Νέα
  • ΓΔ: 1425.51 -0.47%
  • Τζίρος: 62,11 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Ανάπτυξης για το δυστύχημα στη Χαλκιδική: Αρμόδια αρχή για τους ελέγχους είναι ο δήμος Κασσάνδρας

Ανακοίνωση σχετικά με το δυστύχημα σε λούνα - παρκ στη Χαλκιδική όπου ένας 19χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα όταν το παιχνίδι στο οποίο βρισκόταν έσπασε, εξέδωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου:

«Σχετικά με τις δηλώσεις της Δημάρχου Κασσάνδρας που αφορούν στο δυστύχημα που έλαβε χώρα την 19/08/2024 σε λούνα–παρκ αναφέρονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016 μοναδική αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κασσάνδρας.

Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κασσάνδρας».

Τι δηλώνει η δήμαρχος

Μιλώντας, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά τόνισε τα εξής για το λούνα παρκ: «Πρέπει να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το υπουργείο Ανάπτυξης». Επισήμανε ωστόσο ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η γνωστοποίηση αυτή δεν είχε γίνει και ο δήμος είχε ήδη προβεί στη διαδικασία επιβολής χρηματικού προστίμου.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις πιστοποιήσεις. Απ' εκει παίρνουν άδειες τα μηχανήματα. Ο δήμος πού να ξέρει αν το μηχάνημα είναι καλό ή όχι, αν έχει τις προδιαγραφές που πρέπει; Παίρνουν πιστοποιήσεις ISO, Haccp, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. O Δήμος απλά βλέπει αν έχει ανέβει η γνωστοποίηση. Η συγκεκριμένη γνωστοποίηση δεν έχει ανέβει, οπότε ήμασταν σε διαδικασία κυρώσεων χρηματικών. Είναι μια ΚΥΑ του 22, η οποία λέει ακριβώς τι αρμοδιότητες έχει ο εκάστοτε δήμος» είπε χαρακτηριστικά. Εφόσον μπουν τα πρόστιμα, συμπλήρωσε η κ. Χαλκιά, μετά προβλέπεται να κληθεί για εξηγήσεις ο επιχειρηματίας και ακολουθεί η σφράγιση του χώρου.

Το χρονικό της τραγωδίας

Ο νεαρός από τη Βέροια, που βρισκόταν στη Χαλκιδική για διακοπές με την οικογένειά του, επισκέφθηκε το βράδυ της Δευτέρας το λούνα παρκ, όπου υπέστη σοβαρό τραυματισμό όταν έσπασε το παιχνίδι με τις περιστρεφόμενες καρέκλες στο οποίο επέβαινε.

Άμεσα κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο μετέφερε τον 19χρονο στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας. Δυστυχώς, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν ήδη αργά, καθώς ο νεαρός είχε καταλήξει.

Ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ συνελήφθη από τις αρχές, ενώ το Αστυνομικό Τμήμα Κασσανδρείας διεξάγει προκαταρκτική έρευνα. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ