Από σήμερα 9 Απριλίου, οι δασμοί των ΗΠΑ στα προϊόντα από την Κίνα διαμορφώνονται στο 104%, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε δημοσιογράφους το απόγευμα της Τρίτης.
Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και εφόσον πέρασε η προθεσμία που ο ίδιος είχε θέσει, χωρίς το Πεκίνο να «συμμορφωθεί» στις επιταγές του, οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τον εμπορικό πόλεμο. Έτσι, από απόψε τα μεσάνυχτα, Τρίτη προς Τετάρτη κεντρική ώρα Κίνας, στα κινεζικά προϊόντα θα επιβάλλονται δασμοί συνολικού ύψους 104%.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής, οι δασμοί των ΗΠΑ στην Κίνα ανέρχονται σε 54%.
Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Κίνας δήλωσε ότι θα «πολεμήσει μέχρι τέλους» αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να κλιμακώνουν τον εμπορικό πόλεμο, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με τεράστιους πρόσθετους δασμούς.
Λευκός Οίκος: Η Κίνα έκανε λάθος που επέβαλλε δασμούς - αντίποινα
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, η ίδια τόνισε ότι σχεδόν 70 χώρες βρίσκονται σε επαφή με την αμερικανική κυβέρνηση και προσπαθούν να διαπραγματευτούν μια καλύτερη συμφωνία για τους δασμούς.
Όταν η Λέβιτ ρωτήθηκε για το υπό ποιες συνθήκες ο Τραμπ θα μιλούσε με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Ζιπίνγκ για μια συμφωνία, απάντησε ότι ο Τραμπ «πιστεύει ότι η Κίνα θέλει να κάνει μια συμφωνία». Ήταν ένα «λάθος» για την Κίνα να ανταπαντήσει, πρόσθεσε, γι' αυτό και εφαρμόζονται οι δασμοί 104% εναντίον της. Εάν η Κίνα απλώσει το χέρι διαπραγμάτευσης, ο Τραμπ θα είναι «απίστευτα ευγενικός», αλλά θα εργαστεί προς το συμφέρον της Αμερικής, είπε ακόμη.
Την Τρίτη, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «εκβιασμό» και είπε ότι οι απειλές του προέδρου των ΗΠΑ για πρόσθετους δασμούς 50%, αν το Πεκίνο δεν αναιρούσε τον δικό του αμοιβαίο δασμό 34%, ήταν ένα «λάθος πάνω σε λάθος».
Το Πεκίνο δεσμεύτηκε να «λάβει αποφασιστικά αντίμετρα», προσθέτοντας: «Η Κίνα θα παλέψει μέχρι τέλους αν η πλευρά των ΗΠΑ είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει τη λάθος πορεία».