Τη στρατηγική τους επί των κυρώσεων σχεδιάζουν τώρα οι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να διευκολύνουν μια διπλωματική συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας τους επόμενους μήνες, ενώ ταυτόχρονα θα ασκήσουν πιέσεις σε Ιράν και Βενεζουέλα, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg.
Το επιτελείο Τραμπ εξετάζει δύο βασικές προσεγγίσεις. Η πρώτη – εάν η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι υπάρχει λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας – περιλαμβάνει ορισμένα μέτρα καλής θέλησης προς όφελος των ρωσικών παραγωγών πετρελαίου, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας. Η δεύτερη θα βασιζόταν στις κυρώσεις, εντείνοντας περισσότερο την πίεση.
Πώς θα επηρεαστεί η αγορά πετρελαίου
Η προσέγγιση που θα επιλέξει τελικά ο Τραμπ είναι κρίσιμη για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 5 δολάρια ανά βαρέλι από τότε που ανακοινώθηκαν οι κυρώσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν. Κάποιοι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις, κάτι που θα ανεβάσει το κόστος καυσίμων σε όλο τον κόσμο.
Τα σχέδια της ομάδας του Τραμπ βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και εξαρτώνται τελικά από τον ίδιο τον εκλεγμένο πρόεδρο, σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές. Την περασμένη εβδομάδα, ο εκλεγμένος πρόεδρος δήλωσε ότι κανονίζεται μια συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητες για πιθανές άμεσες διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.
Οι συζητήσεις στρατηγικής περιλαμβάνουν κάποια από τα υποψήφια μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Τραμπ, καθώς και πρώην αξιωματούχους κυρώσεων από την πρώτη του θητεία, όπως αναφέρουν πηγές. Επιπλέον, διερευνώνται και ορισμένα συντηρητικά think tanks. Η μεταβατική ομάδα δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τις επιλογές του Τραμπ για κρίσιμους ρόλους που αφορούν την οικονομική διπλωματία.
Μεταξύ των ερωτημάτων που παραμένουν, είναι αν οι Μπραντ Σμιθ και Αντρέα Γκάκι, δύο βετεράνοι του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, θα παραμείνουν σε ανώτερους ρόλους.
→ Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Οι εκτεταμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εκτίναξαν το Brent στα 80 δολάρια
Το στοίχημα της ομάδας Τραμπ
Οι σύμβουλοι του Τραμπ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το ίδιο ερώτημα όπως και η κυβέρνηση Μπάιντεν — πώς να αποφύγουν μεγάλες διαταραχές στην προσφορά και τις τιμές της αγοράς πετρελαίου σε μια περίοδο όπου η Ουάσινγκτον έχει εκτεταμένες κυρώσεις στους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως. Μια άλλη πρόκληση: η εξισορρόπηση μεταξύ της χρήσης εργαλείων οικονομικού πολέμου και της διατήρησης του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
Ένα πρώιμο βαρόμετρο για το πώς θα χειριστεί η ομάδα του Τραμπ τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα έρθει στα μέσα Μαρτίου, όταν λήγει μια γενική άδεια που επιτρέπει τη σταδιακή μείωση αγορών ρωσικών ενεργειακών προϊόντων. Αν το Υπουργείο Οικονομικών επιτρέψει την παύση της εξαίρεσης για ορισμένες συναλλαγές, θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στο Κρεμλίνο.
Την Τετάρτη, αξιωματούχοι εισήγαγαν μέτρα που καθιστούν δυσκολότερη για τον Τραμπ την άρση ορισμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας μονομερώς. Ανασχεδίασαν τις κυρώσεις σε αρκετές οντότητες, απαιτώντας από τον πρόεδρο να ενημερώνει το Κογκρέσο αν σκοπεύει να άρει μέρος των περιορισμών προς αυτές, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ψήφο δυσαρέσκειας αν υπάρξουν αντιδράσεις.
Οι κυρώσεις
Μια πιο επιθετική ρωσική πολιτική από την πλευρά του Τραμπ θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυστηρότερη εφαρμογή δευτερευουσών κυρώσεων στο εμπόριο πετρελαίου, επιβάλλοντας κυρώσεις σε ευρωπαϊκούς μεταφορείς καθώς και σε Ασιάτες αγοραστές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων οντοτήτων στην Κίνα και την Ινδία, σύμφωνα με πηγές. Μια άλλη πιθανή προσέγγιση: περισσότερες παρεμβάσεις σε τάνκερ που μεταφέρουν το ρωσικό πετρέλαιο μέσω κρίσιμων στενών όπως αυτά της Δανίας και της Τουρκίας.
Ένα σενάριο πιο ήπιας προσέγγισης θα μπορούσε να σημαίνει την έκδοση γενικών αδειών και την άρση του ανώτατου ορίου τιμής σε πάνω από 60 δολάρια ανά βαρέλι — κινήσεις που θα ενθαρρύνουν τη συνέχιση της ροής ρωσικού πετρελαίου στην αγορά.
Ο Μάρκο Ρούμπιο, κατά την ακρόαση του στη Γερουσία για την θέση του υπουργού Εξωτερικών την Τετάρτη, ανέφερε τις κυρώσεις ως βασικό μοχλό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ειρηνική λύση.
Βενεζουέλα και Ιράν
Η ομάδα του Τραμπ εξετάζει επίσης πολιτικές επιλογές για το Ιράν και τη Βενεζουέλα.
Υπάρχει γενική συναίνεση μεταξύ των βασικών συμβούλων του για επιστροφή στη στρατηγική της πλήρους μέγιστης πίεσης εναντίον της Τεχεράνης, ξεκινώντας με ένα μεγάλο πακέτο κυρώσεων που στοχεύει σημαντικούς παίκτες στη βιομηχανία πετρελαίου, κάτι που θα μπορούσε να έρθει ήδη από τον Φεβρουάριο, όπως ανέφεραν πηγές. Κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, μια παρόμοια προσέγγιση περιόρισε σημαντικά τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, αν και αυτές έχουν αυξηθεί από τότε που ανέλαβε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Η κατάσταση είναι πιο σύνθετη στη Βενεζουέλα, όπου ο μακροχρόνιος ηγέτης της χώρας, Νικολάς Μαδούρο μόλις ορκίστηκε για άλλη μια θητεία, παρά τα εκτεταμένα στοιχεία για εκλογική νοθεία, ενώ αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η Chevron Corp., εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται εκεί.
Ο Μαδούρο επέζησε από τη μέγιστη πίεση της προηγούμενης κυβέρνησης Τραμπ, ακόμα και όταν αυτή περιόρισε τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας. Ο Μαουρίσιο Κλάβερ-Καρόν, ένας επιδραστικός σύμβουλος κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, θα επιστρέψει για να αναλάβει εξέχοντα ρόλο για θέματα Λατινικής Αμερικής, και υπάρχει η επιθυμία να επανέλθει η πιο επιθετική στάση όπως αυτή το 2019, όταν οι ΗΠΑ σταμάτησαν να αναγνωρίζουν τον Μαδούρο ως τον νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας, ανέφεραν τέλος οι πηγές.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Eπιμέλεια: Θέα Μανούρα
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!