστικη έκδοση του κρασιού που ήταν διαθέσιμο σε όλους.
Η Ρωσική σαμπάνια παράγεται από τον δισεκατομμυριούχο, στενό φίλο του Πούτιν, τον Γιούρι Κοβαλτσούκ, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης των οινοποιείων Novy Svet και Massandra στην Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014 στον Ουκρανορωσικό πόλεμο.
Εν μέσω τόσων πολέμων (!) η επιτροπή των Γάλλων παραγωγών σαμπάνιας πάντως χαρακτήρισε την ρωσική κίνηση «σκανδαλώδη» ζητώντας από τους Γάλλους και Ευρωπαίους αξιωματούχους να απαιτήσουν την τροποποίηση του απαράδεκτου αυτού νόμου και ζήτησε και επίσημα την αναστολή όλων των εξαγωγών Γαλλικής σαμπάνιας στη Ρωσία καθώς όπως τονίζει «η ονομασία της σαμπάνιας προστατεύεται σε περισσότερες από 120 χώρες».
Παρόμοια προστασία προέλευσης απολαμβάνει η ελληνική φέτα και η ιταλική παρμεζάνα προϊόντα που δεν αντιπροσωπεύουν μόνο τη γεωγραφική παραγωγή αλλά και συγκεκριμένες μεθόδους, τεχνογνωσία και συστατικά.
Ο πόλεμος μεταξύ Ρώσων και Γάλλων αναμένεται σφοδρός, με την ΕΕ να μην χάνει μια ακόμη ευκαιρία να τραβήξει «το αυτί» του Πούτιν.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!