Σαν «βόμβα» έσκασε στη διεθνή κοινότητα η πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να αναλάβουν οι ΗΠΑ την εκκένωση και κατόπιν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.
Πρόκειται για μια πρόταση που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το Ισραήλ, ωστόσο πυροδότησε κύματα οργής στους κόλπους των αραβικών κοινωνιών και κυρίως μεταξύ των ίδιων των Παλαιστινίων, που ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εγκαταλείψουν τη γη τους.
Αλλά και η Σαουδική Αραβία, μια χώρα σημαντική για τις ΗΠΑ που προσπαθούν να αναβιώσουν τις «συμφωνίες του Αβραάμ», την χαρακτήρισε ως «παραβίαση των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού», μια θέση που εξέφρασαν και άλλες αραβικές κυβερνήσεις.
Έκπληξη και αβεβαιότητα
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η πρώτη αντίδραση τόσο στο Ισραήλ όσο και διεθνώς ήταν η σύγχυση. Κανείς, ούτε καν το Ισραήλ, δεν περίμενε ότι ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος θα πρότεινε μια τέτοια εξωπραγματική «λύση». Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Τραμπ, η Γάζα θα ανοικοδομηθεί ως μια «Ριβιέρα», αφού πρώτα μετακινηθούν - χωρίς βεβαίως να ερωτηθούν - οι πάνω από 2 εκατομμύρια κάτοικοι της περιοχής.
Ο Τραμπ, μάλιστα, έθεσε ακόμα και το ενδεχόμενο αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων.
«Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, δίπλα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Θα την κατέχουμε και θα είμαστε υπεύθυνοι για την απομάκρυνση όλων των επικίνδυνων βομβών και όπλων που παραμένουν στην περιοχή», πρόσθεσε.
Υπονόμευση των διαπραγματεύσεων
Η πρόταση Τραμπ διεύρυνε τη διεθνή συζήτηση για το μέλλον της Γάζας, η οποία έχει καταστραφεί από τις σαρωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ που διήρκεσαν περισσότερους από 16 μήνες. Η πλειονότητα των Παλαιστινίων έχει εκτοπιστεί σε προσφυγικούς καταυλισμούς λόγω των σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών, ενώ τρόφιμα, φάρμακα και καθαρό νερό βρίσκονται σε δραματική έλλειψη.
Ανώτερος Άραβας αξιωματούχος, μιλώντας ανώνυμα, προειδοποίησε ότι το χρονοδιάγραμμα των δηλώσεων του Τραμπ θα μπορούσε να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις.
Επισήμανε, επίσης, ότι οι Παλαιστίνιοι θα αντισταθούν σθεναρά σε οποιαδήποτε απόπειρα εκτοπισμού, ενώ η Τεχεράνη θα εκμεταλλευτεί τη λαϊκή οργή, αυξάνοντας τις εντάσεις στην περιοχή.
Οργή στους Άραβες, χαρά στην Ακροδεξιά του Ισραήλ
Πριν από τη συνάντηση του Τραμπ με τον Νετανιάχου, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προτείνει τη μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο ή την Ιορδανία έως ότου ανακατασκευαστεί η Γάζα.
Η πρόταση απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τις παλαιστινιακές αρχές και τα αραβικά κράτη, όπως η Σαουδική Αραβία.
Στο Ισραήλ, ωστόσο, η ιδέα έτυχε ευρείας αποδοχής - κυρίως στην Ακροδεξιά.
Οι ακροδεξιοί πολιτικοί εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους καθώς κορυφαίοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, υποστηρίζουν εδώ και χρόνια την προσάρτηση της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.
Ο Μπένι Γκαντς, πρώην υπουργός Άμυνας, δήλωσε: «Ο Τραμπ επέδειξε δημιουργική και ενδιαφέρουσα σκέψη, η οποία πρέπει να εξεταστεί σε συνδυασμό με τους στόχους του πολέμου και την προτεραιότητα της επιστροφής όλων των ομήρων».
Από την άλλη, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, εξέφρασε αμφιβολίες για το αν οι ΗΠΑ μπορούν να αναλάβουν τον έλεγχο της Γάζας, δεδομένης της ευρείας αντίδρασης στον αραβικό κόσμο.
«Θα πρέπει να δούμε συγκεκριμένα σχέδια για να αποφασίσουμε αν αυτό είναι εφικτό», δήλωσε την Τετάρτη στο Ραδιόφωνο του Ισραηλινού Στρατού. Πρόσθεσε ότι το να μην αποτελεί η Γάζα απειλή για το Ισραήλ είναι βασική προτεραιότητα.
Σφοδρές αντιδράσεις
Η Παλαιστινιακή Αρχή απέρριψε πλήρως την πρόταση Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε απόπειρα εκτοπισμού των Παλαιστινίων από την πατρίδα τους.
Αλλά και η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Γερμανία και η Γαλλία χαρακτήρισαν την πρόταση «απαράδεκτη», ενώ η Άγκυρα τόνισε ότι «η αναγκαστική εκδίωξη Παλαιστινίων δεν πρέπει καν να τίθεται προς συζήτηση».
Όπως τονίζει το Bloomberg, ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας ενδέχεται να αποδειχθεί κρίσιμος, καθώς ο Τραμπ επιδιώκει την ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ.
Όμως σφοδρά αντέδρασαν και συμμαχικές προς τις ΗΠΑ χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που ξεκαθάρισαν ότι τίθενται υπέρ της λύσης των δύο κρατών και δεν στηρίζουν οποιοδήποτε σχέδιο κατοχής και προσάρτησης της παλαιστινιακής γης, με ταυτόχρονη εκδίωξη του γηγενούς πληθυσμού των Παλαιστινίων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!