Η ΕΕ εκτιμά ότι το πρώτο κύμα των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο θα πλήξει εξαγωγές αξίας έως και 28 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ, σε μια κίνηση που θα αποτελούσε μια τεράστια κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο του Αμερικανού προέδρου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η ποσότητα των αγαθών —που η ΕΕ εκτιμά ότι θα περιλαμβάνει και παράγωγα προϊόντα— θα είναι περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την τελευταία φορά που ο Τραμπ στοχοθέτησε τον τομέα μετάλλων της ΕΕ.
Ο επικεφαλής εμπορικής πολιτικής της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, ενημέρωσε τους πρεσβευτές της ΕΕ την Παρασκευή, μετά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον για συναντήσεις με τους Αμερικανούς ομολόγους του. Προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι ρευστή και ότι οι λεπτομέρειες και το εύρος των δασμών ενδέχεται να αλλάξουν, σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών του να αναθεωρήσει τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες, ο Τραμπ ανακοίνωσε μια σειρά από δασμούς, περιλαμβανομένων των δασμών 25% στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, που ενδέχεται να τεθούν σε εφαρμογή το νωρίτερο στις 12 Μαρτίου. Επίσης, έχει ανακοινώσει αμοιβαίους δασμούς βάσει πολιτικών εταίρων που θεωρούνται εμπόδιο στο εμπόριο των ΗΠΑ.
Η απάντηση της ΕΕ
Η Κομισιόν, η οποία έχει την αρμοδιότητα για τις εμπορικές ενέργειες της ΕΕ, αρνήθηκε να κάνει σχόλιο. Για την ΕΕ, η αντιπαράθεση σχετικά με τους αμερικανικούς δασμούς στα μέταλλα ξεκίνησε το 2018 κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρώπη, επικαλούμενες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Την εποχή εκείνη, οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες γελούσαν με την ιδέα ότι η ΕΕ αποτελούσε τέτοια απειλή. Στην πρώτη αυτή επίθεση, οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς 25% στα προϊόντα χάλυβα και 10% στα προϊόντα αλουμινίου, ενώ υπήρχαν εξαιρέσεις για ορισμένα προϊόντα.
Όπως ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg, αυτή τη φορά δεν προγραμματίζονται εξαιρέσεις. Η ΕΕ αντέδρασε στοχεύοντας πολιτικά ευαίσθητες εταιρείες με αντίποινα, περιλαμβανομένων των μοτοσικλετών Harley-Davidson και των τζιν Levi Strauss. Τα μέτρα εφαρμόστηκαν προϊόν-προϊόν και περιλάμβαναν γεωργικά προϊόντα και ενδύματα εκτός από προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια προσωρινή ανακωχή το 2021, όταν οι ΗΠΑ αφαίρεσαν εν μέρει τα μέτρα τους και εισήγαγαν ένα σύνολο ποσοστώσεων δασμών, πάνω από τις οποίες επιβάλλονται δασμοί στα μέταλλα, ενώ η ΕΕ πάγωσε όλα τα περιοριστικά μέτρα της. Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει γρήγορα και αναλογικά στους αμερικανικούς δασμούς και ενδέχεται να επανενεργοποιήσει ως πρώτο βήμα τις λίστες που είχαν ανασταλεί προηγουμένως. Η Επιτροπή ετοιμάζει διάφορες λίστες με διαφορετικούς τομείς και αγαθά που στοχεύονται με την αρχή της πρόκλησης μεγαλύτερης ζημιάς στην αμερικανική πλευρά, περιλαμβανομένων και ευαίσθητων εκλογικών περιοχών, όπως ανέφερε το Bloomberg νωρίτερα.
Η Επιτροπή έχει δηλώσει ότι η αποδέσμευση των ανασταλμένων δασμών, οι οποίοι είναι σε παύση μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα μπορούσε να γίνει γρήγορα. Ο Σέφκοβιτς, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αμερικανό Υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ, τον Τζέιμισον Γκρίερ, την επιλογή του για εκπρόσωπο εμπορίου των ΗΠΑ, και τον Διευθυντή του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομικών Θεμάτων Κέβιν Χάσετ την περασμένη εβδομάδα, ενημέρωσε τους πρεσβευτές της ΕΕ ότι η ατμόσφαιρα ήταν θετική, αλλά δεν διεξήχθησαν ακόμα διαπραγματεύσεις, δήλωσαν οι πηγές.
Ο Σέφκοβιτς δήλωσε ότι χρησιμοποίησε τη συνάντηση ως το πρώτο σημείο επαφής για να ανοίξει τα κανάλια επικοινωνίας και να προσπαθήσει να αντικρούσει ισχυρισμούς από την πλευρά των Αμερικανών που, όπως είπε, ήταν ψευδείς, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρισμού ότι ο φόρος προστιθέμενης αξίας της Ευρώπης είναι άδικος για τις ΗΠΑ, όπως είπαν οι πηγές.
Για να αποφευχθεί μια εμπορική σύγκρουση, ο Σέφκοβιτς προσέφερε στους Αμερικανούς ομολόγους του μια συμφωνία για τη μείωση των δασμών σε βιομηχανικά αγαθά, περιλαμβανομένων των αυτοκινήτων, μία από τις μακροχρόνιες απαιτήσεις του Τραμπ.