Πιέσεις στις ΗΠΑ προκειμένου να στηρίξουν μια πιθανή επανεκκίνηση των ροών ρωσικού αερίου μέσω της μίας εναπομείνασας γραμμής του αγωγού Nord Stream 2 φέρεται να ασκεί ο Ματτίας Βάρνιγκ, πρώην κατάσκοπος και στενός σύμμαχος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Επαφές με το επιτελείο Τραμπ
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο Βάρνιγκ, ο οποίος ηγήθηκε της μητρικής εταιρείας του Nord Stream 2 για λογαριασμό της ρωσικής κρατικής ενεργειακής εταιρείας Gazprom έως το 2023, προσπαθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να έρθει σε επαφή με την ομάδα του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μέσω Αμερικανών επιχειρηματιών.
Οι κινήσεις του γίνονται σε μια περίοδο όπου βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αποκατάσταση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.
Οι αγωγοί και το πλήγμα του 2022
Οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι διασχίζουν τη Βαλτική Θάλασσα, κατασκευάστηκαν για να μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Παρόλο που ανήκουν εξ ολοκλήρου στη Ρωσία, η κατασκευή τους συγχρηματοδοτήθηκε από πέντε ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2022, τρεις από τους τέσσερις αγωγούς υπέστησαν σοβαρές ζημιές σε μια επίθεση δολιοφθοράς.
Ο Βάρνιγκ και η Nord Stream 2 τέθηκαν υπό αμερικανικές κυρώσεις το 2022 από την τότε κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Για να ξεκινήσει ξανά η ροή αερίου, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να άρει αυτές τις κυρώσεις, ενώ το Βερολίνο θα πρέπει να εγκρίνει την επανέναρξη της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, σύμφωνα με τους Financial Times.
Αντιδράσεις και επιφυλάξεις
Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας ανώνυμα, εξέφρασε σκεπτικισμό για τη βιωσιμότητα μιας τέτοιας συμφωνίας, προειδοποιώντας ότι η εμπλοκή της Γερμανίας στην αναβίωση του Nord Stream 2 θα μπορούσε να «προκαλέσει τεράστιες ρήξεις» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Την ίδια στιγμή, αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που γνωρίζουν τις ανεπίσημες συνομιλίες, εξέφρασαν ανησυχία και έχουν ήδη συζητήσει το ζήτημα.
Κινητικότητα
Το δημοσίευμα των Financial Times είναι ενδεικτικό της κινητικότητας που φαίνεται να παρατηρείται γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Το Σάββατο άλλωστε, το πρακτορείο Bloomberg μετέδιδε ότι επιχειρηματίες της ανατολικής Γερμανίας ζητούν ανοιχτά την επανέναρξη των ροών φυσικού αερίου μέσω της τελευταίας λειτουργικής γραμμής των αγωγών Nord Stream, προκειμένου να ελαττωθούν οι πιέσεις που υφίσταται η γερμανική βιομηχανία από το υψηλό ενεργειακό κόστος.