Νέα
  • ΓΔ: 1436.08 -0.11%
  • Τζίρος: 37,46 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΕΘ: Τρία μέτρα για τη στεγαστική κρίση στο «καλάθι» Μητσοτάκη

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Με κεντρικό άξονα το « Σπίτι μου 2» ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ το πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής με στόχο την αύξηση της προσφοράς κατοικιών που θα οδηγήσει στην ανάσχεση της ανοδικής πορείας των ενοικίων.

Παράλληλα θα ανακοινωθεί η αναβάθμιση του προγράμματος «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» με μεγαλύτερες επιδοτήσεις, ενώ θα ξεκινήσει η πρώτη φάση του προγράμματος για την Κοινωνική αντιπαροχή.

Διαβάστε επίσης: Συνταξιούχοι οφειλέτες: Τον Σεπτέμβριο οι πρώτες συντάξεις με χρέη

Ακίνητα-Ενοίκια
Πηγή: Intime

Ειδικότερα:

1. Σπίτι μου 2. Το νέο στεγαστικό πρόγραμμα  θα ενεργοποιηθεί από τις αρχές του 2025 και θα απευθύνεται και σε μεγαλύτερους ηλικιακά υποψηφίους, έως 50 ετών, έναντι του ορίου των 39 ετών που ίσχυσε κατά τον πρώτο κύκλο ενώ οι ωφελούμενοι θα μπορούν να επιλέγουν ακίνητα παλαιότητα άνω των 15 ετών.

Με την εξασφάλιση του κονδυλίου  ύψους 2 δις  ευρώ  από το ταμείο ανάκαμψης ( οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ώριμο στάδιο)  εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν   περισσότεροι από 20.000 δικαιούχοι ηλικίας έως 50 ετών οι οποίοι εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα λάβουν φθηνή χρηματοδότηση  για να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.

Τα εισοδηματικά κριτήρια επανεξετάζονται με στόχο τη διεύρυνσή τους ώστε να καλύπτουν μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων.

Το δάνειο θα καλύπτει έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και θα έχει διάρκεια έως τριάντα έτη. Οι τράπεζες θα χρηματοδοτούν την αγορά σπιτιών αξίας έως 200.000 ευρώ, αυξάνοντας το όριο από τις 150.000 ευρώ που ίσχυε στο πρώτο πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών, που δεν είχαν ακίνητο κατάλληλο για κατοικία και πληρούσαν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, μπορούσαν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ, ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του.

Διαβάστε επίσης: Μισθοί: Οι τρεις μοχλοί που σπρώχνουν προς αυξήσεις και τα βαρίδια - Στόχος το 5% ετησίως

Τα εισοδηματικά κριτήρια στο πρώτο πρόγραμμα ήταν: Από 10.000 έως 16.000 ευρώ ο άγαμος και έως 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 3.000 ευρώ/παιδί.

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος ύψους 1 δισ. ευρώ απευθυνόταν σε νέους ηλικίας 25-39 ετών και μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευτεί 608,3 εκατ. ευρώ για 6.305 δικαιούχους ενώ στο τέλος του χρόνου 9.155 νέα ζευγάρια θα έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι.

Στον νέο κύκλο θα ενταχθούν και οι νέοι ηλικίας 25-39 ετών που έμειναν εκτός του πρώτου κύκλου είτε λόγω εισοδηματικών κριτηρίων είτε γιατί δεν κατάφεραν να βρουν κατάλληλο ακίνητο που να καλύπτει τις ανάγκες τους .

Ταυτόχρονα, αναμένεται να αρθεί και το κριτήριο της παλαιότητας κτιρίων έως 15 ετών, το οποίο θα διευρυνθεί στα 30 έτη χρόνια, με στόχο να είναι εφικτή κάλυψη των αναγκών σε κατοικίες.

2. Κοινωνική αντιπαροχή: Μέχρι το τέλος του έτους θα προχωρήσει ο πρώτος διαγωνισμός για κατασκευή κατοικιών με τη μέθοδο της κοινωνικής αντιπαροχής Με την κοινωνική αντιπαροχή που εφαρμόζεται σε άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιώτες θα αναλάβουν την κατασκευή κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου για τη στέγαση ευάλωτων νοικοκυριών, ωφελούμενων της ΔΥΠΑ κλπ., παράλληλα με την κατασκευή και εκμετάλλευση εμπορικών χώρων από τους οποίους θα αντλούν έσοδα. Οι διαγωνισμοί θα προχωρήσουν με εκτελεστικό βραχίονα το ΤΑΙΠΕΔ λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτει η μονάδα ωρίμανσης έργων του Ταμείου.

Το πρόγραμμα θα εστιάζει στην εύρεση προσιτής κατοικίας για νέους 18-39 ετών αξιοποιώντας ακίνητα του δημοσίου μέσω ΣΔΙΤ για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών.

Στη πρώτη φάση του προγράμματος θα ανακατασκευαστούν αδρανή κτίρια του δημοσίου ώστε να παραχωρηθούν έναντι προσιτού μισθώματος σε νέα ζευγάρια. Στη δεύτερη φάση θα επιλεγούν μέσω διαγωνισμών οι ανάδοχοι που θα οικοδομήσουν σε αδόμητα οικόπεδα της ΔΥΠΑ με στόχο το 2025 να έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση των πρώτων κατοικιών.

3. Ανακαινίζω- Νοικιάζω: Δρομολογείται βελτίωση των όρων του προγράμματος με αύξηση της επιδότησης. Συγκεκριμένα το ανώτατο όριο δαπάνης για την ανακαίνηση του κλειστού διαμερίσματος θα αυξηθεί στις 15.000 από 10.000 ενώ η επιδότηση θα αυξηθί στο 60% από 40% σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι η επιδότηση που θα κερδίσουν όσοι ανακαινίσουν τις κλειστές κατοικίες για να τις διαθέσουν για μακροχρόνια μίσθωση μπορεί να φθάσει τις 9.000 ( 15.000χ 60%) από 4.000 ευρώ σήμερα.

«Κόφτες» και κίνητρα αναμένεται να ανακοινωθούν και για τους ιδιοκτήτες κατοικιών που της διαθέτουν για βραχυχρόνια μίσθωση ( AIRBNB) ώστε να τις γυρίσουν τη χρήση σε μακροχρόνια μίσθωση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ