Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επειγόντως να αποκλιμακώσει την ένταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τους δασμούς που έχει επιβάλει ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Πέμπτη ο Διευθύνων Σύμβουλος της LVMH, Μπερνάρ Αρνό, προσθέτοντας πως εάν δεν υπάρξει λύση, θα είναι ευθύνη των Βρυξελλών.
Η LVMH, ο μεγαλύτερος όμιλος πολυτελών ειδών παγκοσμίως βάσει πωλήσεων, αντλεί περίπου το ένα τέταρτο των εσόδων της από την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να διαπραγματευτεί με έξυπνο τρόπο, θα υπάρξουν συνέπειες για πολλές εταιρείες», προειδοποίησε ο Αρνό. «Κι αν δεν υπάρξει ικανοποιητική λύση στις εμπορικές συνομιλίες, θα φταίνε οι Βρυξέλλες».
Κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ομίλου, ο Αρνό πρόσθεσε: «Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να διαχειριστούν οι ίδιες αυτές τις διαπραγματεύσεις και να μην τις αφήσουν στα χέρια των γραφειοκρατών».
Ανησυχία για την αγορά ειδών πολυτελείας
Ο επικεφαλής της LVMH προειδοποίησε επίσης ότι η τρέχουσα αναταραχή στις αγορές — την οποία απέδωσε, χωρίς να κατονομάσει τον Τραμπ, στις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις — ενδέχεται να πλήξει την επιχείρηση, ιδίως στον τομέα των πελατών με μικρότερη αγοραστική δύναμη.
Οι δασμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν χρέωση 20% στα ευρωπαϊκά είδη μόδας και στα δερμάτινα προϊόντα, καθώς και 31% στα ελβετικά ρολόγια, εάν εφαρμοστούν πλήρως. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ ανέστειλε προσωρινά τους αντίστοιχους δασμούς για τις περισσότερες χώρες για 90 ημέρες, διατηρώντας ωστόσο έναν γενικό δασμό ύψους 10%.
Από την αισιοδοξία στην πτώση
Νωρίτερα φέτος, ο Αρνό — ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γαλλίας — είχε επαινέσει τον Τραμπ για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας, έχοντας μάλιστα παραστεί στην ορκωμοσία του.
«Μόλις επέστρεψα από τις ΗΠΑ, όπου διαπιστώνεις ένα κλίμα αισιοδοξίας που διαπερνά τη χώρα. Όταν επιστρέφεις στη Γαλλία μετά από λίγες μέρες εκεί, είναι σαν να δέχεσαι ένα κρύο ντους», είχε δηλώσει στην παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων της εταιρείας, στις 28 Ιανουαρίου.
Έκτοτε, η μετοχή της LVMH έχει υποχωρήσει κατά 36%, εξαιτίας των ανησυχιών των επενδυτών για την εμπορική πολιτική του Τραμπ και τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ, διαγράφοντας πάνω από 100 δισ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή αξία του ομίλου. Την ίδια ώρα, ο ανταγωνιστής Hermès ξεπέρασε τη LVMH ως η πιο πολύτιμη εταιρεία της Γαλλίας σε κεφαλαιοποίηση. Περίπου το 50% των μετοχών της LVMH ανήκει στην οικογένεια Αρνό.
Σκέψεις για μεταφορά παραγωγής
Ο Αρνό επανέλαβε την Πέμπτη ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς μέρους της παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Ένα μέρος της παραγωγής μας βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ... και θα αναγκαστούμε να την αυξήσουμε, ώστε να παρακάμψουμε την Ευρώπη», δήλωσε. «Έχω ήδη ακούσει για αρκετές εταιρείες που σκέφτονται να μεταφέρουν περισσότερη παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι αυτό είναι ευθύνη των επιχειρήσεων. Θα είναι ευθύνη των Βρυξελλών».
Σύμφωνα με αναλυτές, πάντως, οποιαδήποτε μεταφορά παραγωγής αναμένεται να είναι περιορισμένη και δεν θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αποφυγή των δασμών.
Η LVMH, η οποία αποκομίζει δισεκατομμύρια ευρώ από την πώληση πολυτελών γαλλικών προϊόντων — από δερμάτινες τσάντες μέχρι σαμπάνιες — διαθέτει προς το παρόν ελάχιστη παραγωγική παρουσία στις ΗΠΑ, με μόλις τρία εργαστήρια Louis Vuitton και ορισμένες βοκοσμημάτων της Tiffany.
Ωστόσο, το μεγάλο εργοστάσιο του ομίλου στο Τέξας έχει αντιμετωπίσει πληθώρα προβλημάτων, με την απόδοσή του να κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των χειρότερων στο παγκόσμιο δίκτυο της Louis Vuitton, όπως έχει αναφέρει το Reuters.