Επιταχύνθηκε την Παρασκευή η υποχώρηση των γερμανικών ομολόγων, καθώς ο νεοεκλεγείς Καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, εξασφάλισε πολιτική στήριξη για ένα πακέτο δαπανών χρηματοδοτούμενο από χρέος, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της άμυνας και των υποδομών.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε έως και οκτώ μονάδες βάσης, φτάνοντας στο 2,94%, λίγο κάτω από το πρόσφατο υψηλό της Τετάρτης, προτού υποχωρήσει ελαφρώς. Το ευρώ και οι γερμανικές μετοχές κατέγραψαν επίσης κέρδη.
Η συμφωνία
Ο Μερτς δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο το απόγευμα της Παρασκευής ότι κατέληξε σε συμφωνία με το κόμμα των Πρασίνων, το οποίο είχε απορρίψει το αρχικό σχέδιο και απαιτούσε μεγαλύτερη δέσμευση για την προστασία του κλίματος. Η συμφωνία ξεπερνά ένα σημαντικό εμπόδιο πριν από τη κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.
«Αν αυτό περάσει, θα αλλάξει την αντίληψη για τη Γερμανία. Για χρόνια, η χώρα ήταν απρόθυμη να αυξήσει το χρέος της», δήλωσε ο Ούγκο Λαντσιόνι, διαχειριστής κεφαλαίων στη Neuberger Berman. «Οι δαπάνες πιθανότατα θα κατανεμηθούν σε βάθος αρκετών χρόνων και ο θετικός αντίκτυπος στην ανάπτυξη τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη από τα πρόσφατα μέτρα θα γίνει αισθητός από το 2026».
Ο Λαντσιόνι ανέφερε ότι οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων είναι ελκυστικές, ενθαρρύνοντας σταδιακή αύξηση της έκθεσης σε αυτά. Οι γερμανικές αποδόσεις εκτινάχθηκαν μετά τις αναφορές για τη συμφωνία, αλλά η άνοδός τους περιορίστηκε όταν ο Μερτς επιβεβαίωσε τη συμφωνία, υποδηλώνοντας ότι τα τρέχοντα επίπεδα μπορεί να προσελκύουν επενδυτές.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου έχει αυξηθεί πάνω από 50 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα και βρίσκεται πλέον κοντά στο 3%, ένα όριο που είχε ξεπεραστεί τελευταία φορά πριν από σχεδόν 18 μήνες. Αν ξεπεράσει το 3,03%, θα φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, μετά την κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Η εικόνα στην υπόλοιπη Ευρώπη
Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν και αλλού στην Ευρώπη την Παρασκευή, με το κόστος μακροπρόθεσμου δανεισμού της Γαλλίας να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Το ευρώ ενισχύθηκε έως και 0,6%, φτάνοντας στο 1,0912 δολάριο, σημειώνοντας αύξηση 5% για τον μήνα, μια από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των κύριων νομισμάτων.
«Το παιχνίδι ξεκινά ξανά για το ευρώ», δήλωσε ο Μπραντ Μπέχτελ, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στη Jefferies, προσθέτοντας ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία ενισχύουν τη δυναμική του νομίσματος.
Με πληροφορίες από Bloomberg