Οι Βρυξέλλες εξετάζουν νέα μέτρα για να επιβάλουν προσωρινό ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ καθώς έφτασαν πρόσφατα σε επίπεδα ρεκόρ σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.
Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου διαπραγματεύτηκαν αυτή την εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, εν μέρει λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης ανέμου, που έχουν επηρεάσει την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι τιμές αυτές είναι τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερες από αυτές στις ΗΠΑ, δημιουργώντας σημαντικό μειονέκτημα για τις ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την επιβολή ανώτατου ορίου στο πλαίσιο συζητήσεων για ένα πολιτικό έγγραφο με τίτλο «συμφωνία για τη βιομηχανική καθαρότητα» που θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τρεις πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων.
→ Διαβάστε επίσης: Ευρώπη: Στα πρόθυρα νέας ενεργειακής κρίσης – Σε υψηλό 2 ετών οι τιμές του φυσικού αερίου
Το στρατηγικό έγγραφο αναμένεται να παρουσιάσει τρόπους για την ενίσχυση των βαριών βιομηχανιών της ΕΕ, καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιθετικών εμπορικών μέτρων του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της φιλόδοξης πράσινης μετάβασης της ΕΕ.
Οι συζητήσεις σχετικά με μηχανισμούς για τον περιορισμό των τιμών βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, αλλά έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από βιομηχανικές ομάδες, οι οποίες προειδοποιούν για ζημιά στην εμπιστοσύνητης ευρωπαϊκής αγοράς.
Η επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Έντεκα ομάδες, συμπεριλαμβανομένων της Europex, της ένωσης των ευρωπαϊκών ενεργειακών αγορών, και της AFME, της ένωσης χρηματοπιστωτικών αγορών, έστειλαν επιστολή στην πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Τρίτη, η οποία εθεάθη από τους Financial Times. Η επιστολή ανέφερε:
«Πιστεύουμε ότι αυτό το μέτρο, αν ανακοινωθεί, θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες αρνητικές συνέπειες για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών ενεργειακών αγορών και την ασφάλεια του εφοδιασμού σε όλη την ήπειρο».
Ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου θα μπορούσε να «βλάψει την εμπιστοσύνη» στον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς TTF, το κύριο κέντρο συναλλαγών και καθορισμού των τιμών του αερίου, ανέφερε η επιστολή. Επίσης, θα μπορούσε να οδηγήσει την παγκόσμια κοινότητα φυσικού αερίου να στραφεί προς άλλες, ανεξέλεγκτες και επομένως πιο αντιπροσωπευτικές τιμές αναφοράς, οι οποίες βρίσκονται κυρίως εκτός ΕΕ.
Η ΕΕ πρότεινε για πρώτη φορά ένα παρόμοιο ανώτατο όριο το 2022, κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης που προέκυψε από τη σταδιακή μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Το όριο δεν εφαρμόστηκε ποτέ, καθώς οι τιμές παρέμειναν κάτω από το όριο των 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Βασιζόμενος σε αυτή την εμπειρία, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κάλεσε πέρυσι την Επιτροπή να αποκτήσει εξουσίες για την επιβολή «δυναμικών ορίων», σε περιπτώσεις όπου η τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ αποκλίνει σημαντικά από τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας.
Μελετούμε λεπτομερώς τις συστάσεις του Ντράγκι για αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα»
Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι τα σχέδια θα περιλαμβάνουν επίσης μέτρα για την αποτροπή των εμπόρων από το να αυξάνουν τις τιμές του φυσικού αερίου το καλοκαίρι, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες αποθηκεύουν καύσιμο για τον επόμενο χειμώνα.
Ένας διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι ορισμένα κράτη-μέλη είναι πιθανό να είναι "διστακτικά" σχετικά με την εφαρμογή ανώτατου ορίου τιμής. Η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες ήταν μεταξύ των χωρών που αντιτάχθηκαν στο προηγούμενο ανώτατο όριο.
Η Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει.
Οποιαδήποτε παρέμβαση θα μπορούσε επίσης να εμποδίσει τις προσπάθειες της ΕΕ να αποφύγει την εμπορική επίθεση των δασμών του Τραμπ, εκτός εάν η ΕΕ αγοράσει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ.
"Η έμφαση στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι στην απόκτηση αρκετής ενέργειας για να λειτουργήσουν οι βιομηχανίες τους και να θερμανθούν τα σπίτια τους", δήλωσε ο Amund Vik, ανώτερος σύμβουλος της Eurasia Group και πρώην νορβηγός υφυπουργός ενέργειας.
«Ο καθορισμός ανώτατου ορίου τιμών στη χονδρική αγορά δεν θα λύσει το πρόβλημα, όταν το υποκείμενο ζήτημα είναι η έλλειψη ενέργειας».
Με πληροφορίες από Financial Times