Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ανοιχτός σε συζητήσεις για συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανία με τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά αποκλείει τη δυνατότητα σημαντικών εδαφικών παραχωρήσεων και επιμένει ότι το Κίεβο πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσαν πέντε πηγές με γνώση της σκέψης του Κρεμλίνου στο Reuters.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο, επιστρέφει στον Λευκό Οίκο σε μια εποχή ρωσικής επικράτησης. Η Μόσχα ελέγχει ένα τμήμα της Ουκρανίας, περίπου το μέγεθος της πολιτείας της Βιρτζίνια, και προχωρά με τον ταχύτερο ρυθμό από τις πρώτες ημέρες της εισβολής το 2022.
Στην πρώτη λεπτομερή αναφορά για το τι θα δεχόταν ο Πούτιν σε μια συμφωνία που θα διαμεσολαβούσε ο Τραμπ, οι πέντε Ρώσοι αξιωματούχοι, ανέφεραν ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να συμφωνήσει γενικά σε ένα «πάγωμα» της σύγκρουσης κατά μήκος των μετώπων.
Μπορεί να υπάρχει περιθώριο για διαπραγμάτευση σχετικά με τη διαίρεση των τεσσάρων ανατολικών περιοχών της Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ενώ η Μόσχα διεκδικεί αυτές τις περιοχές ως πλήρη μέρος της Ρωσίας, προστατευόμενες από την πυρηνική της ομπρέλα, οι δυνάμεις της ελέγχουν το 70-80% της επικράτειας, με περίπου 26.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα να παραμένουν υπό τον έλεγχο των Ουκρανών, όπως γράφει το Reuters.
Η Ρωσία μπορεί επίσης να είναι ανοιχτή σε απόσυρση από τα σχετικά μικρά τμήματα εδάφους που κατέχει στις περιοχές Χάρκοβο και Μικολάιβ, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.
Ο Πούτιν δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι οποιαδήποτε συμφωνία εκεχειρίας θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τις "πραγματικότητες" στο έδαφος, αλλά φοβάται μια βραχύβια ανακωχή που θα επιτρέψει στη Δύση να επανεξοπλίσει την Ουκρανία.
"Αν δεν υπάρχει ουδετερότητα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την ύπαρξη καλών γειτονικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας", δήλωσε ο Πούτιν στην ομάδα συζήτησης Valdai στις 7 Νοεμβρίου.
Η απόφαση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να επιτρέψει στην Ουκρανία να εκτοξεύσει αμερικανικούς πυραύλους ATACMS σε βάθος Ρωσίας μπορεί να περιπλέξει και να καθυστερήσει οποιαδήποτε συμφωνία - και να ενισχύσει τις απαιτήσεις της Μόσχας, καθώς οι σκληροί υποστηρικτές ζητούν μεγαλύτερο μερίδιο της Ουκρανίας.
Αν δεν συμφωνηθεί εκεχειρία, οι δύο πηγές ανέφεραν ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να πολεμάει.
Το ουκρναικό ΥΠΕΞ δεν σχολίασε τις πληροφορίες.
Ο διευθυντής επικοινωνίας του Τραμπ, Στίβεν Τσενγκ, είπε στο Reuters για τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ: "Είναι ο μόνος που μπορεί να φέρει και τις δύο πλευρές μαζί για να διαπραγματευτεί μια ειρηνική συμφωνία και να εργαστεί για τον τερματισμό του πολέμου και την αποτροπή των θανάτων."
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα μιλήσει απευθείας με τον Πούτιν στις προσπάθειές του να επιτύχει μια συμφωνία ειρήνης, αν και δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το πώς σκοπεύει να συμφιλιώσει τις αντιμαχόμενες πλευρές.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστήριξε ότι η χώρα του δεν θα ησυχάσει μέχρι να εκδιωχθεί κάθε τελευταίος Ρώσος στρατιώτης από την επικράτειά της, σύμφωνα με τα σύνορα που απέκτησε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αν και οι ανώτεροι Αμερικανοί στρατηγοί έχουν δηλώσει δημόσια ότι αυτή είναι μια πολύ φιλόδοξη στόχευση.
Στις 14 Ιουνίου, ο Πούτιν παρουσίασε τους πρώτους όρους του για μια άμεση κατάπαυση του πυρός, δηλώνοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για το ΝΑΤΟ και να αποσύρει όλα τα στρατεύματα της από τις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που διεκδικεί και ελέγχει κυρίως η Ρωσία.
Εγγυήσεις ασφάλειας
Ενώ η Ρωσία δεν θα ανεχτεί την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή την παρουσία ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος, είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο, σύμφωνα με τους πέντε Ρώσους αξιωματούχους.
Άλλες παραχωρήσεις που η Μόσχα θα μπορούσε να πιέσει για να γίνουν από την Ουκρανία περιλαμβάνουν την αποδοχή περιορισμού του μεγέθους του στρατού της και τη δέσμευση να μην περιορίσει τη χρήση της ρωσικής γλώσσας, δήλωσαν οι πηγές.
Επιμέλεια: Μαργαρίτα Αργυροπούλου
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!