Κατά της θέσπισης ανωτάτου ορίου τιμών στο φυσικό αέριο τάσσονται οι μεγαλύτεροι παραγωγοί και έμποροι ενέργειας και προειδοποιούν την Κομισιόν ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει μεγαλύτερη μεταβλητότητα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, στην ιδέα ενός ανώτατου ορίου αντιτίθενται τα περισσότερα κράτη-μέλη αλλά η βιομηχανία εξέφρασε ανησυχίες καθώς ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητά ένα σχέδιο που θα παρουσιαστεί στις 26 Φεβρουαρίου για την ενίσχυση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας και τη διασφάλιση προσιτής ενέργειας. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους 12 μήνες και εκτινάχθηκαν σε υψηλό δύο ετών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εν μέσω ανησυχιών για την εξάντληση των αποθεμάτων.
Η ιδέα ενός ανώτατου ορίου τιμών είχε τεθεί στο παρελθόν επί τάπητος από τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στην έκθεσή του πέρυσι για την ανταγωνιστικότητα. Έχει επίσης επισημανθεί από ορισμένους αξιωματούχους ως πιθανό μέτρο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση κρίσης.
Η αντίθεση της βιομηχανίας προωθήθηκε μέσω επιστολής που απευθύνθηκε στην πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και υπογράφηκε από 11 ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, εμπόρων ενέργειας, οίκων εκκαθάρισης και ενεργειακών χρηματιστηρίων.
«Πιστεύουμε ότι το μέτρο αυτό, εάν ανακοινωθεί, θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες αρνητικές συνέπειες για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών ενεργειακών αγορών και την ασφάλεια του εφοδιασμού σε ολόκληρη την ήπειρο», ανέφεραν. «Ένα ανώτατο όριο τιμών δε μειώνει την παγκόσμια αγοραία τιμή της ενέργειας, αλλά μπορεί να δημιουργήσει ανοδικές πιέσεις στις τιμές και αυξημένη αστάθεια των τιμών στην Ευρώπη», αναφέρεται στην επιστολή.
Οι τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί σημαντικά από τις κορυφές της ενεργειακής κρίσης, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν επίμονα υψηλές. Η φον ντερ Λάιεν έχει θέσει τη μείωση των τιμών της ενέργειας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας ως προτεραιότητα της Επιτροπής κατά τη δεύτερη θητεία της.
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί, καθώς ο ψυχρότερος χειμώνας σε συνδυασμό με τις μειωμένες ποσότητες από τη Ρωσία εξαντλούν τα αποθέματα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων ετών. Η προοπτική αυξημένης ζήτησης φέτος για την αναπλήρωση των αποθεμάτων κατά τους θερμότερους μήνες σημαίνει ότι οι τιμές για το ανοιξιάτικο και το καλοκαιρινό φυσικό αέριο έχουν εκτοξευθεί σε ασυνήθιστο premium σε σχέση με αυτές του επόμενου χειμώνα.
Στους επικριτές προστέθηκε και η Eurelectric, η ένωση της περιοχής για τη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία κάλεσε την Επιτροπή «να αποφύγει τα κακοσχεδιασμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα» που προτείνονται στην έκθεση του Ντράγκι.
Η Ευρώπη έχει παρέμβει για την επιβολή ανώτατων τιμών στο παρελθόν. Κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, η ΕΕ εφάρμοσε ένα ανώτατο όριο που θα ενεργοποιούνταν εάν οι τιμές ξεπερνούσαν τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις εργάσιμες ημέρες και εάν ήταν τουλάχιστον 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα υψηλότερες από τις τιμές στην παγκόσμια αγορά. Δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ και έληξε στα τέλη του περασμένου μήνα.
Η ΕΕ προσπαθεί να μειώσει το ενεργειακό κόστος στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να συμβαδίσει με τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας κατά τη μετάβαση σε μια καθαρότερη οικονομία, ωστόσο περιορίζεται σε ό,τι μπορεί να κάνει βραχυπρόθεσμα. Είναι επίσης εγκλωβισμένη σε έναν αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και η εξεύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ χαμηλών τιμών και εξασφάλισης επαρκούς ποσότητας φυσικού αερίου θα είναι δύσκολη.
Με πληροφορίες από Bloomberg