Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρισμός: Ο «γρίφος» της βρετανικής αγοράς και η ινδική μετάλλαξη

τουρισμός
Πηγή: Unsplash

Οι μηχανές της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας, του τουρισμού, ξεκίνησαν να κινούνται με σταθερά βήματα και αισιόδοξες προβλέψεις μετά και τις θετικές εξελίξεις με το «Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid»

Ωστόσο, ένα σημαντικό γρανάζι, η βρετανική αγορά, απέχει από την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού μετά την αξιολόγηση της κυβέρνησης Τζόνσον, ότι δεν πληροί τα κριτήρια για να ενταχθεί στην περίφημη «πράσινη» λίστα της Βρετανίας.

Η ανακοίνωση του Μπόρις Τζόνσον, που στρέφει τους βρετανούς τουρίστες στην Πορτογαλία, κάνοντας τις φετινές τους διακοπές ίσως τις πιο ακριβές των τελευταίων χρόνων, καθώς οι τιμές στην μόνη «πράσινη» χώρα του νότου έχουν αυξηθεί ήδη, δημιουργεί μεγάλες αντιδράσεις στην ίδια την Βρετανία.

Τουριστικοί κολοσσοί που έχουν ήδη πακέτα συνεργασίας με ελληνικά ξενοδοχεία και επιχειρήσεις χάνουν μεγάλο μέρος του τζίρου τους, με αποτέλεσμα να ασκούν ασφυκτική πίεση για ένταξη της Ελλάδας και της Ισπανίας, ίσως τμηματικά, στην «πράσινη» λίστα, που σημαίνει διακοπές χωρίς καραντίνα στην επιστροφή. 

Κι όλα αυτά, όταν η Βρετανία βρίσκεται στον κυκλώνα της ινδικής μετάλλαξης του κορονοιού, με τα κρούσματα να παρουσιάζουν μεγάλη ανησυχία εντός κι εκτός της  χώρας.

Ο Μπόρις Τζόνσον, αμέσως μετά την ανακοίνωση των «ελεύθερων» ταξιδιών έσπευσε να προειδοποιήσει τους  βρετανούς να ξανασκεφτούν τα φετινά τους ταξίδια στο εξωτερικό λέγοντας ότι «η απόφαση ενδέχεται να είναι πρόωρη».

Κι ενώ η Ελλάδα ανυπομονεί να ενταχθεί στην «πράσινη» λίστα της Μ. Βρετανίας για προφανείς λόγους που σχετίζονται με τον τουρισμό, δεν ισχύει το ίδιο με τη Γερμανία και την ΕΕ.

Μπλόκο της Γερμανίας στους Βρετανούς λόγω μεταλλάξεων

Η Γερμανία η οποία μαζί με την Ελλάδα και την Ισπανία βρίσκονται στην «πορτοκαλί» λίστα της Βρετανίας, ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπει την είσοδο σε ταξιδιώτες από τη Βρετανία παρά μόνο εάν είναι Γερμανοί πολίτες ή κάτοικοι της χώρας και για ανθρωπιστικούς λόγους, ενώ θα ισχύει και γι αυτούς το μέτρο της καραντίνας των 14 ημερών, ακόμα και αν έχουν αρνητικό τεστ.

Η απόφαση ελήφθη όταν το γερμανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας χαρακτήρισε τη Βρετανία ως επικίνδυνη περιοχή λόγω των μεταλλάξεων κορονοϊού.

Ειδικότερα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κατατάσσει τη Μ. Βρετανία στις χώρες με «πολύ υψηλό κίνδυνο μόλυνσης». Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται 12 χώρες με εκτεταμένη διάδοση μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Αιτία της γερμανικής απόφασης είναι η υψηλή διάδοση της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στη Μ. Βρετανία προπαντός στη νοτιοδυτική Αγγλία και το Λονδίνο.

ΕΕ: Εκτός «λευκής» λίστας η Βρετανία

Στο ίδιος μήκος κύματος είναι και η ΕΕ, η οποία ανακοίνωσε την απόφασή της να «παγώσει» την ένταξη της Βρετανίας στη «λευκή λίστα» των χωρών που μπορούν ελεύθερα να εισέρχονται στην Ένωση.

Ο βρετανικός Guardian, ανέφερε ότι το «πάγωμα» θα καθυστερήσει για 2 εβδομάδες την όποια νέα απόφαση λόγω της αύξησης των νέων κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αξιωματούχος της ΕΕ είχε δηλώσει στον Guardian πως «τα κράτη μέλη χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο προκειμένου να εξετάσουν τις εξελίξεις σχετικά με το ινδικό στέλεχος. Θέλουν να αποτρέψουν το "μπες-βγες" των χωρών στη λίστα».


Η απόφαση αυτή της κεντρικής ευρωπαϊκής διοίκησης δεν είναι ωστόσο δεσμευτική για τα κράτη μέλη που μπορούν να χαράξουν τη δική τους πολιτική στο θέμα του τουρισμού.

Brexit και μεταλλάξεις θα κρίνουν το... χρώμα στις λίστες

Κι ενώ, η όχι και τόσο φιλική εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας μετά το Brexit, είναι η μια πλευρά του νομίσματος στις εκατέρωθεν αποφάσεις για τον τουρισμό, η ινδική μετάλλαξη είναι σίγουρα το άλλο. 

Τόσο η Ελλάδα όσο και όλες οι χώρες του Ευρωπαϊκού νότου δεν θα ήθελαν να δουν τον τουρισμό τους να επηρεάζεται υπό το βάρος νέων κρουσμάτων, μετά την τεράστια κινητοποίηση για την επανεκκίνηση του. 

Δεν θα ήθελαν όμως να χάσουν και το 79% των Βρετανών που δηλώνει έτοιμο να φτιάξει βαλίτσες για το ζεστό νότο με την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα να είναι στις τρεις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων τους.

Το Brexit και οι μεταλλάξεις είναι τα δύο σημαντικά βαρίδια στις αποφάσεις που θα κληθούν να πάρουν και οι δύο πλευρές, οι οποίες αναμένεται να επαναπροσδιορίσουν τις αποφάσεις τους το αμέσως επόμενο διάστημα.


Μέχρι τότε, ο ελληνικός τουρισμός εναποθέτει τις ελπίδες του σε Γερμανούς, Γάλλους, Αμερικανούς και Ισραηλινούς ταξιδιώτες καθώς οι χώρες αυτές θεωρούν την Ελλάδα ασφαλή προορισμό.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ