Μια νέα σειρά κυρώσεων αναμένεται να ανακοινωθεί από τη Βρετανία τη Δευτέρα, με στόχο τη μείωση των εσόδων της Μόσχας τρία χρόνια μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι, χαρακτήρισε τα μέτρα ως το «μεγαλύτερο πακέτο» από τις αρχικές φάσεις του πολέμου.
Ενώ τα δυτικά κράτη έχουν επιβάλει πολλούς γύρους κυρώσεων – περιλαμβάνοντας μέτρα κατά της πετρελαϊκής βιομηχανίας, με στόχο να περιοριστεί η ροή πετροδολαρίων στα ταμεία του Κρεμλίνου και να μειωθεί η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία – η Βρετανία επιδιώκει να επιβαρύνει περαιτέρω τη Ρωσία. Αντίθετα, οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει τις πιθανότητες άρσης ορισμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Την περασμένη εβδομάδα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία συναντήθηκαν για να συζητήσουν το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία και να εξετάσουν το ενδεχόμενο ευρύτερης συνεργασίας. Η δέσμευση των ΗΠΑ με τη Ρωσία προκάλεσε ανησυχίες τόσο στα ευρωπαϊκά κράτη όσο και στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος δεν είχε προσκληθεί στη συνάντηση.
Στήριξη προς την Ουκρανία
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, επικοινώνησε με τον Ζελένσκι το Σάββατο, επαναλαμβάνοντας την αδιαπραγμάτευτη υποστήριξη του Κιέβου. Ο Στάρμερ τόνισε ότι το Κίεβο πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε διαπραγμάτευσης για την επίλυση της κρίσης και ότι η διασφάλιση της κυριαρχίας της Ουκρανίας είναι απαραίτητη για την αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων από τη Ρωσία. Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός προτίθεται να διεξάγει «σημαντικές συζητήσεις» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα.