«Κανείς δεν θέλει ένα δεύτερο Αφγανιστάν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποιώντας τη Δύση «να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος». Τόνισε επίσης ότι «συμφωνίες χωρίς την Ουκρανία θα είναι άσκοπες».
Παραλληλισμοί με το Αφγανιστάν
Ο Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η οποία θα προβληθεί αργότερα το βράδυ, δήλωσε: «Υπάρχει η εμπειρία του τι συμβαίνει όταν κάποιος τελειώνει κάτι χωρίς να το σκεφτεί και αποσύρεται πολύ νωρίς», αναφερόμενος στην περίπτωση του Αφγανιστάν.
Παραδέχθηκε ωστόσο ότι «δεν μπορεί να υπάρξει νίκη για την Ουκρανία χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ» και επανέλαβε ότι οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός πρέπει να περιλαμβάνουν εγγυήσεις ασφάλειας.
«Οι Αμερικανοί πρέπει να είναι εκεί»
Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι, αν και η προσέγγιση του Αμερικανού προέδρου είναι πως την Ουκρανία πρέπει να βοηθήσουν ευρωπαϊκές δυνάμεις, ο ίδιος ξεκαθάρισε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι «οι Αμερικανοί πρέπει να είναι εκεί».
«Το θέμα δεν είναι το μέγεθος των δυνάμεων, αλλά μια σημαντική επίδειξη ισχύος προς τον Πούτιν – το μήνυμα ότι όλοι οι σύμμαχοι συνεργάζονται προκειμένου να προστατεύσουν την Ουκρανία», διευκρίνισε.
Όπως είπε, ο Ντόναλντ Τραμπ «έχει πραγματικά στενή σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν», αλλά τόνισε: «Δεν μπορεί να υπάρχουν πραγματικά καλές σχέσεις μεταξύ των αρχηγών κρατών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, καθώς είναι δύο διαφορετικοί πόλοι, εντελώς διαφορετικοί πολιτισμοί, διαφορετικές κοινότητες αξιών».
«Δεν τίθεται καν ως θέμα συμφωνία χωρίς την Ουκρανία»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επανέλαβε ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την Ουκρανία, χωρίς τη συμμετοχή της ίδιας της Ουκρανίας, δεν είναι αποδεκτή.
«Ο πόλεμος βρίσκεται στο έδαφός μας. Οτιδήποτε θέλουν να συμφωνήσουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία – αν θέλουν να συμφωνήσουν – αφορά τις διμερείς σχέσεις τους. Δεν μπορούν να διαπραγματευτούν για τους ανθρώπους μας, τις ζωές μας ή το τέλος του πολέμου χωρίς εμάς. Είμαστε ανεξάρτητο κράτος», δήλωσε κατηγορηματικά.
Απόρριψη της παραχώρησης εδαφών
Ο Ζελένσκι απέρριψε κάθε ενδεχόμενο οριστικής παραχώρησης ουκρανικών εδαφών.
«Δεν θα παραχωρήσουμε εδάφη μας νομικώς», τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι περιοχές που κατέκτησε και προσάρτησε η Ρωσία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου θα επιστρέψουν στην Ουκρανία.
«Φυσικά θα φέρουμε τα πάντα πίσω. Θα επιστρέψει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Αν όχι σήμερα, αύριο», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, ο οποίος είχε αμφισβητήσει ακριβώς αυτό, ο Ζελένσκι σχολίασε: «Ο νέος υπουργός θα πρέπει να εμβαθύνει στις λεπτομέρειες».
Επισήμανε επίσης ότι αποτελεί «πρόβλημα το γεγονός ότι οι ΗΠΑ σήμερα λένε πράγματα που είναι πολύ ευχάριστα για τον Πούτιν», επιδιώκοντας μια γρήγορη επιτυχία στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, προειδοποίησε: «Μια κατάπαυση του πυρός δεν θα αποτελούσε επιτυχία».
Κριτική στην Ευρώπη
Ο Ζελένσκι επέκρινε την Ευρώπη για στρατιωτική αδυναμία, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει ενισχυθεί αισθητά.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ουκρανία μοιράζεται τις ευρωπαϊκές αξίες:
«Είμαστε Ευρώπη. Είμαστε ακριβώς όπως εσείς», δήλωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανή ρωσική επίθεση μέσω Λευκορωσίας, ανέφερε ότι η Μόσχα έχει σχέδιο για τη δημιουργία 15 νέων μεραρχιών, με επιπλέον 150.000 στρατιώτες.
«Το σχέδιο θα μπορούσε να προβλέπει ότι αυτές οι μεραρχίες θα συγκεντρωθούν για μια κοινή άσκηση στη Λευκορωσία και από εκεί θα μας επιτεθούν ή θα επιτεθούν σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, όπως η Λιθουανία ή η Πολωνία», εξήγησε.
Δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ρωσία σκέφτεται να επιτεθεί σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ.
Το προσωπικό μέλλον του Ζελένσκι
Αναφερόμενος στο προσωπικό του μέλλον, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι, όταν η Ουκρανία θα έχει γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, τα ρωσικά στρατεύματα θα έχουν αποσυρθεί και θα υπάρχουν εγγυήσεις ασφάλειας, τότε ο ίδιος «θα έχει πετύχει τα πάντα» και δεν θα είναι πλέον απαραίτητος.
«Αλλά όσο δεν τα έχουμε αυτά, θα υπερασπίζομαι τη χώρα μου», κατέληξε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ