Νέα
  • ΓΔ: 1423.05 +1.40%
  • Τζίρος: 93,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυροσβεστική για τη φωτιά στο Βαρνάβα: Δεν προκλήθηκε από κολώνα ρεύματος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για το πώς ξεκίνησε η φωτιά στο Βαρνάβα την Κυριακή και εξαπλώθηκε αστραπιαία σε πολλές περιοχές της Αττικής, προκαλώντας πολλές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ μία γυναίκα απανθρακώθηκε σε επιχείρηση στο Πάτημα Χαλανδρίου.

Ένα από τα σενάρια που εξετάστηκαν – βάσει και μαρτυριών κατοίκων- ήταν το ενδεχόμενο να ξέσπασε η φωτιά από κολώνα ηλεκτροδότησης και από πυρακτωμένα μεταλλικά στοιχεία  που έπεσαν σε ξερόχορτα.

Ωστόσο, το εν λόγω σενάριο φαίνεται πως απομακρύνεται, καθώς όπως μετέδωσε ο Γιάννης Ζιάκας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, με βάση το γεωγραφικό στίγμα που έδωσε το ΕΣΚΕΔΙΚ και το οποίο επιβεβαιώθηκε για την ακρίβειά του από στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι κολώνες του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας που «ενοχοποιούνται» από μαρτυρίες κατοίκων βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 160 μέτρων από το επιβεβαιωμένο στίγμα, γεγονός που σημαίνει ότι το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς δεν μπορεί να έχει προκύψει από την κολώνα.

Σημειώνεται πως υπήρξε ακόμη μια μαρτυρία, που έκανε λόγο για δύο ταυτόχρονες εστίες φωτιάς: Η μια ήταν στην αρχή του χωριού και η δεύτερη εστία ήταν πίσω από το γήπεδο. Μάλιστα η ίδια μαρτυρία αναφέρει πως οι δυο εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, η κολόνα από την οποία κάτοικοι έλεγαν πως ξεκίνησε η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση άνω των 160 μέτρων από το επιβεβαιωμένο στίγμα έναρξής της.

Αυτό, όπως τονίζεται, σημαίνει πρακτικά πως δεν γίνεται η καταστροφική φωτιά να έχει ξεκινήσει από την εν λόγω κολόνα.

Η κολόνα βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 160 μ. από το σημείο έναρξης της φωτιάς
«To Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο συστάθηκε για την αντιμετώπιση έκτακτων και κρίσιμων περιστατικών εσωτερικής ασφάλειας, διαθέτει ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου, το οποίο εντοπίζει τα ενεργά μέτωπα στις περιπτώσεις πυρκαγιών σε πραγματικό χρόνο.

Αναζητείται ειδικός πραγματογνώμονας

Την ίδια στιγμή δε, όπως μετέδωσε ο ALPHA, η Πυροσβεστική θα στραφεί στη λύση του ειδικού πραγματογνώμονα: Εξετάζεται κατά τις ίδιες πληροφορίες το ενδεχόμενο η φωτιά να ξεκίνησε από έκρηξη μετασχηματιστή καθώς στην περιοχή που έχουν εστιάσει δεν βρέθηκε κάποιο αντικείμενο που να παραπέμπει σε εμπρηστική ενέργεια.

Επιπλέον, η Πυροσβεστική αναμένεται να ζητήσει από την ΕΛ.ΑΣ. το βιντεοληπτικό υλικό που έχουν στα χέρια τους οι υπεύθυνοι από τις κάμερες που υπήρχαν σε διάφορα σημεία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι καταθέσεις των μαρτύρων που έχουν εξεταστεί προς το παρόν, δεν οδηγούν σε κάποιο συμπέρασμα, καθώς ποικίλουν εμφανίζοντας πολλές ανακρίβειες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ