Νέα
  • ΓΔ: 1413.54 -0.89%
  • Τζίρος: 83,06 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΠΕΚΑ: Τι αλλάζει στα επιδόματα και ποιες παροχές θεσπίζονται για τη στήριξη της οικογένειας –Σήμερα η εξειδίκευση των μέτρων

Η ενίσχυση τριών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, τα αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγησή τους καθώς και τα μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ, θα εξειδικευτούν στη σημερινή συνέντευξη τύπου στην οποία θα συμμετέχουν  η υπουργός  Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

Τα τρία επιδόματα  του ΟΠΕΚΑ που θα ενισχυθούν τους επόμενους μήνες είναι :

  • το επίδομα τέκνων
  • το επίδομα στεγαστικής συνδρομής και
  • το Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα το οποίο έχει ήδη αυξηθεί κατά 8% το Δεκέμβριο του 2023.

Η αύξηση των τριών  επιδομάτων θα έχει ουδέτερο δημοσιονομικά αποτέλεσμα ( σήμερα το συνολικό κόστος είναι 1.9 δισ. ευρώ) καθώς πολλοί πολίτες έχουν χάσει τον τελευταίο χρόνο τις παροχές λόγω της αύξησης των εισοδημάτων τους .

Οι αυξήσεις θα είναι «στοχευμένες» με την στόχευση να αφορά αυστηρότερα και δικαιότερα  κριτήρια χορήγησης των επιδομάτων ώστε να κατευθύνονται εκεί που υπάρχει πραγματικά ανάγκη.

Η αναζήτηση εργασίας θα αποτελέσει ένα νέο βασικό κριτήριο προκειμένου οι δικαιούχοι να μην επαναπαύονται, ζώντας από τα επιδόματα , όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου που επεξεργάζονται αναμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής.

Ακόμη θα λαμβάνονται υπόψη τα περιουσιακά στοιχεία και οι τραπεζικές καταθέσεις. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα μια μερίδα πολιτών με χαμηλά εισοδήματα λαμβάνει και τα τρία επιδόματα , τέκνων , στεγαστική συνδρομής και ΕΕΕ , συνθήκη που θα επανεξεταστεί στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των επιδομάτων.

Ειδικά για το επίδομα τέκνων θα υπάρξει αλλαγή στις κλίμακες με επικρατέστερο σενάριο οι τρείς κλίμακες που υπάρχουν σήμερα να γίνουν δύο και να ενισχυθεί η χαμηλότερη.

Αλλαγές για τριτέκνους

Οι σημαντικότερες αλλαγές θα αφορούν τους τριτέκνους , οι οποίοι δε θα χάνουν την ιδιότητα μετά την ενηλικίωση του παιδιού, κάτι που εξασφαλίζει διευκολύνσεις πχ στην στρατιωτική θητεία.

Τα προνόμια των τριτέκνων θα συγκλίνουν με εκείνα των πολυτέκνων όσον αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο , τις μεταγραφές φοιτητών χωρίς εισοδηματικά κριτήρια  και τον κοινωνικό τουρισμό.

Ακόμη  όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα θεσπιστούν φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις  που επιβραβεύουν τους εργαζόμενους τους όταν αποκτούν πολυμελή οικογένεια . Έτσι από φέτος όσοι εργοδότες δίνουν μπόνους έως 5.000 στο προσωπικό τους, θα απαλλάσσονται από τη φορολογία ενώ η απαλλαγή θα προσαυξάνεται για κάθε νέα γέννηση.

Επίσης τα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς αυξάνονται σε 1673 (κόστος 20 εκ ευρώ) ενώ και οι θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς αυξάνονται κατά 20.000.

Σημειώνουμε  ότι το επίδομα γέννησης έχει ήδη αυξηθεί στα  3.500 ευρώ ενώ και η χορήγηση του επιδόματος μητρότητας επεκτάθηκε σε 9 μήνες .

Άλλα μέτρα για την στήριξη της οικογένεια είναι η κατάργηση του φόρου  15% του φόρου για ασφάλιση υγείας παιδιών έως την ενηλικίωσή τους , ο  δωρεάν έλεγχος της γονιμότητας για γυναίκες  30 -35  ετών και η απλοποίηση των διαδικασιών για την εξωσωματική γονιμοποίηση στον ΕΟΠΠΥ.

Μάλιστα το υπουργείο θα τρέξει τους επόμενους μήνες καμπάνια για το θέμα της γονιμότητας καθώς πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα νέα ζευγάρια αγνοούν τα επιστημονικά δεδομένα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ