Ο επικεφαλής επιδημιολόγος, σύμβουλος του Λευκού Οίκου, για θέματα υγείας στις ΗΠΑ, Αντονι Φάουτσι, παραδέχτηκε στην κοινοβουλευτική υποεπιτροπή που εξετάζει τα οικονομικά του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ πως το Ινστιτούτο χρηματοδότησε με 600.000 δολάρια το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, σε μια περίοδο 5 ετών, ώστε να μελετηθεί αν ο κορονοϊός της νυχτερίδας μπορεί να προσβάλει τον άνθρωπο.
Οπως αποκάλυψε ο Φάουτσι, το ποσό καταβλήθηκε σε μία περίοδο 5 ετών από τη ΝIAID (National Institute of Allergy and Infectious Diseases), δηλαδή την αμερικανική κρατική οντότητα που διερευνά και καθορίζει τα μέτρα για τις μολυσματικές ασθένειες, επικεφαλής της οποίας είναι ο ίδιος, στο γκρουπ «EcoHealth Alliance», το οποίο στη συνέχεια μεταβίβασε το ποσό στο κινεζικό Ινστιτούτο για μια «ήπια συνεργασία με πολύ αξιοσέβαστους κινέζους επιστήμονες, οι οποίοι είναι παγκόσμιες αυθεντίες στον κορονοϊό», προκειμένουν να εξεταστεί το ρίσκο μετάδοσης του ιού των νυχτερίδων στον άνθρωπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρηματοδότηση διακόπηκε τον Απρίλιο του 2020, όταν ο πλανήτης αντιμετώπιζε το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Fox News, ο επικεφαλής επιδημιολόγος σημείωσε χαρακτηριστικά πως «θα ήταν σχεδόν παράβαση καθήκοντος εάν δεν μελετούσαμε το συγκεκριμένο ρίσκο και ο μόνος τρόπος να διεξαγάγεις τέτοιες έρευνες είναι πας στην πηγή των γεγονότων».
Σημειώνεται πως η μελέτη αφορούσε την νόσο SARS του 2000, που εκτιμάται ότι ξεκίνησε από τις νυχτερίδες, με τον Φάουτσι να επισημαίνει πως «δεν μπορείς να μελετήσεις τις νυχτερίδες στο… Fairfax της Βιρτζίνια, για να μάθεις που μπορεί να σε οδηγήσει η επαφή ζώου - ανθρώπου».
Σκοπός της έρευνας δεν ήταν ο χειρισμός του κορονοϊού
Ο ίδιος αρνήθηκε εμφατικά πως ο σκοπός της έρευνας ήταν ο χειρισμός του κορονοϊού για οποιονδήποτε άλλο σκοπό. Τόνισε επίσης πως το ενδιαφέρον των Αμερικανών για το θέμα, ξεκίνησε όταν ξέσπασε η επιδημία SARS πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες.
«Τρομάξαμε πολύ με τον SARS-CoV-1, το 2002-2003, όπου αυτός ο συγκεκριμένος ιός μεταδόθηκε αναμφίβολα από νυχτερίδα σε ενδιάμεσο ξενιστή, πυροδοτώντας μια επιδημία και πανδημία που κατέληξε σε 8.000 κρούσματα και κοντά στους 800 θανάτους. Θα ήταν σχεδόν παράλειψη των καθηκόντων μας αν δεν το μελετούσαμε αυτό, και ο μόνος τρόπος για να μελετήσεις αυτά τα πράγματα είναι να πας εκεί που γίνεται η δράση».
H τοποθέτηση Φάουτσι έρχεται λίγες ημέρες μετά από τη δήλωσή του στις 11 Μαϊου 2021, όποτε είχε αναφέρει ότι πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες στην Κίνα, καθώς δεν έχει πειστεί εάν η πανδημία της νόσου Covid αναπτύχθηκε με φυσικό τρόπο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!