Το σύνθημα του Ντόναλντ Τραμπ «drill baby, drill» κατά την ομιλία που απηύθυνε μετά την ορκωμοσία του, τη Δευτέρα, αποτελεί ίσως μια από τις πιο εύκολα οπτικοποιήσιμες παραμέτρους του «χρυσού αιώνα» που υποσχέθηκε στους Αμερικανούς. Εύκολα θα μπορούσε κανείς να φανταστεί γεωτρύπανα να σκάβουν το υπέδαφος, σε στεριά και θάλασσα, για περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το οποίο κατόπιν θα εξάγεται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα φέρνοντας πλούτο στη «Γη της Επαγγελίας» στην οποίαν υπόσχεται να μετατρέψει τις ΗΠΑ βαθύπλουτος επιχειρηματίας - πρόεδρος.
Κατ' επέκταση, θα φανταζόταν ίσως ικανοποιημένους Αμερικανούς πολίτες να γεμίζουν τα ρεζερβουάρ των - πετρελαιοκίνητων ή βενζινοκίνητων - αυτοκινήτων τους με φθηνά καύσιμα, ανακουφισμένοι που απαλλάχθηκαν από την «υποχρέωση» (όπως περίπου παρουσίασε τα κίνητρα υπέρ της ηλεκτροκίνησης ο Τραμπ) να αγοράσουν κάποιο υβριδικό ή ηλεκτρικό μοντέλο.
Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική από τις εικόνες που η ομιλία Τραμπ επιτρέπει να φιλοτεχνηθούν. Γιατί το ενεργειακό «πακέτο» του νέου Αμερικανού προέδρου είναι πολύ πιθανό να αφήσει τους ψηφοφόρους του να κοιτούν απορημένοι τις υψηλότερες τιμές στα πρατήρια καυσίμων, την ώρα που οι κλιματικοί στόχοι θα χάνονται οριστικά και ο πλανήτης θα βαδίζει σε έναν καταστροφικό δρόμο χωρίς επιστροφή.
Ενεργειακή έκτακτη ανάγκη
Με ένα από τα πρώτα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε, ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε «εθνική ενεργειακή έκτακτη ανάγκη» με στόχο την αύξηση της παραγωγής και της διανομής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Κάλεσε μάλιστα τα υπουργεία Άμυνας, Εσωτερικών και Ενέργειας να εντοπίσουν τυχόν εμπόδια στην παραγωγική διαδικασία και να υποβάλουν προτάσεις για την άρση τους εντός 60 ημερών.
Παράλληλα, κατήργησε τους περιορισμούς στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ευαίσθητες περιοχές όπως η Αρκτική και η Αλάσκα, ενώ ήρε τους περιορισμούς στις εξαγωγές πετρελαίου και LNG. Παράλληλα, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος διέταξε την ακύρωση των επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών σε επενδύσεις πράσινης ενέργειας.
«We will drill, baby, drill» (θα τρυπήσουμε, μωρό μου, θα τρυπήσουμε». «Έχουμε κάτι που καμία άλλη βιομηχανική χώρα δεν θα έχει ποτέ – τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, και θα τα χρησιμοποιήσουμε. Θα τα χρησιμοποιήσουμε», ήταν η ακριβής του αναφορά.
Διστακτικές οι πετρελαϊκές
Θα περίμενε κανείς ότι οι εξαγγελίες του Τραμπ θα αποτελούσαν «χαράς ευαγγέλιο» για τις πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες θα έσπευδαν να αυξήσουν την παραγωγή και να σχεδιάσουν νέες εξορύξεις. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό δεν συμβαίνει.
Όπως ανέφεραν σε πρόσφατο άρθρο τους οι Financial Times, οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου (κινείται γύρω από τα 75 δολάρια/ βαρέλι) θεωρούνται ασύμφορες για νέες επενδύσεις και δεν δικαιολογούν σημαντική αύξηση της παραγωγής. Οι πετρελαϊκές εταιρείες - σημειώνουν οι FT - εμφανίζονται πρόθυμες να προχωρήσουν σε μεγάλες επενδύσεις όταν οι τιμές του πετρελαίου ξεπερνούν τα 89 δολάρια το βαρέλι.
Το «drill baby, drill» άλλωστε μπορεί να ακούγεται ευχάριστα στα αυτιά των... αρνητών της κλιματικής αλλαγής, ενδεχομένως όμως φοβίζει τους πετρελαϊκούς κολοσσούς γεννώντας φόβους για υπερβολική αύξηση της παραγωγής και συνακόλουθη πτώση των τιμών, γεγονός που τους αποθαρρύνει ακόμα περισσότερο από το να επενδύσουν σε νέες γεωτρήσεις.
Ήδη εξάλλου, όπως επισημαίνει στο ίδιο δημοσίευμα το βρετανικό έντυπο, οι ΗΠΑ παράγουν 13 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, ποσότητα που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Το να «σπάσει» το ρεκόρ αυτό αποτελεί μια ιδιαίτερα δύσκολη και δαπανηρή υπόθεση.
Η Κίνα
Οι ΗΠΑ άλλωστε δεν παίζουν πλέον μόνες τους στο διεθνές στερέωμα. Οι οικονομικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο εξαρτώνται πλέον σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της Κίνας, της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη.
Τις τελευταίες δεκαετίες, η Κίνα απορροφούσε τουλάχιστον το 50% των αυξήσεων στην παραγωγή πετρελαίου. Όμως οι οικονομική στασιμότητα με την οποίαν βρίσκεται αντιμέτωπο το Πεκίνο έχει σταθεροποιήσει τις εισαγωγές πετρελαίου, οι οποίες προοπτικά θα μειωθούν λόγω των κολοσσιαίων επενδύσεων της χώρας στην ηλεκτροκίνηση και τις ΑΠΕ.
Βεβαίως, το πλεόνασμα της παραγωγής υδρογονανθράκων από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να απορροφηθεί από αλλού. Στην περίπτωση του LNG, για παράδειγμα, τα πλεονάσματα θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην Ευρώπη, που «διψά» για αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο μετά τη σχεδόν πλήρη διακοπή των ροών ρωσικού αερίου μέσω αγωγών. Εάν όμως οι πετρελαϊκές εταιρείες επιλέξουν τελικά να μην επενδύσουν σε αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ, η άρση των περιορισμών στις εξαγωγές θα μπορούσε απλώς να αυξήσει τις τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές.
Αν μάλιστα «παγώσει» η στροφή στις ΑΠΕ και την ηλεκτροκίνηση στο εσωτερικό των ΗΠΑ, η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα αυξηθεί και από το εσωτερικό. Η γενικευμένη αύξηση της ζήτησης με σταθερή την παραγωγή - στο σενάριο που, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, οι πετρελαϊκές διστάσουν να επενδύσουν σε νέες εξορύξεις στις ΗΠΑ - θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των τιμών.
Τις τιμές άλλωστε απειλούν οι νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν σε βάρος της Ρωσίας, οι οποίες υπολογίζεται πως αφαιρούν έως και 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από την παγκόσμια αγορά. Σε περίπτωση που ο Τραμπ υιοθετήσει - όπως πολλοί πιθανολογούν - μια επιθετική πολιτική προς το Ιράν, με επιβολή δασμών και κυρώσεων, οι διαθέσιμες ποσότητες θα μειωθούν έτι περαιτέρω, ασκώντας ανοδικές πιέσεις στις τιμές.
Η Σαουδική Αραβία
Υπό το πρίσμα των παραπάνω, το «drill baby, drill» μοιάζει να απευθύνεται περισσότερο στη... Σαουδική Αραβία. Διαδραματίζοντας κομβικό ρόλο στον ΟΠΕΚ, το Ριάντ μπορεί να αυξάνει ή να μειώνει γρήγορα την προσφορά πετρελαίου για να ρυθμίζει τις παγκόσμιες τιμές. Εάν οι Σαουδάραβες «μυριστούν» κενά στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, θα μπορούσαν να αυξήσουν γρήγορα την παραγωγή για να την καλύψουν.
Γνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΠΕΚ, ο Τραμπ κάλεσε τον οργανισμό να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία και το Ιράν μέσω της ενίσχυσης της προσφοράς.
Όμως τυχόν πτώση των τιμών θα μείωνε ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών εταιρειών για νέες εξορύξεις στις ΗΠΑ, καθιστώντας μεγάλο κερδισμένο των εξαγγελιών Τραμπ τη... Saudi Aramco, τον σαουδαραβικό κολοσσό του πετρελαίου.
Και μεγάλο χαμένο, τον πλανήτη.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!