Η αμερικανική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα το σχέδιό της για τη βελτίωση της κυβερνοασφάλειας του δικτύου ηλεκτροδότησης, με φόντο τις εντεινόμενες ανησυχίες για μια κυβερνοεπίθεση σε μεγάλη κλίμακα.
Η πρωτοβουλία αυτή, την οποία παρουσίασαν ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Ενέργειας, προβλέπει τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κατά τις επόμενες 100 ημέρες με στόχο τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων ελέγχου εκείνων των υποδομών που θεωρούνται πιο ευπαθείς σε επιθέσεις. «Οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με μια εξελιγμένη και εντεινόμενη κυβερνοαπειλή από κακόβουλα πρόσωπα που επιδιώκουν να διαταράξουν την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, την οποία χρειάζονται οι Αμερικανοί για τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους», σημείωσε η υπουργός Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ.
Επαφίεται στην κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα «να εμποδίσουν τυχόν ζημιές» και για τον λόγο αυτό «εργαζόμαστε από κοινού για να εφαρμόσουμε αποφασιστικά μέτρα ώστε οι Αμερικανοί να μπορούν να υπολογίζουν σε ένα ανθεκτικό, ασφαλές και άψογο σύστημα», πρόσθεσε η υπουργός.
Δεν έχει γίνει γνωστό πόση θα είναι η χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού, το οποίο ανακοινώθηκε αφού πολλοί ειδικοί προειδοποίησαν για τους κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων εναντίον κρίσιμων υποδομών στις ΗΠΑ. Στα τέλη του 2020 αποκαλύφθηκε μια μεγάλη κυβερνοεπίθεση εναντίον κυβερνητικών οργανισμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Οι δράστες κατάφεραν να διεισδύσουν και στην πλατφόρμα της εταιρείας λογισμικού SolarWinds. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί για την επίθεση αυτήν τη Μόσχα και πρόσφατα ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Τον Μάρτιο, μια ομάδα χάκερ που στηρίζεται από την Κίνα εκμεταλλεύτηκε τα κενά ασφαλείας της Exchange Server, της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων της Microsoft, για να εξαπολύσει κυβερνοεπίθεση σε δεκάδες χιλιάδες αμερικανικούς οργανισμούς, σε επιχειρήσεις, σε δήμους και τοπικές συλλογικότητες.
Η Έμιλι Χορν, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο προστασίας του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνει «φιλόδοξους αλλά υλοποιήσιμους στόχους». Επιπροσθέτως, «θα βοηθήσει ιδιοκτήτες και παρόχους να εκσυγχρονίσουν τις ικανότητές τους» βελτιώνοντας κυρίως τις δυνατότητες εντοπισμού και μείωσης του κινδύνου. Το σχέδιο αυτό ενθαρρύνει τους παρόχους να υιοθετήσουν συστήματα με τα οποία θα μπορούν να έχουν γνώση της κατάστασης σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, στην περίπτωση μιας κυβερνοεπίθεσης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!