Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή (10/1) το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία μέχρι σήμερα, στοχεύοντας τα έσοδά της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Στόχος είναι να ασκηθεί στην Ουκρανία και στη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πίεση για την επίτευξη μιας συμφωνίας ειρήνης. Οι κυρώσεις αποσκοπούν στη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από τον πόλεμο, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει καταστρέψει ολόκληρες πόλεις.
Οι κυρώσεις θεωρούνται οι «πιο σημαντικές μέχρι σήμερα» στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε εταιρείες όπως η Gazprom Neft και η Surgutneftegas, καθώς και σε 183 πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, πολλά από τα οποία ανήκουν στον λεγόμενο «σκιώδη στόλο» παλαιών δεξαμενόπλοιων που διαχειρίζονται μη δυτικές εταιρείες. Τα μέτρα στοχεύουν κάθε στάδιο της παραγωγής και διανομής πετρελαίου, προκαλώντας κόστος στη Ρωσία δισεκατομμυρίων δολαρίων μηνιαίως, εφόσον εφαρμοστούν αποτελεσματικά.
Κυρώσεις και από την Βρετανία
Η Βρετανία επέβαλε επίσης νέες κυρώσεις στις μεγάλες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες Gazprom Neft και Surgutneftegaz, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.
Προβλήματα στις εξαγωγές Πετρελαίου προς Ινδία και Κίνα
Πολλά από τα tankers που στοχοποιήθηκαν χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά πετρελαίου στην Ινδία και την Κίνα, καθώς το πλαφόν τιμών που επιβλήθηκε το 2022 από τις χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) έχει μεταφέρει μεγάλο μέρος του εμπορίου ρωσικού πετρελαίου από την Ευρώπη στην Ασία. Η εφαρμογή των νέων κυρώσεων εκτιμάται ότι θα προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου προς τους μεγάλους αγοραστές της.
Αντίδραση από τη Ρωσία
Η Gazprom Neft χαρακτήρισε τις κυρώσεις «αδικαιολόγητες και παράνομες» και δεσμεύτηκε να συνεχίσει τη λειτουργία της. Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 3%, με το Brent να προσεγγίζει τα 80 δολάρια το βαρέλι, μετά τη διαρροή του εγγράφου που περιέγραφε τις κυρώσεις.
Το πακέτο κυρώσεων αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει παράσχει περίπου 64 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής. Η οικονομική πίεση από τις κυρώσεις έχει ήδη οδηγήσει τη ρωσική κεντρική τράπεζα να αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής στο ρεκόρ του 20% και έχει αποδυναμώσει το ρούβλι στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της εισβολής. Η κυβέρνηση Μπάιντεν εκτιμά ότι οι κυρώσεις θα εντείνουν αυτές τις πιέσεις, αυξάνοντας τον πληθωρισμό στη Ρωσία και επιδεινώνοντας την οικονομική της προοπτική για το 2025.
Επόμενα Βήματα
Η στρατιωτική βοήθεια και οι κυρώσεις αναμένεται να προσφέρουν στη νέα κυβέρνηση του Τραμπ και στην Ουκρανία σημαντικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα για μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη». Ωστόσο, η επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία έχει προκαλέσει ανησυχίες στο Κίεβο, καθώς ενδέχεται να οδηγήσει σε μια γρήγορη συμφωνία ειρήνης με υψηλό κόστος για την Ουκρανία. Σύμβουλοι του Τραμπ έχουν προτείνει σχέδια που ουσιαστικά παραχωρούν μεγάλα τμήματα της χώρας στη Ρωσία.
Οποιαδήποτε κυβέρνηση επιθυμεί να άρει τις νέες κυρώσεις θα πρέπει να ενημερώσει το Κογκρέσο και να δώσει τη δυνατότητα για ψήφο αποδοκιμασίας, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Mε πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!