Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πού οφείλεται το «Βατερλώ» στη συνάντηση Ζελένσκι - Τραμπ - Πώς πρέπει να αντιδράσει η Ευρώπη

Ως μια μεγάλη αποτυχία της διπλωματίας χαρακτήρισε την on camera αντιπαράθεση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτικών Ιδρυμάτων, Παναγιώτης Κοκολύρης.

Μιλώντας στην εκπομπή Limit Up του OPEN, ο κ. Κοκολύρης υπογράμμισε ότι η ανοιχτή αυτή αντιπαράθεση των δύο ηγετών υπήρξε αποτέλεσμα κακής προετοιμασίας σε διπλωματικό επίπεδο, κυρίως από την ουκρανική πλευρά. «Υπήρξε έλλειψη ψυχραιμίας και κατανόησης των νέων συνθηκών στις ΗΠΑ», τόνισε, κάνοντας λόγο για ένα «ντόμινο λανθασμένων κινήσεων» που μάλιστα έγιναν μπροστά στις κάμερες.

«Στόχος των ΗΠΑ ήταν να κάνουν αυτή τη συμφωνία έτσι όπως την ήθελαν, αποκτώντας τις σπάνιες γαίες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας. Αυτό προφανώς δεν ικανοποίησε τον Ζελένσκι και έτσι προέκυψε η διαφωνία μπροστά στις κάμερες. Δεν είχε τη δυνατότητα ελιγμού και γι’ αυτό τον κατασπάραξαν», είπε ο κ. Κοκολύρης, προσθέτοντας ότι πλέον έχει δημιουργηθεί ένα κακό κλίμα το οποίο θα δυσκολέψει πολύ στο μέλλον την εξεύρεση λύσης.

Η Ευρώπη να αντιδράσει συντεταγμένα

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει στις εξελίξεις αυτές συντεταγμένα, με μια φωνή και με τρόπο αποτελεσματικό. Χρειάζεται, εξήγησε, να δημιουργηθούν νέες συμμαχίες – και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η συνάντηση στο Λονδίνο, όπου συμμετέχει και ο Καναδάς. «Βλέπουμε μια σημαντική προσπάθεια από την πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη και να δώσει αυτό το οποίο έλειπε. Και σε γεωπολιτικό επίπεδο λείπει η Μεγάλη Βρετανία, με την άμυνα και τα πυρηνικά της. Τώρα η Ευρώπη πάει να φτιάξει μια νέα ομπρέλα ασφαλείας που θα περιλαμβάνει τα γαλλικά και τα βρετανικά πυρηνικά, και νέες αμυντικές δομές με αυξημένες χρηματοδοτήσεις. Και πρέπει να βιαστεί», υπογράμμισε ο κ. Κοκολύρης.

Οι γερμανικές εκλογές

Όσον αφορά τις γερμανικές εκλογές, ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού δικτύου πολιτικών ιδρυμάτων ξεκαθάρισε ότι το αποτέλεσμα της αναμέτρησης δίνει μια σταθερή γερμανική κυβέρνηση χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλιστών. «Στη Γερμανία θα βρεθεί μια συνθήκη συνεννόησης και αυτό αφορά μεταξύ άλλων το μεταναστευτικό αλλά και το περιβόητο φρένο χρέους – φαίνεται πως επιχειρείται μια μικρή παράκαμψή του ώστε να ενισχυθούν οι αμυντικές δαπάνες», είπε.

Ο κ. Κοκολύρης ξεκαθάρισε ότι το σύστημα ασφαλείας της Ευρώπης είχε εδώ και δεκαετίες βασιστεί στην παρουσία των ΗΠΑ, και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη. Ωστόσο οι εξελίξεις οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Αβεβαιότητα

«Θα πρέπει να περιμένουμε ένα διάστημα μεγάλης αβεβαιότητας. Πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά, είναι ξεκάθαρο. Οι βεβαιότητες του παρελθόντος δεν υπάρχουν πλέον και πρέπει να αντιδράσουμε με αποφασιστικότητα και ευελιξία πατώντας πάνω στις σταθερές μας αρχές», κατέληξε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ