Νέα
  • ΓΔ: 1539.48 +0.56%
  • Τζίρος: 104,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρ: Απειλεί ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές LNG στην Ευρώπη - Το «παράθυρο» συμβιβασμού

Saad al-Kaabi, υπουργός Ενέργειας του Κατάρ / AP Photo

Το Κατάρ θα σταματήσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν τα κράτη μέλη εφαρμόσουν αυστηρά τη νέα νομοθεσία που θα επιβάλει πρόστιμα στις εταιρείες που δεν πληρούν τα καθορισμένα κριτήρια για τις εκπομπές άνθρακα, τα εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας της χώρας Σαάντ αλ-Καάμπι στους Financial Times.

Όπως είπε ο Υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Σαάντ αλ-Κααμπί, στο διεθνές μέσο, εάν οποιοδήποτε κράτος της ΕΕ επιβάλει κυρώσεις μη συμμόρφωσης βάσει της οδηγίας για τη δέουσα επιμέλεια των εταιρειών, η Ντόχα θα σταματήσει να εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ένωση.

Η νομοθεσία - «αγκάθι» της ΕΕ

Η νομοθεσία απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ να επιβάλλουν πρόστιμα για μη συμμόρφωση με ανώτατο όριο τουλάχιστον 5% των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων μιας εταιρείας.

«Αν το τίμημα είναι να χάσω το 5% των εσόδων μου πηγαίνοντας στην Ευρώπη, δεν θα πάω στην Ευρώπη... Δεν μπλοφάρω», δήλωσε ο Κααμπί. «Το 5% των εσόδων της QatarEnergy σημαίνει 5% των εσόδων του κράτους του Κατάρ. Αυτά είναι χρήματα του λαού... Δεν μπορώ να χάσω αυτά τα χρήματα και κανείς δεν θα δεχόταν να χάσει τέτοια ποσά».

Η ΕΕ υιοθέτησε τους κανόνες δέουσας επιμέλειας τον Μάιο του τρέχοντος έτους, κάτι που αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συνόλου απαιτήσεων αναφοράς που στοχεύουν στην ευθυγράμμιση των εταιρειών με τον φιλόδοξο στόχο της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Ωστόσο, η οδηγία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από εταιρείες εντός και εκτός ΕΕ, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι κανόνες είναι υπερβολικά απαιτητικοί και δημιουργούν ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

Οι μη ευρωπαϊκές εταιρείες θα είναι υπεύθυνες για κυρώσεις βάσει της οδηγίας εάν τα καθαρά έσοδά τους στην ΕΕ ξεπερνούν τα 450 εκατ. ευρώ.

Μακροπρόθεσμα συμβόλαια

Το Κατάρ είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς LNG παγκοσμίως και έχει γίνει ένας ολοένα και πιο σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ευρώπη μετά την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη προσπαθούν να απεξαρτηθούν από το ρωσικό αέριο, η QatarEnergy έχει υπογράψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες για την προμήθεια LNG στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία.

Ο Κααμπί ανέφερε ότι με τη σημερινή της μορφή, η ευρωπαϊκή νομοθεσία —που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2027— είναι μη εφαρμόσιμη για εταιρείες όπως η κρατική QatarEnergy.

Τόνισε ότι η οδηγία θα απαιτούσε από την εταιρεία να ελέγχει τις εργασιακές πρακτικές όλων των προμηθευτών της, με μια παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού που περιλαμβάνει «100.000» εταιρείες.

«Θα χρειαστώ χιλιάδες υπαλλήλους ή εκατομμύρια σε υπηρεσίες για να διενεργώ ελέγχους σε κάθε προμηθευτή», πρόσθεσε.

Ο Κααμπί ανέφερε επίσης ότι θα ήταν αδύνατο για έναν παραγωγό ενέργειας όπως η QatarEnergy να ευθυγραμμιστεί με τον στόχο της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές, δεδομένου του όγκου των υδρογονανθράκων που παράγει.

Η οδηγία της ΕΕ περιλαμβάνει υποχρέωση για μεγάλες εταιρείες να υιοθετήσουν ένα σχέδιο μετάβασης για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, ευθυγραμμισμένο με τον στόχο κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, καθώς και ενδιάμεσους στόχους βάσει της Ευρωπαϊκής Κλιματικής Νομοθεσίας.

Ο Κααμπί τόνισε ότι η νομοθεσία θα επηρεάσει όλες τις εξαγωγές του Κατάρ προς την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των λιπασμάτων και των πετροχημικών, και ενδέχεται επίσης να επηρεάσει τις επενδυτικές αποφάσεις της Qatar Investment Authority, του κρατικού επενδυτικού ταμείου.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η QatarEnergy δεν θα παραβιάσει τα συμβόλαιά της για LNG, αλλά θα εξετάσει νομικές οδούς αν αντιμετωπίσει υψηλές κυρώσεις.

«Δεν θα δεχτώ να μας επιβληθούν πρόστιμα», είπε. «Θα σταματήσω να στέλνω φυσικό αέριο στην Ευρώπη».

«Παράθυρο» συμβιβασμού 

Ωστόσο, ο Κααμπί υπαινίχθηκε ότι υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό, εάν οι κυρώσεις αφορούν τα έσοδα που παράγονται αποκλειστικά από τις ευρωπαϊκές συναλλαγές και όχι τα συνολικά παγκόσμια έσοδα της εταιρείας.

«Αν πουν ότι το πρόστιμο είναι το 5% των εσόδων από το συμβόλαιο που πωλείται στην Ευρώπη, τότε θα πω: "ΟΚ, πρέπει να το αξιολογήσω. Έχει ένα νόημα», είπε. «Αλλά αν θέλουν να αγγίξουν το σύνολο των εσόδων μου, αυτό δεν έχει κανένα νόημα».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποσχέθηκε τον περασμένο μήνα να προτείνει μια «οριζόντια» νομοθεσία που θα μειώνει τις απαιτήσεις αναφοράς από αρκετούς πράσινους χρηματοοικονομικούς νόμους της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για τη δέουσα επιμέλεια.

Με πληροφορίες από Financial Times

Eπιμέλεια: Θέα Μανούρα

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ