Νέα
  • ΓΔ: 1538.01 -0.10%
  • Τζίρος: 62,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Υπέρ της συνεργασίας με τη Γαλλία και τη Γερμανία για την κλιματική αλλαγή

Ο κινέζος πρόεδρος, Σι Τζίνπινγκ / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο κινέζος πρόεδρος, Σι Τζίνπινγκ / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει τη συνεργασία με τη Γαλλία και τη Γερμανία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Κινέζος πρόεδρος κατήγγειλε ωστόσο ενώπιον του Εμανουέλ Μακρόν και της Άγγελα Μέρκελ τους «εμπορικούς φραγμούς» που εγείρονται στο όνομα της κλιματικής αλλαγής, σε μια χρονική στιγμή που ο φόρος άνθρακα εξετάζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αρχηγός του κινεζικού κράτους, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανίδα καγκελάριος αντάλλαξαν μέσω τηλεδιάσκεψης απόψεις για τις προκλήσεις του κλίματος και της υγείας ενόψει αρκετών σημαντικών διεθνών συναντήσεων για τα θέματα αυτά.

Η πρώτη συνάντηση από αυτές θα είναι η εικονική σύνοδος κορυφής για το κλίμα που έχει προγραμματιστεί στις 22 και 23 Απριλίου με πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο Σι Τζίνπινγκ δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του σε αυτή την εκδήλωση.

«Η απάντηση στην κλιματική αλλαγή είναι ο κοινός σκοπός της ανθρωπότητας», δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος στους συνομιλητές του, σύμφωνα με πρακτικά των δηλώσεών του που μετέδωσε η δημόσια κινεζική τηλεόραση CCTV.

«Αυτή δεν πρέπει να γίνει γεωπολιτικό ζήτημα, στόχος επιθέσεων από άλλες χώρες ή ακόμη και πρόσχημα για τη δημιουργία εμπορικών φραγμών», συνέχισε.

Οι ευρωβουλευτές άνοιξαν τον δρόμο τον Μάρτιο για έναν φόρο άνθρακα που θα μπορούσε να αποβεί σε βάρος ορισμένων εισαγωγών (ηλεκτρικής ενέργειας, τσιμέντου, χάλυβα, αλουμινίου, γυαλιού κ.λπ.) από χώρες εκτός ΕΕ με λιγότερο αυστηρά πρότυπα για το κλίμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει έως τον Ιούνιο το δικό της κείμενο προτού το υποβάλει στα κράτη μέλη. Ο μηχανισμός θα τεθεί σε ισχύ έως το 2023.

Ο Σι Τζίνπινγκ επανέλαβε επίσης σήμερα τις μεγάλες του υποσχέσεις για το κλίμα: Η Κίνα, πρώτη χώρα παγκοσμίως στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα αρχίσει να μειώνει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) «πριν από το 2030» και θα επιτύχει την «κλιματική ουδετερότητα» έως το 2060.

«Η Κίνα θα κάνει ό,τι λέει και αυτά που θα κάνει θα επιτύχουν τους στόχους της», δεσμεύτηκε ο Κινέζος πρόεδρος.

Καθώς εμφανίζεται ως υποστηρικτής των φτωχών χωρών, ο Σι Τζίνπινγκ κάλεσε τις ανεπτυγμένες οικονομίες να «δώσουν το παράδειγμα στη μείωση των εκπομπών» και «να παράσχουν υποστήριξη» οικονομική και τεχνική στις αναπτυσσόμενες χώρες για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

«Η Άνγκελα Μέρκελ επέμεινε στην ευρω-κινεζική οικονομική σχέση, όπου έχουμε προσδοκίες όσον αφορά την αμοιβαιότητα και τις δίκαιες συνθήκες ανταγωνισμού», ανέφερε ωστόσο το Ελιζέ.

Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες επίσης «επέμειναν στην ανάγκη» για την Κίνα να μειώσει τη χρηματοδότησή της σε μεγάλα έργα άνθρακα.

Οσον αφορά τη μεταχείριση των Ουιγούρων και την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, το Παρίσι διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία «ζητεί συστηματικά από την Κίνα να προχωρήσει» στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επικύρωση της Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Η τηλεδιάσκεψη Σι-Μέρκελ-Μακρόν πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Κίνα του Αμερικανού απεσταλμένου για το Κλίμα Τζον Κέρι, που βρίσκεται σήμερα στη Σανγκάη (ανατολικά).

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών (2013-2017) αναμένεται να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του αρμόδιο για τον φάκελο αυτό Σιέ Ζενχουά, αλλά τίποτα δεν έχει γίνει γνωστό επί τους παρόντος για τις επαφές αυτές.

Εκτός από τη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν, άλλες σημαντικές συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί το 2021 για το περιβάλλον: η 15η Διάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών (COP15) της Σύμβασης για τη βιοποικιλότητα που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Κίνα, και η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) το Νοέμβριο στη Γλασκόβη.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ