Νέα
  • ΓΔ: 1449.4 -0.63%
  • Τζίρος: 89,91 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς θα αποζημιωθούν οι πληγέντες από τον ανεμοστρόβιλο σε Γαλάτσι, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο

Καταστροφές από ανεμοστροβιλο / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Καθορίστηκε η διαδικασία για την αποζημίωση των πληγέντων κατοίκων των δήμων Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου από τον ανεμοστρόβιλο της 13ης Οκτωβρίου 2020. Αφού διαβιβάστηκαν οι συγκεντρωτικές καταστάσεις των πορισμάτων των αυτοψιών, που διενεργήθηκαν στα πληγέντα κτίρια, ορίστηκε το πλαίσιο χορήγησης της στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών στο κτιριακό δυναμικό στις παραπάνω περιοχές του Κεντρικού και Βόρειου Τομέα Αθηνών. Το έργο της αποκατάστασης αναλαμβάνει η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε.)

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, η στεγαστική συνδρομή ανακατασκευής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτοστέγαση (αγορά έτοιμου ή υπό ανέγερση κτιρίου) ή για αποπεράτωση ιδιόκτητου κτιρίου. H στεγαστική συνδρομή συνίσταται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή και από 40% άτοκο δάνειο (για τους δικαιούχους δανειολήπτες, που χορηγείται από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η συνολική διάρκεια των δανείων επισκευής ή ανακατασκευής κτιρίου ορίζεται σε 15 χρόνια, η δε εξόφλησή τους θα πραγματοποιηθεί σε ισόποσες εξαμηνιαίες ή ετήσιες χρεολυτικές δόσεις, η πρώτη από τις οποίες θα καταβληθεί 24 μήνες μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.
Σε περίπτωση που στον ιδιοκτήτη ανήκαν την ημέρα του συμβάντος, περισσότερες της μίας ιδιοκτησίες λειτουργικά ανεξάρτητες ως προς τη χρήση, είτε αυτές αποτελούν διηρημένες ιδιοκτησίες, είτε όχι, δωρεάν κρατική αρωγή δικαιούται μόνο για μία από αυτές, την οποία επιλέγει με υπεύθυνη δήλωσή του. Για τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες χορηγείται το σύνολο της στεγαστικής συνδρομής εξολοκλήρου υπό μορφή άτοκου δανεισμού.

Δικαιούχοι ανακατασκευής κτιρίων 

Δικαιούχοι στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή κτιρίων είναι οι ιδιοκτήτες των κτιρίων:

α) που έχουν χαρακτηριστεί από την αρμόδια υπηρεσία ως Επικινδύνως Ετοιμόρροπα (Ε.Ε.) ή Ολοσχερώς κατεστραμμένα

β) που κατεδαφίστηκαν αμέσως μετά από το συμβάν με εντολή Δημόσιας ή Δημοτικής Αρχής, για λόγους δημόσιας ασφάλειας, χωρίς να έχει προηγηθεί της κατεδάφισης αυτοψία από την αρμόδια υπηρεσία.

Οι ιδιοκτήτες των παραπάνω κτιρίων πρέπει να υποβάλουν εντός προθεσμίας 1 έτους αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία για έκδοση Βεβαίωσης Καθορισμού Δικαιούχου Στεγαστικής Συνδρομής για Ανακατασκευή, συνοδευόμενη επιπλέον με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

  • Παραστατικά στοιχεία διαπίστωσης της ύπαρξης του κτιρίου (π.χ. φωτογραφίες, ορθοφωτογραφίες, αεροφωτογραφίες)
  • Παραστατικά διαπίστωσης του εμβαδού και της χρήσης του (π.χ. οικοδομική άδεια, τίτλοι ιδιοκτησίας, στοιχεία κτηματολογίου, αποδείξεις Ο.Κ.Ω., δήλωση περιουσιολογίου (Ε9) ΔΟΥ κ.λπ.).
  • Στοιχεία ότι το κτίριο δεν ήταν εγκαταλελειμμένο (π.χ. αποδείξεις Ο.Κ.Ω., Δημοτικών τελών, Κοινοτικών τελών, έντυπα Ε1 και Ε2 ΔΟΥ, κ.λπ.).
  • Βεβαίωση της Δημόσιας ή Δημοτικής Αρχής ότι δόθηκε εντολή για την κατεδάφιση του κτιρίου για λόγους δημόσιας ασφάλειας.

γ) που είναι δομημένα από Ευτελή Υλικά (Ε.Υ.) (ωμοπλίνθους ή μη διαμορφωμένους λίθους μικρής διατομής με συνδετικό υλικό αργιλώδες) τα οποία δεν έχουν χαρακτηρισθεί Ε.Ε. αλλά οι ζημιές που προκλήθηκαν από το συμβάν δεν επιδέχονται, σύμφωνα με την κρίση της αρμόδιας υπηρεσίας, ουσιαστικής αποκατάστασης, δηλαδή επισκευής που να εξασφαλίζει την αναγκαία αντισεισμική αντοχή τους.

Υψος συνδρομής για ανακατασκευή κτιρίων 

Χορηγείται στεγαστική συνδρομή ανακατασκευής, σύμφωνα με τα παρακάτω:

α) για κατοικίες, 1.000 ευρώ ανά τ.μ. και με ανώτατο όριο εμβαδού κλειστών χώρων του κτιρίου τα 150 τ.μ. ανά ανεξάρτητη ιδιοκτησία,

Στο προαναφερόμενο ανώτατο όριο εμβαδού κλειστών χώρων προσμετρώνται:

  • βοηθητικοί χώροι κατοικίας (οικιακές αποθήκες) που βρίσκονται εντός του κτιρίου
  • βοηθητικοί χώροι κατοικίας (χώροι υγιεινής και μαγειρεία) που βρίσκονται εντός του κτιρίου ή και εκτός αλλά εντός του οικοπέδου.
  • κοινόχρηστοι χώροι που αναλογούν βάσει του ποσοστού της ιδιοκτησίας επί του οικοπέδου.

β) για Ιερούς Ναούς, 850 ευρώ ανά τ.μ. για το εμβαδόν των κλειστών χώρων του κτιρίου,

γ) για κωδωνοστάσια, 400 ευρώ ανά τ.μ,

δ) για κτίρια κοινωφελούς χρήσης που ανήκουν στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. ή σε Κοινωφελή ή σε Φιλανθρωπικά ή σε Ευαγή Ιδρύματα ή σε Σωματεία, 500 ευρώ ανά τ.μ. για το εμβαδόν των κλειστών χώρων του κτιρίου,

ε) για αποθήκες, στάβλους, αγροικίες εποχιακής χρήσης και κλειστούς χώρους στάθμευσης (parking), 300 ευρώ ανά τ.μ., και με ανώτατο όριο εμβαδού κλειστών χώρων του κτιρίου τα 150 τ.μ. ανά ανεξάρτητη ιδιοκτησία.

στ) για κτίρια επαγγελματικής χρήσης, 500 ευρώ ανά τ.μ.,

ζ) για κτηνοτροφικές μονάδες και επαγγελματικές αποθήκες, 400 ευρώ ανά τ.μ.,

η) για κτίρια επαγγελματικής χρήσης, κτηνοτροφικές μονάδες και επαγγελματικές αποθήκες εάν το εμβαδόν των κλειστών χώρων είναι πάνω από 150 τ.μ. (προσμετρούνται οι κοινόχρηστοι χώροι που αναλογούν βάσει του ποσοστού της ιδιοκτησίας επί του οικοπέδου) θα διαιρείται σε τμήματα των 150 τ.μ.. 

θ) για Pilotis (η οποία συμπεριλαμβάνεται στους κοινοχρήστους χώρους), 30% της εκάστοτε ισχύουσας τιμής μονάδας για ανακατασκευή, ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου,

ι) για κατασκευές βοηθητικής χρήσης στο δώμα οικοδομών (οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στους κοινοχρήστους χώρους π.χ. απολήξεις κλιμακοστασίων, ανελκυστήρων κ.λπ.), 50% της εκάστοτε ισχύουσας τιμής μονάδας για ανακατασκευή, ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου,
ια) για υπόγειους χώρους, όπως αυτοί ορίζονται από τον Ν.Ο.Κ., 70% της εκάστοτε ισχύουσας τιμής μονάδας για ανακατασκευή ανάλογα με τη χρήση τους και με ανώτατα όρια εμβαδού κλειστών χώρων αυτά που αναφέρονται στα σχετικά εδάφια της παρ. 4.3
ιβ) για κτίρια που η κατασκευή τους δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι την ημέρα του συμβάντος, ανάλογα με το ποσοστό των εργασιών που είχαν εκτελεστεί βάσει πίνακα της Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε.
ιγ) για κτίρια τα οποία χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα ή μνημεία, σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. δημοσίευσης της απόφασης χαρακτηρισμού, και εφόσον μετά την κατεδάφιση δεν αίρεται ο χαρακτηρισμός του κτιρίου ως διατηρητέου ή μνημείου και οι ιδιοκτήτες προβούν σε ανακατασκευή αυτών, σύμφωνα με τα παρακάτω:

  • σε κτίρια που χαρακτηρίζεται διατηρητέα μόνο η όψη, το ποσό της ανακατασκευής της όψης υπολογίζεται με χρήση του τιμολογίου επισκευής της υπηρεσίας για διατηρητέα κτίρια και το ποσό της ανακατασκευής του υπολοίπου κτιρίου με τις ισχύουσες τιμές μονάδας ανακατασκευής ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου και με ανώτατα όρια εμβαδού κλειστών χώρων του κτιρίου σύμφωνα με τα αναφερόμενα στα σχετικά εδάφια της παρούσας παραγράφου.
  • σε κτίρια που χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα ή μνημεία στο σύνολό τους, το ποσό της ανακατασκευής του κτιρίου υπολογίζεται με τις ισχύουσες τιμές μονάδας ανακατασκευής ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου για το εμβαδόν των κλειστών χώρων του κτιρίου, προσαυξημένες κατά 20%,

ιδ) για σοφίτες ή πατάρια κύριας χρήσης, 70% της εκάστοτε ισχύουσας τιμής μονάδας για ανακατασκευή, ανάλογα με τη χρήση τους και με προβλεπόμενα ανώτατα όρια εμβαδού κλειστών χώρων.

Αυτοστέγαση - Αποπεράτωση

Η στεγαστική συνδρομή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους δικαιούχους και για αυτοστέγαση (αγορά έτοιμου ή υπό ανέγερση κτιρίου).

Το αγοραζόμενο κτίριο θα πρέπει:

  • να είναι εντός της ίδιας Δημοτικής Ενότητας που βρίσκεται το πληγέν κτίριο. Σε περίπτωση που το οικόπεδο που υπήρχε το πληγέν κτίριο ρυμοτομείται ή δεν μπορεί να ανακατασκευαστεί το νέο κτίριο εντός αυτού για οποιαδήποτε νόμιμη αιτία, ο/η δικαιούχος μπορεί να προβεί σε αυτοστέγαση εκτός της Δημοτικής Ενότητας, αλλά εντός της Περιφερειακής Ενότητας που βρισκόταν το πληγέν κτίριο.
  • να είναι νομίμως υφιστάμενο προ του 1955 ή να έχει κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια η οποία έχει υλοποιηθεί,
  • να μην έχει κριθεί ακατάλληλο προς χρήση, από την αρμόδια υπηρεσία. 

Στην περίπτωση αποπεράτωσης ιδιόκτητου κτιρίου που το οικόπεδο που υπήρχε το πληγέν κτίριο ρυμοτομείται ή δεν μπορεί να κατασκευαστεί το νέο κτίριο εντός αυτού για οποιαδήποτε νόμιμη αιτία, ο δικαιούχος μπορεί να αποπερατώσει άλλο ιδιόκτητο κτίριο σε άλλο ιδιόκτητο οικόπεδο εντός της Περιφερειακής Ενότητας, που βρισκόταν το πληγέν κτίριο.

Επισκευή κτιρίων

Το ανώτατο όριο της χορηγούμενης στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή μη φερόντων στοιχείων κτιρίου, ορίζεται σε 180 ευρώ ανά τ.μ. και με ανώτατο όριο εμβαδού κλειστών χώρων του κτιρίου τα 150 τ.μ. ανά ανεξάρτητη ιδιοκτησία (στο προαναφερόμενο εμβαδό προσμετρώνται οι κοινόχρηστοι χώροι που αναλογούν βάσει του ποσοστού της ιδιοκτησίας επί του οικοπέδου).

Για κτίρια με χρήση κατοικίας, στο ανώτατο όριο εμβαδού κλειστών χώρων προσμετρώνται, εφόσον έχουν πληγεί:

  • βοηθητικοί χώροι κατοικίας (οικιακές αποθήκες) που βρίσκονται εντός του κτιρίου
  • βοηθητικοί χώροι κατοικίας (χώροι υγιεινής και μαγειρεία) που βρίσκονται εντός του κτιρίου ή και εκτός αλλά εντός του οικοπέδου.

Επισημαίνεται ότι για κτίρια επαγγελματικής χρήσης, κτηνοτροφικές μονάδες και επαγγελματικές αποθήκες, καθώς και κτίρια κοινωφελούς χρήσης που ανήκουν στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. ή σε Κοινωφελή ή σε Φιλανθρωπικά ή σε Ευαγή Ιδρύματα, των οποίων το εμβαδόν των κλειστών χώρων είναι πάνω από 150 τ.μ., θα διαιρείται σε τμήματα των 150 τ.μ. Κάθε τμήμα με εμβαδόν μέχρι 150 τ.μ. αντιμετωπίζεται ως ανεξάρτητη ιδιοκτησία. Ως εκ τούτου για το πρώτο τμήμα η στεγαστική συνδρομή θα αποτελείται κατά 60% από δωρεάν κρατική αρωγή και κατά 40% από άτοκο δάνειο, ενώ για τα υπόλοιπα τμήματα μόνο από άτοκο δάνειο.

Για την περίπτωση βλαβών σε φέροντα και μη φέροντα στοιχεία του κτιρίου το ανώτατο όριο της στεγαστικής συνδρομής ορίζεται σε 350 ευρώ ανά τ.μ. και με ανώτατο όριο εμβαδού κλειστών χώρων του κτιρίου τα 150 τ.μ. ανά ανεξάρτητη ιδιοκτησία (στο προαναφερόμενο εμβαδό προσμετρώνται οι κοινόχρηστοι χώροι που αναλογούν βάσει του ποσοστού της ιδιοκτησίας επί του οικοπέδου).

Επιπρόσθετα, σε κτίρια με χρήση κατοικίας χορηγείται δωρεάν κρατική αρωγή, εφόσον απαιτείται, στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • για αντικατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, το ποσό των 650 €
  • για επισκευή ηλιακού θερμοσίφωνα, έως το ποσό των 400 €, σύμφωνα με τα παραστατικά στοιχεία που θα προσκομιστούν.
  • για αντικατάσταση ηλεκτροκίνητης γκαραζόπορτας στο κτίριο, το ποσό των 700 €
  • για αντικατάσταση υαλοπινάκων triplex (5+5) χιλ., το ποσό των 60 € ανά τ.μ.
     
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ