Στο ποδόσφαιρο, το «χρυσό γκολ» κερδίζει αυτόματα τον αγώνα. Οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της Arsenal, της Manchester United και της Λίβερπουλ πίστεψαν ότι βρήκαν το οικονομικό ισοδύναμο στην πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής Super League. Με αυτό το σχέδιο, πλέον, σε πλήρη αποδρομή, ο Stan Kroenke, η οικογένεια Glazer και ο John Henry δεν έχουν ένα αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο δράσης.
Η ιδέα της Super League είχε στο επίκεντρο τον έλεγχο στις απώλειες που σημείωναν οι ομάδες, πολλές εκ των οποίων αναδύθηκαν και από την κρίση της πανδημίας. Στην περίοδο της κρίσης πολλές ομάδες είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται σημαντικά και τη ρευστότητα από προσοδοφόρες εκπομπές να «παγώνει».
Η φιλόδοξη σύμπραξη, made in US, θα γύριζε σελίδα σε όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τη βιομηχανία του ποδοσφαίρου, καθώς θα «διόρθωνε» πολλά συμβόλαια, όπως παραδείγματος χάριν τηλεοπτικά δικαιώματα, αμοιβές ποδοσφαιριστών, προπονητών, διοικητικών υπαλλήλων, logistics κ.α., με το βλέμμα πάντα στην αύξηση του μεριδίου των κερδών για την ίδια, αλλά και τους μετόχους.
Το εν λόγω σχέδιο θα μπορούσε να τετραπλασιάσει τα λειτουργικά κέρδη της Μάντσεστερ, σύμφωνα με υπολογισμούς του Breakingview.
Δίχως τη «ματαιωμένη» Super League, η μείωση του κόστους που επιζητούν οι επιχειρηματίες, δεν μπορεί να έρθει παρά μόνο μέσω μονομερών ενεργειών. Θα μπορούσαν δηλαδή να υλοποιήσουν μία καταλυτική εκδοχή της στρατηγικής που πρωτο-εφάρμοσε η οικογένεια Glazer, οι οποίοι αντλούν μεγάλα μερίσματα από τη Manchester United, αντί να επενδύουν, αυξάνοντας τη ρευστότητά της. Ωστόσο, όταν οι όμιλοι απο-επενδύουν, απομακρύνουν και τα στελέχη τους, συμπεριλαμβανομένων των δυνατών ονομάτων. Συνεπώς, κινδυνεύουν να απωλέσουν σημαντικά έσοδα από διακρίσεις σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτό το μοντέλο μπορεί να αποδώσει, εάν και μόνο εάν εφαρμοστεί και από τον ανταγωνισμό.
Μια άλλη επιλογή είναι η πώληση. Ο ιδρυτής της Spotify Technology, Daniel Ek, αναφέρει πως θέλει να αγοράσει την Arsenal. Η οικογένεια Glazer θα ήταν έτοιμη να πουλήσει τη Manchester United έναντι 4 δισ. λιρών, ήτοι 5,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο. Αξίζει να σημειωθεί, πως πολλοί οπαδοί, εξοργισμένοι από το φιάσκο της Super League, είναι πρόθυμοι να δουν τους ιδιοκτήτες των συλλόγων τους να αποχωρούν.
Ωστόσο, ακόμα κι αν καρποφορήσουν επαφές για την πώληση, η διαδικασία της αποτίμησης δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται. Η αναφερόμενη τιμή της οικογένειας Glazer είναι σχεδόν διπλάσια από τρέχουσα αξία του ομίλου, η οποία ανέρχεται στα 2,4 δισ. λίρες. Ο Kroenke της Arsenal, εν τω μεταξύ, θα περίμενε πιθανώς μια προσαύξηση, από την αποτίμηση των 1,8 δισ. λιρών, απόρροια της εξαγοράς των επενδυτών από το 2018. Ακόμα κι αν συμπεριληφθεί στην εξίσωση ο πολλαπλασιαστής μελλοντικών εσόδων της Manchester United στον προ-πανδημίας τζίρο της Arsenal, ο λονδρέζικος όμιλος θα αξίζει μόλις 1,6 δισ. λίρες.
Υπάρχει έλλειψη σε πλούσιους, με ένα ισχυρό προφίλ ρευστότητας, οι οποίοι θα επιζητούν την κατάκτηση τροπαίων. Οι κορυφαίοι από το Αμπού Ντάμπι και το Κατάρ έχουν ήδη τη Manchester City και την Paris Saint-Germain, αντίστοιχα. Οι Κινέζοι επενδυτές έχουν υποχωρήσει και τέλος οι δισεκατομμυριούχοι στον κλάδο της τεχνολογίας φαίνεται να μην ενδιαφέρονται.
Ο κανόνας του «χρυσού γκολ» χρησιμοποιήθηκε μόνο μερικές φορές σε μεγάλα τουρνουά, προτού οι αρχές το καταργήσουν. Οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες των βρετανικών ποδοσφαιρικών συλλόγων έχουν εξίσου μικρές πιθανότητες οικονομικής σωτηρίας.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!