Ρεκόρ κατέγραψαν οι παγκόσμιες επενδύσεις venture capital στο α’ τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση Venture Pulse της KPMG Private Enterprise.
Οι παγκόσμιες επενδύσεις VC τριμήνου για πρώτη φορά ξεπέρασαν το όριο των 100 δισ. δολαρίων, αγγίζοντας τα 126,9 δισ. δολάρια παγκοσμίως μέσω 6. 508 συναλλαγών στη διάρκεια του α’ τριμήνου 2021, καταγράφοντας άνοδο από το προηγούμενο ρεκόρ των 98,2 δισ. δολαρίων μέσω 7.329 συναλλαγών που επιτεύχθηκαν το δ’ τρίμηνο του 2020.
Εννιά συμφωνίες - μαμούθ
Στην εκτόξευση αυτή συνέβαλαν 9 συμφωνίες - μαμούθ με αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων από εταιρείες στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη, συνεισφέροντας πάνω από 16 δισ. δολάρια στο σύνολο των παγκόσμιων επενδύσεων του τριμήνου - μεταξύ των οποίων αφορούν συναλλαγές ύψους 3,4 δισ. δολαρίων από την αμερικανική Robinhood, 3 δισ. δολαρίων από την κινεζική Xingsheng Selected και 1,29 δισ. δολαρίων από τη σουηδική Klarna.
Μετά από ένα ισχυρό δ’ τρίμηνο του 2020 τρίμηνο με 649 συναλλαγές αποεπένδυσης ύψους 209,5 δισ. δολαρίων, οι εν λόγω συναλλαγές αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο σε αριθμό (667 συναλλαγές) και αξία (283,8 δισ. δολάρια) κατά το α’ τρίμηνο του 2021.
«Μεταξύ των παραδοσιακών δημόσιων προσφορών (IPO), των ιδιωτικών συμμετοχών και των συγχωνεύσεων με Εταιρείες Ειδικού Σκοπού Εξαγοράς (SPAC), η παγκόσμια αγορά εξόδου από μία επένδυση χρηματοδοτούμενη από VC έχει ανοίξει διάπλατα» σχολιάζει ο Conor Moore, Co-Leader, του δικτύου Emerging Giants Network KPMG Private Enterprise της KPMG International. «Το ενδιαφέρον για τις SPAC ήταν απίστευτο κατά το α’ τρίμηνο του 2021, με τις εταιρείες σε όλον τον κόσμο να τις θεωρούν ως ευκαιρία για πιο γρήγορη εισαγωγή στο χρηματιστήριο. Δεδομένου του αριθμού των SPAC που δημιουργούνται, πιθανότητα θα εξακολουθήσουν να είναι μια περιζήτητη εναλλακτική καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 και έως το 2022».
Η τάση αναμένεται να συνεχιστεί
Ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος, Γενικός Διευθυντής της KPMG με αφορμή τα αποτελέσματα της έκθεσης δήλωσε «Η έντονη δραστηριότητα που παρατηρείται στην αγορά των VC τους τελευταίους μήνες όπως αποτυπώνεται σε αξία και αριθμό συναλλαγών (τόσο χρηματοδότησης όσο και αποεπένδυσης) αποτελεί βασικό παράγοντα της αύξησης των αποτιμήσεων. Η εν λόγω τάση αναμένεται να συνεχιστεί λόγω του ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος όπως διαμορφώνεται από την υλοποίηση ισχυρών κρατικών προγραμμάτων ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19, της πλεονάζουσας ρευστότητας και της αυξανόμενης ιδιωτικής κατανάλωσης»
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!