Μια σφοδρή διαμάχη έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ανάμεσα στον δισεκατομμυριούχο Ίλον Μασκ και τη σκληροπυρηνική βάση του Ντόναλντ Τραμπ. Αιτία, η απόφαση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ να επιλέξει έναν επιχειρηματία ινδικής καταγωγής ως σύμβουλό του για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τόσο ο Μασκ (στενός συνεργάτης του Τραμπ) όσο και ο Αμερικανός (ινδικής καταγωγής) επιχειρηματίας Βιβέκ Ραμασουάμι να βρεθούν απέναντι στους πιο ακραίους οπαδούς του Τραμπ, όπως η ακροδεξιά ακτιβίστρια Λόρα Λούμερ και ο πρώην βουλευτής Ματ Γκατζ. Η σύγκρουση, όπως αναφέρει ο Guardian,απειλεί να δημιουργήσει βαθύ ρήγμα στις τάξεις των υποστηρικτών του Τραμπ σχετικά με το μεταναστευτικό, ένα κρίσιμο ζήτημα για την εκλογική του νίκη.
Προς «εμφύλιο πόλεμο»;
Προοιωνίζοντας αυτό που αποκαλείται ήδη «εμφύλιος πόλεμος στη MAGA κοινότητα», ο Μασκ πέρασε στην αντεπίθεση μετά τις επιθέσεις της Λούμερ για την επιλογή του ινδικής καταγωγής Σριράμ Κρίσναν, ενός επιχειρηματία της Silicon Valley, ως συμβούλου για την ΑΙ. Η Λούμερ χαρακτήρισε την απόφαση «βαθιά ανησυχητική». Η ίδια, γνωστή για τις αντι-μεταναστευτικές της θέσεις, είχε προηγουμένως πείσει τον Τραμπ να προβάλει ψευδείς ισχυρισμούς για τους μετανάστες από την Αϊτή (ότι τρώνε τα κατοικίδια ζώα των Αμερικανών) κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του αντιπαράθεσης με την Καμάλα Χάρις. Επιτέθηκε στον Κρίσναν μέσω κοινωνικών δικτύων, επικρίνοντάς τον για τη στήριξή του στην επέκταση της βίζας και της πράσινης κάρτας για τους εξειδικευμένους εργαζομένους, χαρακτηρίζοντας αυτή τη στάση «αντίθετη προς την ατζέντα του Τραμπ».
Ο Ίλον Μασκ, μετανάστης από τη Νότια Αφρική και ο ίδιος και ισχυρός υποστηρικτής του Τραμπ, απάντησε μέσω της πλατφόρμας X (πρώην Twitter): «Υπάρχει μια μόνιμη έλλειψη εξαιρετικών ταλέντων μηχανικής. Είναι ο θεμελιώδης περιοριστικός παράγοντας στη Silicon Valley», έγραψε την ημέρα των Χριστουγέννων. Σε επόμενη ανάρτησή του, τόνισε: «Το ερώτημα είναι απλό: Θέλετε η Αμερική να ΝΙΚΗΣΕΙ ή να ΧΑΣΕΙ; Αν αναγκάσετε τα καλύτερα ταλέντα του κόσμου να παίξουν για την άλλη πλευρά, η Αμερική θα ΧΑΣΕΙ. Τέλος της ιστορίας».
Οι αιχμές του Ραμασουάμι
Ο Ραμασουάμι, συνεργάτης του Μασκ στο ανεπίσημο πρόγραμμα «Τμήμα Αποτελεσματικότητας της Κυβέρνησης» (Doge), υποστήριξε τη στάση του Μασκ. Σε μακροσκελή ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Ραμασουάμι –γιος Ινδών μεταναστών– υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είναι καταδικασμένες σε παρακμή χωρίς εξειδικευμένους ξένους εργαζόμενους. «Ο λόγος που οι κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες συχνά προσλαμβάνουν μετανάστες μηχανικούς δεν είναι η έλλειψη νοημοσύνης των Αμερικανών», έγραψε. «Το πρόβλημα είναι η κουλτούρα. Η αμερικανική κουλτούρα έχει εξυψώσει τη μετριότητα έναντι της αριστείας για πάρα πολύ καιρό». Συνέχισε τονίζοντας ότι μια κουλτούρα που επιβραβεύει τη βασίλισσα του χορού έναντι του πρωταθλητή μαθηματικών Ολυμπιάδας δεν θα παράγει κορυφαίους μηχανικούς.
Η τοποθέτηση του Ραμασουάμι προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις. Η Λόρα Λούμερ δήλωσε: «Οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας δεν μπορούν απλώς να μπαίνουν στο Mar-a-Lago, να κουνάνε τα παχυλά τους πορτοφόλια και να ξαναγράφουν τη μεταναστευτική μας πολιτική». Παράλληλα, ο φιλοτραμπικός podcaster Μπρέντεν Ντίλι αντέδρασε, κατηγορώντας τον Ραμασουάμι ότι «δεν καταλαβαίνει τίποτα για την αμερικανική κουλτούρα». Ακόμη και η Νίκι Χέιλι, πρώην υποψήφια για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και κόρη Ινδών μεταναστών, δήλωσε: «Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με τους Αμερικανούς εργαζομένους ή την αμερικανική κουλτούρα. Πρέπει να επενδύουμε και να δίνουμε προτεραιότητα στους Αμερικανούς, όχι σε ξένους εργαζομένους».
Προανάκρουσμα
Η διαμάχη, όπως όλα δείχνουν, προμηνύει μελλοντικές συγκρούσεις εντός της κυβέρνησης Τραμπ. Όπως υπενθυμίζει ο Guardian, ο πρώην πρόεδρος είχε περιορίσει την πρόσβαση σε βίζες κατά την πρώτη του θητεία, κάνοντας λόγο για κινδύνους κατάχρησής τους. Ωστόσο, στην πρόσφατη προεκλογική του εκστρατεία, ο Τραμπ έδειξε ότι είναι ανοιχτός στη νόμιμη μετανάστευση εξειδικευμένων εργαζομένων, λέγοντας ότι θέλει να παραχωρεί άδεια μόνιμης διαμονής σε αλλοδαπούς αποφοίτους αμερικανικών πανεπιστημίων. «Αν αποφοιτήσεις ή αποκτήσεις διδακτορικό από ένα αμερικανικό κολέγιο, θα πρέπει να μπορείς να παραμείνεις σε αυτήν τη χώρα», δήλωσε τον Ιούνιο σε podcast.
Ο οικονομολόγος Σάμιουελ Χάμοντ προειδοποίησε ότι η διαμάχη αυτή αποτελεί απλώς τον προάγγελο βαθύτερων εσωτερικών συγκρούσεων: «Αυτό είναι το προοίμιο των μελλοντικών συγκρούσεων. Είναι σαν τον προθάλαμο πριν το μεγάλο παιχνίδι», δήλωσε στην Washington Post.
Η εσωτερική αυτή σύγκρουση φανερώνει τις αντιφάσεις και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση Τραμπ, καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε αντικρουόμενες ατζέντες και συμφέροντα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!