Τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης των εργαστηριακών ιατρών, λόγω του Claw back και του Rebate παρουσιάστηκαν στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε ο ΙΣΑ και η Επιτροπή των Εργαστηριακών Ιατρών, την Τρίτη 9 Ιουλίου 2024, στα γραφεία του ΙΣΑ.
Στη συνέντευξη συμμετείχαν οι κ.κ. Γιώργος Πατούλης Πρόεδρος ΙΣΑ, Φ.Πατσουράκος Α’ Αντιπρόεδρος ΙΣΑ, Γεώργιος Βιδάκης Βιοπαθολόγος, Ρουμπίνη Γεωργακοπούλου Ακτινολόγος, Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου Πυρηνικός Ιατρός, Κανδρή Ευαγγελία Βιοπαθολόγος.
Οι εκπρόσωποι των Ιατρών τόνισαν ότι τα ιατρεία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, μετά τις αδιανόητες περικοπές των εσόδων τα τελευταία 12 χρόνια και οδηγούνται πλέον στο λουκέτο. Παρά την έξοδο από τα μνημόνια, καταχρηστικά παρατείνεται η εφαρμογή των μέτρων claw back και rebate που οδηγούν στην οικονομική εξαθλίωση τα εργαστήρια.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να διασφαλιστεί η επιβίωση των εργαστηρίων της γειτονιάς.
«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το claw back καθιστά αδύνατη την επιβίωση των εργαστηρίων αν δεν βρεθεί λύση. Ο ΙΣΑ έχει επανειλημμένα ζητήσει τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας να καταργηθεί το δυσβάσταχτο αυτό μέτρο και να ενισχυθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που υπολείπεται του μέσου όρου των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα έχουμε νέο κύμα ιατρών που θα καταφύγουν στο εξωτερικό και θα αποδυναμωθεί η περίθαλψη του Έλληνα ασθενή.
Θα πρέπει άμεσα να αυξηθούν οι πόροι για την ΠΦΥ που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση χρημάτων από τη Δευτεροβάθμια να γίνει εξορθολογισμός των δαπανών με την εφαρμογή από το ΕΟΠΥΥ των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στα οποία υπάρχει καθυστέρηση και να καταργηθεί το calw back με εφαρμογή πλαφόν. Το ενθαρρυντικό είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει ενέργειες για την συγκράτηση της δαπάνης με την εφαρμογή μέτρων που αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματά τους ενώ σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη προχωράνε οι διαδικασίες για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με τους Ιατρικούς Συλλόγους, υπό την αιγίδα του ΠΙΣ. Πρέπει να τονίσουμε ότι ο ΙΣΑ θα συνεχίσει τον αγώνα για την κατάργηση του claw back ή τουλάχιστον την εφαρμογή πλαφόν και τη στήριξη των δοκιμαζόμενων ιατρών και εργαστηρίων».
Οι αιτίες του προβλήματος
Οι εκπρόσωποι των ιατρών περιγράφοντας τους λόγους, για τους οποίους έχουν βρεθεί στη σημερινή δεινή θέση, επεσήμαναν τα εξής:
- Πέραν της καθήλωση των τιμών των εργαστηριακών εξετάσεων για πάνω από 20 χρόνια (τιμές ΦΕΚ του 1991 ), το 2012 αντί για αύξηση έγινε μείωση της κοστολόγησης τους μεσοσταθμικά κατά 30% ( καθιερώθηκαν οι ασφαλιστικές τιμές μέσω ΕΟΠΥΥ).
- Το 2013 θεσπίστηκε ο κλειστός προϋπολογισμός ως μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας στο χώρο της υγείας. Για την επίτευξή του ορίστηκε η εφαρμογή claw back ως προσωρινό μέτρο ποινής και υποχρεωτικής επιστροφής χρημάτων προς τον ΕΟΠΥΥ που αντιστοιχούν στην ετήσια υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού, και του rebate που είναι η κλιμακωτή έκπτωση επι του συνολικού τζίρου και κυμαίνεται από 5-40%.
Ωστόσο ο προϋπολογισμός για τα εργαστήρια είναι κλειστός και ελλειμματικός και οποιοδήποτε ποσό υπερβαίνει αυτόν το προϋπολογισμό ουσιαστικά χρεώνεται στους ιδιώτες εργαστηριακούς γιατρούς.
- Το 2022 εφαρμόστηκε και η προκαταβολή του claw back στραγγαλίζοντας οικονομικά, ακόμη περισσότερο τα εργαστήρια.
- Το 2023 ύστερα από όλα όσα έχουν υποστεί οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ εργαστηριακοί ιατροί επιβάλλονται τα “ποιοτικά” κριτήρια σε CT και ΜRI, συνδέουν την αμοιβή-αποζημίωση του εργαστηριακού ιατρού από τον ΕΟΠΥΥ ( ποιοτικό rebate ) με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εξοπλισμού του και όχι με την ποιότητα των εξετάσεων του.
- Tο 2014 θεσπίστηκαν διαγνωστικά πρωτόκολλα από το υπουργείο παράλληλα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, τα οποία μέχρι και σήμερα δεν έχουν τεθεί πλήρως σε εφαρμογή.
Είναι ενδεικτικό ότι το 2023 ο προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις ήταν 482 εκατ. ενώ οι εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν αγγίζουν τα 700 εκ, άρα η υπέρβαση που βάζουν από την τσέπη τους τα ιδιωτικά εργαστήρια ξεπερνά τα 200 εκατ.
Η εκτέλεση εργαστηριακών εξετάσεων με αυτή την υποκοστολόγηση κάνουν τον Έλληνα εργαστηριακό ιατρό χρηματοδότη του ΕΟΠΥΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ιατροί οι οποίοι είναι κοντά στη σύνταξη. Το υφιστάμενο τεχνητό χρέος καθιστά αδύνατο να συνταξιοδοτηθούν. Σε γιατρούς οι οποίοι έφυγαν από τη ζωή το χρέος μετακύλησε στους κληρονόμους οι οποίοι αποποιήθηκαν κληρονομιές, περιουσίες, τους κόπους μια ολόκληρης ζωής.
Τα αιτήματα
Οι εργαστηριακοί γιατροί ζητούν από την πολιτεία τα εξής:
- Κατάργηση του claw back με εφαρμογή πλαφόν στις εξετάσεις ή στην εσχάτη των περιπτώσεων σταθερό ποσοστό claw back που να μην υπερβαίνει το 5%.Αυτό το ποσοστό είναι το ανώτερο ποσοστό που ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Κάθε υπέρβαση θα πρέπει να καλύπτεται από το κράτος.
- Διαγραφή του τεχνητού χρέους.
- Εφαρμογή των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών ορθής ιατρικής συνταγογράφησης με διαγνωστικά πρωτόκολλα τα οποία έχουν νομοθετηθεί και μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως.
- Τη σύναψη συλλογικής σύμβασης με τους Ιατρικούς Συλλόγους, υπό την αιγίδα του ΠΙΣ.
Τα εργαστήρια πρέπει να είναι βιώσιμα και οι γιατροί να λειτουργούν με αξιοπρέπεια για να μπορούν να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες όπως κάνουν μέχρι σήμερα.
|