Το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των φύλων διευρύνεται για τα μη εκτελεστικά μέλη διοικητικών συμβουλίων στον χρηματοπιστωτικό τομέα στην Ευρώπη, παρά τις προσπάθειες για την πρόσληψη περισσότερων γυναικών σε αυτές τις ανώτερες θέσεις.
Οι γυναίκες αμείβονταν κατά 36% λιγότερο από τους άνδρες, κατά μέσο όρο, το 2023 στα διοικητικά συμβούλια τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, σε σύγκριση με μια διαφορά 31% το 2019, σύμφωνα με ανάλυση της συμβουλευτικής εταιρείας EY.
Οι αμοιβές τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες που εντάχθηκαν σε διοικητικά συμβούλια αυξήθηκαν την ίδια περίοδο, αλλά οι αμοιβές των ανδρών αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η διεύρυνση του χάσματος στις αμοιβές αποτελεί έναν "συναγερμό", σύμφωνα με την Kate Grussing, διευθύνουσα σύμβουλο της Sapphire Partners, μιας εταιρείας εξεύρεσης στελεχών που ειδικεύεται στην αναζήτηση ποικίλων υποψηφίων για ανώτερες θέσεις.
Γιατί υπάρχει μισθολογική διαφορά
Οι λόγοι της μισθολογικης διαφοράς είναι περίπλοκοι. Μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες τοποθετούνται συχνότερα σε λιγότερο σημαντικούς ρόλους στα διοικητικά συμβούλια, σύμφωνα με την Grussing. Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι άνδρες διευθυντές διαθέτουν περισσότερη εμπειρία σε C-Suite θέσεις (ανώτερα διευθυντικά στελέχη) σε σχέση με τις γυναίκες όταν διορίζονται σε μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με τον Omar Ali, ηγέτη των Παγκόσμιων Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της EY. Οι άνδρες είναι επίσης πιο πιθανό να καταλαμβάνουν πολλαπλές θέσεις σε επιτροπές.
Τα διοικητικά συμβούλια θα πρέπει να είναι προσεκτικά στις διαφορές αμοιβών που μπορεί να προκύψουν, για παράδειγμα, εάν οι γυναίκες καταλαμβάνουν κυρίως θέσεις σε επιτροπές με λιγότερες ευθύνες, δήλωσε η Grussing.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται τη στιγμή που οι εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούν να ανταποκριθούν στην προθεσμία του Ιουνίου 2026 για την επίτευξη 40% γυναικείας εκπροσώπησης στα διοικητικά τους συμβούλια και 33% σε εκτελεστικούς και μη εκτελεστικούς ρόλους. Ο κανονισμός, που θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2022, απαιτεί από τις μεγάλες δημόσιες εταιρείες να επιτύχουν τον στόχο, με πιθανές κυρώσεις για όσες δεν τον τηρήσουν.
Αυτή τη στιγμή, 28% των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών εταιρειών που αναλύθηκαν από την EY δεν πληρούν τον στόχο.
Μισές αμοιβές για τις γυναίκες
Οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο όταν υπηρετούν σε επιτροπές, όπως αυτές του ελέγχου και των υποψηφιοτήτων. Οι γυναίκες πρόεδροι επιτροπών λαμβάνουν τις μισές αμοιβές σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους τους, ενώ τα μέλη επιτροπών λαμβάνουν 75% των αμοιβών των ανδρών στις ίδιες θέσεις.
Η τελευταία έκθεση της EY, European Financial Services Boardroom Monitor, μετρά τα δεδομένα αμοιβών του 2023 – τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα – σε σχεδόν 90 εταιρείες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Tara Cemlyn-Jones, πρώην τραπεζικός επενδυτής και επικεφαλής του 25x25, μιας ομάδας υποστήριξης γυναικείας ηγεσίας στο Λονδίνο, δήλωσε ότι δεν διορίζονται αρκετές γυναίκες σε εκτελεστικούς ρόλους, δημιουργώντας την αντίληψη ότι υστερούν σε εμπειρία για πιο ανώτερες μη εκτελεστικές θέσεις.
Το χάσμα στις αμοιβές των φύλων μεταξύ των μη εκτελεστικών μελών είναι "απογοητευτικό και συνταρακτικό", σχεδόν μια δεκαετία μετά την έναρξη της αναθεώρησης από τον Philip Hampton και την Helen Alexander για την αύξηση της γυναικείας εκπροσώπησης σε κορυφαίες θέσεις στις εταιρείες, πρόσθεσε η Cemlyn-Jones.
Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ και τον Καναδά, το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών στα διοικητικά συμβούλια μειώθηκε το 2023, από 7% το 2019 σε 5%, σύμφωνα με την EY. Οι γυναίκες επίσης λαμβάνουν σχεδόν τις ίδιες αμοιβές με τους άνδρες όταν διορίζονται ως πρόεδροι ή μέλη επιτροπών διοικητικών συμβουλίων στη Βόρεια Αμερική.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!