Οι Ελληνες επιθυμούν να ζήσουν μέχρι τα 103 και να βγουν στη σύνταξη στο 61ο έτος της ηλικίας τους, σύμφωνα με έρευνα της ΝΝ για τη μακροζωία.
Τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας:
- 103 ετών είναι η ηλικία μέχρι την οποία θα ήθελαν να ζήσουν οι Έλληνες
- 82 ετών είναι η ηλικία μέχρι την οποία πιστεύουν ότι θα ζήσουν
- 74 ετών είναι η ηλικία στην οποία κάποιος θεωρείται ηλικιωμένος στην Ελλάδα
- 61 ετών είναι η ηλικία στην οποία επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν
- 69% των Ελλήνων ανυπομονεί να ζήσει περισσότερο
- 50% των Ελλήνων πιστεύει ότι είναι προετοιμασμένος/η να ζήσει περισσότερο
Σύμφωνα με τη μελέτη, παρατηρείται «ότι πλέον το να μεγαλώνει κανείς δεν σημαίνει ότι παύει να είναι παραγωγικός και δημιουργικός. Φαίνεται μάλιστα ότι, όχι μόνο ζούμε περισσότερα χρόνια, αλλά επιπλέον καθυστερούμε και να "γεράσουμε", ή τουλάχιστον έτσι νιώθουμε. Το να ζει όμως κάποιος μια μακρόχρονη και υγιή ζωή, δεν σημαίνει μόνο να ζει όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά και να την απολαμβάνει στο έπακρο».
Η έρευνα της ΝΝ εμβάθυνε και στο τι θεωρούμε ότι συμβάλλει σε μια καλή ποιότητα ζωής.
Βασικές ενότητες που φαίνεται λοιπόν ότι ενισχύουν τη Μακροζωία είναι:
- Η Δύναμη Της Αλλαγής,
- Η Ψυχική Ευεξία,
- Οι Κοινωνικοί Δεσμοί και
- Η Δια βίου Μάθηση.
Δύναμη της Αλλαγής: Το να είμαστε ευπροσάρμοστοι και ανοιχτοί στις αλλαγές, μας παρακινεί να εξελισσόμαστε σε έναν κόσμο που κινείται διαρκώς. Και όντως, οι Έλληνες σε ποσοστό 32% δηλώνουν ότι διαχειρίζονται εύκολα το άγχος, ενώ το 41% κάνει εύκολα επιλογές. Μάλιστα για το 45% των ερωτηθέντων, οι αλλαγές και οι προκλήσεις αποτελούν μια ευκαιρία προσωπικής ανάπτυξης.
Ψυχική Ευεξία: Ένα σημαντικό κομμάτι μιας μακρόχρονης και χαρούμενης ζωής είναι η ύπαρξη ψυχικής ευεξίας, κάτι που περιλαμβάνει τόσο τον υγιή τρόπο σκέψης, ώστε να διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις της καθημερινότητας, αλλά και την ψυχική ανθεκτικότητα, ώστε να είμαστε ανοιχτοί στις αλλαγές και να μπορούμε να ωριμάζουμε μέσα από αυτές. Ένας υγιής νους μας επιτρέπει να ζήσουμε περισσότερο αλλά και να απολαύσουμε τη ζωή παραπάνω. Έτσι, το 78% των Ελλήνων αναζητά τρόπους μείωσης του άγχους/ στρες με γνώμονα να ζήσει περισσότερο.
Κοινωνικοί Δεσμοί: Το 72% των Ελλήνων αισθάνονται ότι είναι μέρος της κοινότητας που ανήκουν, ωστόσο το 9% νιώθει μοναξιά. Ως κοινωνικά όντα, οι άνθρωποι επιδιώκουν να έχουν ισχυρούς δεσμούς, γιατί αυτό τους κάνει πιο ευτυχισμένους και υγιείς σε όλα τα επίπεδα.
Δια Βίου Μάθηση: Το παλιό ρητό «όσο ζω, μαθαίνω» είναι απαραίτητη δεξιότητα πλέον, ώστε να μπορούν οι σημερινοί άνθρωποι να μείνουν σε εγρήγορση, σωματικά και πνευματικά και να διαχειρίζονται την καθημερινότητα. Έτσι, ένα ποσοστό 61% συμπολιτών μας, που είναι επαγγελματικά ενεργοί, έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, ενώ 89% δηλώνουν ότι πάντα αναζητούν να μάθουν νέα πράγματα αναφορικά με το επάγγελμά τους.
Τέλος, οι Έλληνες θεωρούν τους παρακάτω, τους 5 βασικότερους τομείς μιας μακρόχρονης ζωής:
- Υγεία και Ευεξία, σε ποσοστό 60%
- Χρήματα και Οικονομική Ασφάλεια, σε ποσοστό 38%
- Η Δύναμης της Προσαρμογής, σε ποσοστό 34%
- Το να έχουν Σκοπό στη ζωή τους, σε ποσοστό 33%
- Η Συνταξιοδότηση, σε ποσοστό 23%