Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται από την 6η Ιανουαρίου του 2021, όταν χιλιάδες οπαδοί του Τραμπ - πεπεισμένοι ότι η νίκη του ηγέτη τους εκλάπη με δόλιο τρόπο από τους Δημοκρατικούς - εφόρμησαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, σε ένα περιστατικό που όμοιό του δεν έχει υπάρξει στην αμερικανική ιστορία.
Τέσσερα χρόνια μετά τα γεγονότα που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ανθρώπων, τη σύλληψη περισσότερων από 1.200 και την καταδίκη σε ποινές φυλάκισης περισσότερων από 600, το Κογκρέσο θα συνεδριάσει και πάλι για να επικυρώσει την απόλυτη ανατροπή: Την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
Πώς ο 78χρονος Ρεπουμπλικανός πέτυχε αυτή τη θεαματική ανατροπή; Και τι σημαίνει η επιστροφή του στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ για τους Δημοκρατικούς;
Ξανά στο Καπιτώλιο
Τέσσερα χρόνια μετά την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο, το Κογκρέσο πρόκειται - στο ίδιο ακριβώς κτήριο - να επικυρώσει την εκλογική νίκη του Τραμπ και να ανοίξει, σε μια τυπική διαδικασία, τον δρόμο για την ορκωμοσία του, στις 20 Ιανουαρίου.
Ο Τραμπ επέστρεψε - και είναι πιο δυνατός και δημοφιλής από ποτέ, σε μια εξέλιξη που περισσότερα λέει για την ανικανότητα των Δημοκρατικών να ανταπεξέλθουν στις προσδοκίες των Αμερικανών παρά για τον ίδιον τον 78χρονο Ρεπουμπλικανό.
Όχι βεβαίως ότι ο Τραμπ δεν προσπάθησε για να πετύχει αυτή την ολική ανατροπή: Όπως επισημαίνει το CNN, στα χρόνια που μεσολάβησαν από την 6η Ιανουαρίου του 2021 μέσω μιας εκτεταμένης εκστρατείας παραπληροφόρησης, ο βαθύπλουτος Ρεπουμπλικανός κατάφερε να πείσει εκατομμύρια Αμερικανούς ότι οι εκλογές του 2020 πράγματι «κλάπηκαν» από τον ίδιον. Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι πλέον αποκαλούν τους ταραξίες της 6ης Ιανουαρίου «τουρίστες», αντιμετωπίζοντάς τους ως θύματα ή ακόμα και ήρωες, παρά τις εκατοντάδες καταδίκες σε ποινές φυλάκισης.
Άλλωστε ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει δεσμευτεί να απονείμει χάρη σε όσους καταδικάστηκαν για τον ρόλο τους στην επίθεση. Μάλιστα, η προεκλογική του εκστρατεία για το 2024 ξεκίνησε με μια ηχογράφηση του Εθνικού Ύμνου από τη «Χορωδία της 6ης Ιανουαρίου», η οποία αποτελείται από κρατούμενους που συμμετείχαν στην έφοδο. Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει την 6η Ιανουαρίου 2021 ως «όμορφη μέρα» και «μέρα αγάπης».
Τι πραγματικά συνέβη την 6η Ιανουαρίου
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από την εικόνα που φιλοτεχνεί ο Τραμπ. Μια εικόνα του τι πραγματικά συνέβη την 6η Ιανουαρίου έδωσε κατά τη διάρκεια κατάθεσής της η Καρολάιν Έντουαρντς, αστυνομικός του Καπιτωλίου, η οποία περιέγραψε την κατάσταση που επικράτησε ως «σφαγή» και «χάος». Η ίδια μίλησε ακόμα για τη στιγμή που έχασε τις αισθήσεις της, γλιστρώντας στο αίμα συναδέλφων της, καθώς προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τους εξαγριωμένους υποστηρικτές του Τραμπ, την ώρα που γερουσιαστές και βουλευτές έτρεχαν να κρυφτούν για να γλυτώσουν. Ο τότε Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς φυγαδεύτηκε από τη Μυστική Υπηρεσία, καθώς το πλήθος ζητούσε τη θανάτωσή του.
Ωστόσο, παρά τη δεύτερη παραπομπή του για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να αποφύγει ουσιαστικές πολιτικές συνέπειες. Εδραιώθηκε ξανά ως κυρίαρχη μορφή στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και κατόρθωσε να κερδίσει τις μετέπειτα εκλογικές μάχες, παρά τις πολλαπλές ποινικές διώξεις που τον βαραίνουν.
Η πρόσφατη σαρωτική του νίκη στις εκλογές τον κατέστησε μια από τις πιο επιδραστικές πολιτικές φιγούρες στην αμερικανική ιστορία. Και υπό την κάλυψη μιας απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου που του παρέχει σημαντική ποινική ασυλία για πράξεις που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Τραμπ αναμένεται να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο με ακόμη μεγαλύτερη ισχύ.
«Το πιο ανησυχητικό μήνυμα που αφήνει η επιστροφή του είναι ότι ένας πρόεδρος που αρνείται να αποδεχτεί το αποτέλεσμα μιας δίκαιης εκλογικής διαδικασίας και υποκινεί μια επίθεση στο Καπιτώλιο, μπορεί τελικά να ξεφύγει ατιμώρητος και να ανακτήσει την εξουσία», σημειώνει το CNN.
Αλλαγή σκυτάλης
Κατά έναν παράδοξο τρόπο, η επικύρωση της νίκης του Τραμπ θα αποτελέσει ταυτόχρονα μια επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας της αμερικανικής δημοκρατίας. Και αυτό γιατί ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις, σε μία από τις τελευταίες τους πράξεις από τα αξιώματά τους, θα επιδιώξουν να αποκαταστήσουν μια παράδοση ομαλής μεταβίβασης εξουσίας, που είχε καταρρεύσει επί Τραμπ.
«Αν το προσέξατε, προσπάθησα να διασφαλίσω μια ομαλή μετάβαση. Πρέπει να επιστρέψουμε στη βασική, φυσιολογική διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας», δήλωσε ο Μπάιντεν πρόσφατα. Σε άρθρο του στην Washington Post άλλωστε ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποιεί ότι «υπάρχει μια αδιάκοπη προσπάθεια να ξαναγραφτεί – ή ακόμη και να διαγραφεί – η ιστορία εκείνης της ημέρας. Να μας πείσουν ότι δεν είδαμε όσα είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια».
Για τους Δημοκρατικούς, η 6η Ιανουαρίου του 2025 αποτελεί μια πικρή υπόμνηση της αδυναμίας τους να αναδείξουν έναν υποψήφιο ικανό να αντιπαρατεθεί στον Τραμπ. Πιο σημαντικό, θυμίζει εμφατικά ότι κατά τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησής του, ο Μπάιντεν δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του εκλογικού σώματος, δεν συνειδητοποίησε τον βαθμό στον οποίον η ακρίβεια δημιουργούσε ένα διαρκές υπόστρωμα δυσαρέσκειας το οποίο ο Τραμπ κατάφερε επιδέξια να εκμεταλλευτεί.
Όπως τονίζει το CNN, η επιστροφή του Τραμπ έχει βυθίσει τους Δημοκρατικούς σε μια κρίση ταυτότητας. Το κόμμα πασχίζει να βρει ένα νέο πολιτικό αφήγημα που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των εργαζόμενων Αμερικανών και να γεφυρώσει το χάσμα με ψηφοφόρους που επέλεξαν τον Τραμπ, παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο που εκείνος αντιπροσωπεύει για τη δημοκρατία.
Η εκλογική αναμέτρηση κατέδειξε ότι πολλοί πολίτες προτίμησαν έναν ηγέτη που, σωστά ή λάθος, έμοιαζε να εκφράζει πιο αυθεντικά τις ανησυχίες τους, αντί για έναν υποψήφιο που εστίασε κυρίως στον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο Τραμπ για το πολίτευμα.
Οι Δημοκρατικοί εξάλλου βρέθηκαν να υπερασπίζονται μια κυβέρνηση και ένα πολιτικό κατεστημένο από το οποίο πολλοί Αμερικανοί αισθάνονται αποξενωμένοι. Μετά από χρόνια πολεμικών συγκρούσεων στο εξωτερικό και την παρακμή της βιομηχανικής οικονομίας, η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς έχει διαβρωθεί σημαντικά.
Για τους Δημοκρατικούς, η πρόκληση είναι ξεκάθαρη: πρέπει να επανασυνδεθούν με τους απλούς πολίτες, να διαμορφώσουν ένα ισχυρό αφήγημα και να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη μιας κοινωνίας που αισθάνεται ότι το πολιτικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες της. Το ερώτημα που παραμένει είναι αν θα μπορέσουν να το κάνουν εγκαίρως, πριν η νέα εποχή Τραμπ καθορίσει οριστικά την πορεία της αμερικανικής δημοκρατίας.
Ο Τραμπ 2.0
Στο μεταξύ, οι Ρεπουμπλικανοί προετοιμάζονται πυρετωδώς για την εφαρμογή της φιλόδοξης ατζέντας του Ντόναλντ Τραμπ. Πρώτο βήμα αποτέλεσε η επανεκλογή του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, την προηγούμενη Παρασκευή. Έχοντας διασφαλίσει τη θέση του, ο Τζόνσον χαράσσει πλέον την πορεία για την υλοποίηση των κεντρικών στόχων της ατζέντας «Τραμπ 2.0» που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σκληρότερη αντιμεταναστευτική πολιτική σημαντικές μειώσεις φόρων κυρίως για τους οικονομικά ισχυρούς και συρρίκνωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Η νέα πολιτική πραγματικότητα στις ΗΠΑ, όπως διαμορφώνεται, έχει ως κεντρικά χαρακτηριστικά τις αυστηρές πολιτικές ασφάλειας, την ισχυροποίηση της εκτελεστικής εξουσίας και μια συντονισμένη προσπάθεια ανατροπής όσων φιλελεύθερων ρυθμίσεων έχουν απομείνει από προηγούμενες δεκαετίες. Η πολιτική πραγματικότητα αυτή αποτελεί το «γήπεδο» του Τραμπ. Και σε αυτό το γήπεδο, ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος παίζει χωρίς αντίπαλο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!