Μετά το Sofagate με το καψόνι του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη της στην Άγκυρα, η Τουρκία «φοράει» ευρωπαϊκό κοστούμι καταθέτοντας πρόταση για να συμμετάσχει στα μεγαλύτερα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο της αλά καρτ επίκλησης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, με το καθεστώς Ερντογάν να επιχειρεί να αποκτήσει πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε σε μία χρονική στιγμή, κατά την οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση λόγω της εικόνας κατάρρευσης, που παρουσιάζει η τουρκική οικονομία.
►Ντράγκι: Δικτάτορας ο Ερντογάν - Λυπάμαι για τη στάση του απέναντι στη φον ντερ Λάιεν
Η Τουρκία λοιπόν, επιθυμεί να ενταχθεί σε 6 συνολικά ευρωπαϊκά προγράμματα με αποκορύφωμα τη διεκδίκηση της συμμετοχής της στο νέο γιγαντιαίο επενδυτικό σχέδιο της Ε.Ε.(InvestEU), που αντικαθιστά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων και αναμένεται να κινητοποιήσει τουλάχιστον 372 δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις την επόμενη 7ετία.
Για τον λόγο αυτό, συνεδρίασε το συμβουλίο προγραμμάτων και οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και επικεφαλής της διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Φαρούκ Καϊμακτσί. Κατά την ομιλία του ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι προγράμματα και οι οργανισμοί της ΕΕ παρέχουν μεγάλη στήριξη στην Τουρκία κατά την προετοιμασία της για ένταξη στην ΕΕ καθώς και στην ανάπτυξη της.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σημείωσε ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα θα λειτουργήσουν ως κλειδί για την προσαρμογή της γείτονα στις αλλαγές, που απαιτούν η μετάβαση στην πράσινη οικονομία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός καθώς επίσης και στον αγώνα εναντίον προκλήσεων όπως η επιδημία της COVID-19. «Ο άξονας των σχέσεων μας με την ΕΕ που λειτουργεί πιο πολύ είναι η χρηματοδοτική συνεργασία Τουρκίας-ΕΕ και τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Η συμμετοχή μας σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της χώρας μας με την ΕΕ».
Το προσεχές διάστημα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θα γνωστοποιήσει στις Βρυξέλλες την πρόθεση της Άγκυρας να ενταχθεί σε χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις. Εκτός από τη συμμετοχή της στο InvestEU, η Τουρκία διεκδικεί την είσοδο της στο πρόγραμμα ψηφιακής μετάβασης(Digital Europe), το πρώτο χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ, που επικεντρώνεται στην παροχή ψηφιακής τεχνολογίας σε επιχειρήσεις και πολίτες. Στόχος του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 7,5 δισ. ευρώ, είναι ο «πράσινος» μετασχηματισμός της Ευρώπης μέσω χρηματοδότησης έργων σε πέντε κρίσιμους τομείς:
- Υπερυπολογιστές
- τεχνητή νοημοσύνη
- ασφάλεια στον κυβερνοχώρο
- προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες
- διασφάλιση ευρείας χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών σε ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία, μεταξύ άλλων μέσω των ψηφιακών κόμβων καινοτομίας
Στο μεταξύ, η Τουρκία θα υποβάλει αίτημα να ενταχθεί στο πρόγραμμα υγείας για την περίοδο 2021-2027, «EU4Health», ύψους 9,4 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάκαμψη από την πανδημία μέσω της ενίσχυσης των συστημάτων υγείας και της εισόδου της καινοτομίας στις υγειονομικές υποδομές των ευρωπαϊκών χωρών. Οι Τούρκοι επιθυμούν συμμετοχή και στο πρόγραμμα, «LIFE», το χρηματοδοτικό μέσο της Ε.Ε για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή με στόχο την εφαρμογή, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής και κλιματικής πολιτικής και νομοθεσίας.
Οπως αποφασίστηκε στο αρμόδιο συμβούλιο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, θα ζητηθεί να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες και για το πρόγραμμα, «Single Market», ύψους 4 δις. ευρώ, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προωθώντας παράλληλα την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών. Αίτημα θα υποβληθεί και για τη συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος(ESA).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!