Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τρόπους να παρατείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας χωρίς να απαιτείται η συναίνεση και των 27 κρατών-μελών.
Μια τέτοια κίνηση θα επέτρεπε στην ΕΕ να συνεχίσει την εφαρμογή των κυρώσεων — οι οποίες πρέπει να ανανεώνονται κάθε έξι μήνες — παρά την αντίσταση της Ουγγαρίας, σύμφωνα με πρόσωπα που έχουν γνώση του θέματος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, εξετάζει το ενδεχόμενο να μετατρέψει τις κυρώσεις σε εμπορικά μέτρα, τα οποία δεν απαιτούν ομοφωνία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Τα εμπορικά μέτρα εγκρίνονται συνήθως με ειδική πλειοψηφία.
Η επόμενη ανανέωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο. Η Ουγγαρία έχει επανειλημμένα απειλήσει με βέτο — όπως έχει κάνει και στο παρελθόν — πριν τελικά υποχωρήσει, συχνά κατόπιν διαπραγματεύσεων με την Επιτροπή για θέματα που δεν σχετίζονται άμεσα με τις κυρώσεις.
Το περιεχόμενο των κυρώσεων
Πολλές από τις κυρώσεις της ΕΕ περιλαμβάνουν περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται σε όπλα ή στην κατασκευή τους, καθώς και απαγορεύσεις στις εισαγωγές προϊόντων όπως ο χάλυβας, το πετρέλαιο και το αλουμίνιο.
Η Ένωση θα πρέπει επίσης να ανανεώσει άλλα μέτρα, όπως το πάγωμα σχεδόν 200 δισ. ευρώ (227 δισ. δολάρια) από τα αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, καθώς και τις καταχωρίσεις εκατοντάδων προσώπων, πλοίων και οντοτήτων που έχουν βοηθήσει τη Μόσχα στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Εναλλακτικές στρατηγικές και ρόλος των κρατών-μελών
Μια εναλλακτική λύση που εξετάζεται είναι η δημιουργία ενός συνασπισμού πρόθυμων κρατών-μελών, τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμόσουν τις κυρώσεις σε εθνικό επίπεδο. Η πλειονότητα των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας κρατείται μέσω του Euroclear, ενός οργανισμού εκκαθάρισης με έδρα το Βέλγιο.
Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής υιοθετήσει 16 πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας και αυτή την περίοδο επεξεργάζεται ένα νέο πακέτο μέτρων.
Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και υποστηρίζει ότι η Ρωσία δεν συνιστά στρατιωτική απειλή για την ΕΕ. Νωρίτερα φέτος, είχε μπλοκάρει για λίγο την ανανέωση ενός άλλου πακέτου κυρώσεων, στον απόηχο της νίκης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο.
Η στάση των ΗΠΑ και η ευρωπαϊκή γραμμή
Η κυβέρνηση Τραμπ μέχρι στιγμής έχει διατηρήσει τις κυρώσεις, αλλά έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να τις χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί. Ο Τραμπ έχει υπονοήσει ότι ενδέχεται να υπάρξει μερική χαλάρωση των μέτρων στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ή αντίστροφα, να ενταθούν αν η Μόσχα συνεχίσει να αρνείται μια κατάπαυση πυρός, την οποία το Κίεβο έχει ήδη αποδεχτεί.
Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε ιδέα χαλάρωσης των κυρώσεων και, αντιθέτως, ζητούν την ενίσχυση της πίεσης προς τη Μόσχα.
Με πληροφορίες από Bloomberg