Νέα
  • ΓΔ: 1524.67 +1.17%
  • Τζίρος: 171,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

EY Ελλάδος: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μετασχηματίσει το Δημόσιο

εκδήλωση ΕΥ

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και οι τρόποι με τους οποίους ο δημόσιος τομέας θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της για να μετασχηματιστεί, αποτέλεσαν το κεντρικό αντικείμενο αποκλειστικού business breakfast που διοργάνωσε η EY Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, με κεντρικούς ομιλητές τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν κορυφαίοι εκπρόσωποι της Πολιτείας και ανώτατα στελέχη ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος της EY Ελλάδος, τόνισε ότι: «Η Πολιτεία έχει έναν σημαντικό ρόλο να παίξει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης των πολιτών στην τεχνητή νοημοσύνη, αναδεικνύοντας με τρόπο άμεσο και πρακτικό τα οφέλη της. Διότι, η τεχνολογία και η καινοτομία αποκτούν νόημα και δημιουργούν αξία όταν απαντούν στις ανάγκες, αλλά και τις ανησυχίες των ανθρώπων».

Την κεντρική συζήτηση συντόνισε ο κ. Χρήστος Ταραντίλης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τομέα Κεντρικής Κυβέρνησης και Δημοσίου της EY Ελλάδος, ο οποίος στην εισαγωγή του σημείωσε: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Με την διακράτηση, την παραγωγή και τη προσέλκυση ταλέντου στην τεχνητή νοημοσύνη, την ανάπτυξη των απαραίτητων ψηφιακών υποδομών,  την καθιέρωση ενός ευέλικτου, αλλά αυστηρού νομοθετικού πλαισίου για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και με την προσέλκυση επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων για την έρευνα και την καινοτομία, η χώρα μας θα παίξει ηγετικό ρόλο στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης διεθνώς. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουμε να πετύχουμε και τον πολυπόθητο μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης, με αύξηση της παραγωγικότητας, επιτάχυνση της ανταπόκρισης του κράτους προς τους πολίτες και ενίσχυση της λογοδοσίας. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι απλά μια τεχνολογική εξέλιξη – είναι το μέλλον της διακυβέρνησης και του Δημόσιου τομέα».

Στην τοποθέτησή του, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε: «Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αναδειχθεί ως μια από τις πιο καινοτόμες και αναπτυσσόμενες τεχνολογίες της σύγχρονης εποχής. Οι σαρωτικές αλλαγές που θα επιφέρει η εφαρμογή της στην καθημερινότητα των πολιτών είναι πάρα πολλές και ο τομέας της Υγείας δεν θα αποτελέσει εξαίρεση. Με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, στρατηγικό σχεδιασμό, επενδύσεις και στενή συνεργασία μεταξύ κρατών, πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορήσει στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της Υγείας, προσφέροντας καλύτερες και πιο αποδοτικές υπηρεσίες στους πολίτες της».

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σημείωσε: «Η τεχνητή νοημοσύνη έχει κεντρική θέση στον σχεδιασμό μας για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας. Η αξιοποίησή της είναι ένα στοίχημα το οποίο σταδιακά και μεθοδικά κερδίζουμε. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η πρώτη υλοποίηση τεχνητής νοημοσύνης του ελληνικού Δημοσίου, ο Ψηφιακός Βοηθός mAigov, έχει ξεπεράσει το 1,1 εκατ. ερωτήσεις. Πρόκειται για εντυπωσιακό νούμερο. Πιο εντυπωσιακή όμως είναι η μετάφραση του: λιγότερες ουρές, τηλέφωνα και mail σε δημόσιες υπηρεσίες, λιγότερη ταλαιπωρία για τους πολίτες. Επενδύουμε λοιπόν σε ψηφιακές υποδομές, σε δεδομένα, στο ανθρώπινο ταλέντο, ώστε να είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης που φέρνει το κράτος στη νέα ψηφιακή εποχή και το κάνει αποτελεσματικότερο. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για το Κτηματολόγιο που παρουσιάσαμε μαζί με τον Υφυπουργό, Κωνσταντίνο Κυρανάκη πριν λίγες μέρες και ήδη χρησιμοποιείται πιλοτικά. Με τη χρήση του ο νομικός έλεγχος των συμβολαιογραφικών πράξεων επιταχύνεται και εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι και χρόνος για τη Δημόσια Διοίκηση. Πολιτική προστασία, Υγεία, Δικαιοσύνη, Παιδεία και Περιβάλλον είναι μόνο μερικοί από τους τομείς δημόσιας πολιτικής, όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιηθεί για να δώσουμε βιώσιμες λύσεις».

Μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί συζήτησαν πρωτοβουλίες υλοποίησης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης στο Δημόσιο ευρύτερα και στον τομέα της υγείας ειδικότερα, η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, η διευκόλυνση της ψηφιακής διακίνησης της πληροφορίας και η αξιοποίηση της καινοτομίας και της έρευνας και ανάπτυξης στην υγεία προς όφελος των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι, η ΕΥ έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια μια συγκροτημένη προσπάθεια για την τεχνητή νοημοσύνη σε παγκόσμιο επίπεδο, αναπτύσσοντας ένα ευρύτερο πλαίσιο υπεύθυνης χρήσης της (Responsible AI framework), και εργαλεία όπως η ενοποιημένη πλατφόρμα EY.ai και ο Δείκτης Εμπιστοσύνης “EY.ai Confidence Index”. Ειδικότερα, στην Ελλάδα, ήδη από το 2013, λειτουργεί το Κέντρο Αριστείας της EY για AI & Data στην Αθήνα, που απασχολεί σήμερα περισσότερους από 300 επιστήμονες, μηχανικούς και επαγγελματίες, συνολικά – με πάνω από 100 να εξειδικεύονται αποκλειστικά σε υπηρεσίες και λύσεις που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη – υποστηρίζοντας εταιρείες και οργανισμούς σε περισσότερες από 30 χώρες στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA).

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ