Νέα
  • ΓΔ: 1520.82 +0.88%
  • Τζίρος: 134,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου με Γάζα, Σαουδική Αραβία και Ιράν στο «μενού»

trump netaniahu

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα συζητήσουν την εφαρμογή της δεύτερης φάσης της συμφωνίας για τη Γάζα στις συνομιλίες που θα έχουν σήμερα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο αξιωματούχος αυτός, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ενόψει της συνάντησης, είπε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης την πιθανότητα μιας συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πως υπάρχει τώρα η δυνατότητα να ενταχθούν περισσότερες χώρες στις λεγόμενες «Συμφωνίες του Αβραάμ», που αφορούν την εξομάλυνση των σχέσεων των αραβικών χωρών με το Ισραήλ.

Αναφερόμενος στην πρόταση του Τραμπ να μεταφερθούν οι Παλαιστίνιοι της Γάζας στην Ιορδανία και την Αίγυπτο, ο αξιωματούχος εξήγησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος βλέπει τη Λωρίδα της Γάζας σαν «εργοτάξιο κατεδάφισης» και θεωρεί απάνθρωπο να αναγκάζονται άνθρωποι να ζουν σε μη κατοικήσιμη γη. Πιστεύει επίσης ότι θα χρειαστούν 10-15 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας.

«Μέγιστη πίεση» στο Ιράν

Ο Τραμπ αναμένεται επίσης ότι θα υπογράψει απόψε ένα προεδρικό μνημόνιο, με το οποίο θα αποκαταστήσει την πολιτική της «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν, με στόχο να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Με τον τρόπο αυτό, επιστρέφει η σκληρή πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ιράν, την οποία εφάρμοσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος και στην πρώτη θητεία του. Ο Τραμπ κατηγορούσε τον Δημοκρατικό προκάτοχό του, τον Τζο Μπάιντεν, ότι αποδυνάμωσε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ απέναντι στην Τεχεράνη.

Ο αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters είπε ότι ο Τραμπ θα δώσει οδηγίες στο υπουργείο Οικονομικών να ασκήσει «τη μέγιστη οικονομική πίεση» στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων. Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει επίσης μια εκστρατεία με στόχο να μηδενιστούν οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, πρόσθεσε.

Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη θα συνεργαστούν με τους συμμάχους της χώρας «για να ολοκληρώσουν την επαναφορά των διεθνών κυρώσεων και περιορισμών στο Ιράν», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ