Έπειτα από σχεδόν οχτώ μήνες διαπραγματεύσεων, το Βέλγιο κατέληξε σε συμφωνία για τον σχηματισμό πεντακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού. Ο Μπαρτ ντε Βέβερ, ηγέτης της Νέας Φλαμανδικής Συμμαχίας (N-VA) που κέρδισε τις εκλογές του Ιουνίου, θα γίνει ο πρώτος Φλαμανδός εθνικιστής πρωθυπουργός του Βελγίου.
Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός
Ο διορισμός του ντε Βέβερ έρχεται μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, που ακολούθησαν τις εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Η νέα κυβέρνηση συγκεντρώνει:
- Το δεξιό εθνικιστικό φλαμανδικό κόμμα «N-VA»,
- Το γαλλόφωνο φιλελεύθερο κόμμα «MR»,
- Το κόμμα των Φλαμανδών Χριστιανοδημοκρατών «CD&V»,
- Το γαλλόφωνο κεντρώο κόμμα «Les Engagés»,
- Τους Φλαμανδούς σοσιαλιστές «Vooruit», που είναι και ο μοναδικός αριστερός εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού.
Αυτά τα πέντε κόμματα κατέχουν αθροιστικά 81 έδρες επί συνόλου 150 στη νέα Βουλή, όπως διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές.
Η κυβερνητική συμφωνία πρέπει ακόμη να επικυρωθεί από τα πέντε κόμματα, τα οποία θα συναντηθούν εντός του Σαββατοκύριακου. Ο Μπαρτ ντε Βέβερ θα μπορούσε να ορκιστεί πρωθυπουργός από τη Δευτέρα.
Αντιδράσεις
Ο 54χρονος Μπαρτ ντε Βέβερ, δήμαρχος Αμβέρσας από το 2013 και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ιδιαίτερα στο γαλλόφωνο Βέλγιο, θα αντικαταστήσει τον Φλαμανδό Φιλελεύθερο Αλεξάντερ ντε Κρου. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, που ανέλαβε καθήκοντα τον Οκτώβριο του 2020, τελούσε υπό παραίτηση από τις εκλογές, καθώς το κόμμα του «Open VLD» υπέστη συντριπτική ήττα.
Ο γαλλόφωνος βελγικός Τύπος επισημαίνει ότι ο επικείμενος διορισμός του ντε Βέβερ σηματοδοτεί μια «ιστορική αλλαγή», καθώς για χρόνια υποστήριζε μεγαλύτερη φλαμανδική αυτονομία και συχνά επέκρινε το βελγικό κράτος. Ο διορισμός του θα δοκιμάσει την εύθραυστη ομοσπονδιακή δομή του Βελγίου και τη λεπτή ισορροπία μεταξύ Φλάνδρας και Βαλλονίας, σχολιάζει ο βελγικός Τύπος.
Η πολιτική καριέρα του ντε Βέβερ έχει καθοριστεί από την προώθηση της συνομοσπονδιακής προσέγγισης, ενός μοντέλου που θα παρείχε στη Φλάνδρα και τη Βαλλονία περισσότερη αυτονομία, διατηρώντας παράλληλα το Βέλγιο ως χαλαρή ομοσπονδιακή δομή.
Ο Τύπος
«Ο ντε Βέβερ πρωθυπουργός, ο άνθρωπος που δεν ήθελε να γίνει πρωθυπουργός», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η γαλόφωνη εφημερίδα «Le Soir».
Κύριο άρθρο γνώμης της ίδιας εφημερίδας τιτλοφορείται «Ο ντε Βέβερ από διάβολος, πρωθυπουργός».
Παρόμοιο τίτλο έχει άρθρο γνώμης της «Libre Belgique»: «Ο δυναμίτης της χώρας γίνεται πρωθυπουργός».
Η οικονομική εφημερίδα «Echo» επιλέγει τον τίτλο «Η κυβέρνηση ARIZONA γεννιέται με λαβίδες», ενώ η «Derniere Heure» σημειώνει: «Μετά από 236 ημέρες, επιτέλους μια κυβέρνηση».
Οι προθέσεις του Βέβερ
Το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων «Belga» σχολιάζει ότι «ο ντε Βέβερ έχει δουλέψει σκληρά για να απαλύνει την εικόνα του», ενώ έχει κάνει επίσης «προσπάθεια να βελτιώσει τα γαλλικά του».
Η απόρριψή του για μια συμμαχία με το ακροδεξιό «Vlaams Belang» ενίσχυσε την αξιοπιστία του μεταξύ των γαλλόφωνων πολιτικών, ενώ η ρεαλιστική του προσέγγιση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων εξυμνήθηκε από τους κορυφαίους διαπραγματευτές.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για τις πραγματικές του προθέσεις. Ο ντε Βέβερ επιμένει ότι σκοπεύει να κυβερνήσει όλους τους Βέλγους, όμως κάποιοι υποψιάζονται ότι χρησιμοποιεί την πρωθυπουργία του για να προωθήσει τη συνομοσπονδιακή του ατζέντα.
Το μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο στο γαλλόφωνο Βέλγιο, όπου οι εκκλήσεις για αυστηρότερες μεταναστευτικές πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις έχουν αυξηθεί, μπορεί να έκανε τις πολιτικές του πιο αποδεκτές από ορισμένους ψηφοφόρους.
Παράδοση στις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Βέλγιο έχει παράδοση σε μακροχρόνιες συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Αυτή τη φορά, οι συνομιλίες διήρκησαν 236 ημέρες, αριθμός μακράν μικρότερος από το ρεκόρ των 541 ημερών που είχε καταγραφεί την περίοδο 2010-2011.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!