Στα μέσα του φετινού Δεκεμβρίου θα απελευθερωθεί πλήρως η οδός Εγνατία από τα εργοτάξια του Μετρό και θα ανοίξει στο σύνολό της, ενόψει και της έναρξης των εργασιών για το Fly Over, όπως ανακοίνωσε, το πρωί, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, από το Αμαξοστάσιο Πυλαίας.
Ο κ. Ταχιάος ανακοίνωσε ακόμη πως το ενιαίο εισιτήριο που θα ισχύει για όλα τα αστικά μέσα συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη θα είναι φθηνότερο έναντι αυτού στο Μετρό της Αθήνας, που είναι 1,20 ευρώ, και κοντά στην σημερινή τιμή του εισιτηρίου του ΟΑΣΘ, ήτοι ένα ευρώ, ενώ η βασική γραμμή του Μετρό στην πόλη αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στο δεύτερο εξάμηνο του 2024. Η δε επέκταση του μετρό της Καλαμαριάς θα ακολουθήσει έξι μήνες μετά την εμπορική λειτουργία της βασικής γραμμής.
Το πρωί, στο Αμαξοστάσιο Πυλαίας βρέθηκε σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, υπό τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα. Το «παρών» έδωσαν επίσης η υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, οι γενικοί γραμματείς Γιάννης Ξιφαράς και Κώστας Μαγουλάς, ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικό Μετρό Νίκος Κουρέτας και εκπρόσωποι της εταιρείας.
Στο 1,5 δισ. ευρώ η κατασκευή της βασικής γραμμής
Για τη βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης, ο κ. Ταχιάος επισήμανε ότι ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ η κατασκευή της μαζί με τις συμπληρωματικές συμβάσεις για τα αρχαιολογικά και τόνισε ότι έχουν γίνει όλα τα έργα πολιτικού μηχανικού και μένουν ορισμένα μόνο «φινιρίσματα» στα αρχιτεκτονικά και η ενσωμάτωση των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων.
Τόνισε, δε, ότι στα μέσα του ερχόμενου Δεκεμβρίου θα έχει κατασκευαστεί η πλάκα οροφής στον Σταθμό Βενιζέλου και θα μπορούν να ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές διαδρομές των συρμών, σε όλο το μήκος της βασικής γραμμής καθώς έχουν ήδη εγκατασταθεί στις αποβάθρες και οι θύρες ασφαλείας (PSD). Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η Ελληνικό Μετρό αποσύρει τις τελευταίες εργοταξιακές καταλήψεις και μέχρι τα μέσα του φετινού Δεκεμβρίου θα απελευθερωθεί και η οδός Εγνατία, σε όλο της το πλάτος, στο ύψος του σταθμού Βενιζέλου.
Σε εκκρεμότητα μένει η κατασκευή του Σταθμού Μετεπιβίβασης στη Νέα Ελβετία, είπε ο κ. Ταχιάος και διευκρίνισε ότι η ανάθεση του έργου στην Ελληνικό Μετρό ΑΕ αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, με νόμο που θα περάσει από τη Βουλή. Γνωστοποίησε, επίσης, ότι θα ξεκινήσει και ο διαγωνισμός για το ενιαίο εισιτήριο.
Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Υποδομών ανέφερε ότι στο αμαξοστάσιο του Μετρό στην Πυλαία βρίσκονται ήδη 18 συρμοί και αναμένονται άλλοι 15 επισημαίνοντας ότι με τη λειτουργία του έργου, τα τρένα που θα ελέγχονται από το κέντρο ελέγχου θα περνούν κάθε ενάμισι λεπτό. «Θα υπάρχουν 40 τρένα την ώρα ανά κατεύθυνση σε ώρα αιχμής που θα εξυπηρετούν 18.000 επιβάτες επίσης ανά κατεύθυνση» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στοιχεία Βασικής Γραμμής Μετρό Θεσσαλονίκης
- 13 σύγχρονοι σταθμοί (Απόσταση μεταξύ σταθμών: 500-600μ. Μήκος αποβάθρας: 60 μ.).
- 9,6 χλμ. γραμμής με δύο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς.
- 18 υπέρ-αυτόματοι συρμοί τελευταίας τεχνολογίας, πλήρως κλιματιζόμενοι, οι οποίοι θα κινούνται χωρίς οδηγό, χωρητικότητας 450 ατόμων.
- Συστήματα αυτόματων θυρών επί των αποβάθρων (PSD doors), κάθε σταθμού, για καλύτερη εξυπηρέτηση και μέγιστη ασφάλεια του επιβατικού κοινού.
- Δημιουργία αμαξοστάσιου έκτασης 50.000 τ.μ, με κατασκευή και εξοπλισμό του Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας (ΚΕΛ) στην περιοχή της Πυλαίας.
Στοιχεία επέκτασης βασικού δικτύου προς Καλαμαριά
- Πέντε σύγχρονοι σταθμοί (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα).
- 4,77 χλμ. γραμμής με δύο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς.
- Δεκαπέντε υπέρ-αυτόματοι συρμοί τελευταίας τεχνολογίας, πλήρως κλιματιζόμενοι, οι οποίοι θα κινούνται χωρίς οδηγό, χωρητικότητας 450 ατόμων.
- Συστήματα αυτόματων θυρών επί των αποβάθρων κάθε σταθμού (PSD doors), για καλύτερη εξυπηρέτηση και μέγιστη ασφάλεια του επιβατικού κοινού.
Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου της βασικής γραμμής και της επέκτασης προς την Καλαμαριά, αναμένεται να εξυπηρετούνται καθημερινά 313.000 επιβάτες, υπολογίζεται ότι θα κυκλοφορούν περί τα 57.000 λιγότερα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, επιτυγχάνοντας έτσι μείωση των ρύπων CO2 κατά 212 τόνους ημερησίως.
Οι επεκτάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης
Για το Μετρό Θεσσαλονίκης, οι δύο βασικές επεκτάσεις, προς τη βορειοδυτική περιοχή του αστικού ιστού της πόλης και προς το Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης είναι η φυσική εξέλιξη για την ολοκληρωμένη ανάπτυξή του. Για την επέκταση στη βορειοδυτική περιοχή, η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. έχει ήδη υπογράψει σύμβαση στις 8/3/2023 για τις πρόδρομες εργασίες της. Στόχος είναι, όταν ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την υλοποίηση της συγκεκριμένης επέκτασης, να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες, οι οποίες στη βασική γραμμή στοίχισαν σε χρόνο και χρήμα. Για την επέκταση προς το Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης έχουν ξεκινήσει τοπογραφικές μελέτες και γεωτεχνικές - γεωλογικές έρευνες.
Η 18λεπτη «βόλτα» με συρμό του Μετρό Θεσσαλονίκης
Κοντά στα 18 λεπτά διήρκησε η διαδρομή της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από το Αμαξοστάσιο της Πυλαίας στον σταθμό Αγίας Σοφίας και έγινε αυτόματα μέχρι τον σταθμό Συντριβάνι και μετά χειροκίνητα.
Οι επιβαίνοντες στον συρμό αποβιβάστηκαν στην αποβάθρα στο επίπεδο μείον τέσσερα και ανέβηκαν με τις κυλιόμενες σκάλες στο επίπεδο μείον ένα, όπου βρίσκονται τα εκδοτήρια εισιτηρίων. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών συνομίλησε με τους εργαζόμενους και αστειευόμενος του είπε ότι είναι καλή ευκαιρία να κόψουν εισιτήρια. Στη συνέχεια ανέβηκαν στην οδό Εγνατία, όπου έχει στηθεί το στέγαστρο το οποίο προστατεύει τα αρχαιολογικά ευρήματα.
Μητσοτάκης: Η δέσμευση «και μέτρο και αρχαία» τηρείται στο ακέραιο
"Σήμερα κάνουμε το τελικό βήμα, σημαντικό τελικό βήμα, για να μπορέσουμε παραδώσουμε το μέτρο της Θεσσαλονίκης, επιτέλους, σε πλήρη λειτουργία, εντός του 2024" επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το μεσημέρι, στο σταθμό του έργου του μετρό στην Αγίας Σοφίας, κατά την υπογραφή της σύμβασης λειτουργίας και συντήρησης του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του σταθμού και ακολούθως κατέβηκε με τις κυλιόμενες σκάλες στον κυρίως χώρο του σταθμού, στο χώρο της εκδήλωσης.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι σήμερα ολοκληρώνεται "μια τολμηρή απόφαση", που "είχε συμφωνηθεί και με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών", να χρησιμοποιηθεί "ιδιωτική τεχνογνωσία, η καλύτερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο" για να εξασφαλιστεί η "απρόσκοπτη, ασφαλή λειτουργία" αυτού "του σημαντικότατου έργου υποδομής" και συνέχισε:
"Αλλά, ταυτόχρονα, να εξασφαλίσουμε ότι για όσα χρόνια διαρκεί η σύμβαση θα είναι εξασφαλισμένη και η συντήρηση του έργου αυτού. Και δεν το λέω αυτό τυχαία καθώς πρόσφατα γεγονότα επανέφεραν στη μνήμη μας αμαρτίες του παρελθόντος, όπου δε γνωρίζαμε ουσιαστικά ποιος ήταν ο υπόλογος για τη συντήρηση σημαντικών έργων υποδομής, τα οποία πληρώθηκαν από τους Έλληνες φορολογούμενους στο παρελθόν. Αυτό αλλάζει, με τη σύμβαση την οποία υπογράφουμε".
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους υπουργούς και τα στελέχη των εμπλεκομένων φορέων για τη συνεργασία, μέσα από την οποία κατέστη δυνατή, όπως είπε, η τήρηση της δέσμευσης του "και μέτρο και αρχαία" και πρόσθεσε: "Η δέσμευση αυτή τηρήθηκε και τηρείται στο ακέραιο".
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο fly over, που όπως είπε, είχε και αυτό σχεδιαστεί σε συνεννόηση με την προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου Μεταφορών, λέγοντας ότι εκατό επιπλέον αστυνομικοί θα αποσπαστούν, με δική του προσωπική απόφαση, στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν στις διευθετήσεις της κυκλοφορίας. Σημείωσε, ότι όταν ολοκληρωθεί και λειτουργήσει οι πολίτες θα γίνει αντιληπτή "η τεράστια σημασία του" και κάλεσε τους πολίτες σε μια "σύμπραξη" και κατανόηση για τις επιπτώσεις στην κυκλοφορία, για όσο διάστημα διαρκέσει η κατασκευή του.
"Η εικόνα από το μέλλον, την οποία βλέπουμε σήμερα, το συντομότερο δυνατόν θα είναι το παρόν της πόλης. Μιας πόλης, η οποία αναπτύσσεται, μιας πόλης δυναμικής, στην οποία το κράτος χρωστούσε επί δεκαετίες πολλά, έρχεται όμως τώρα να εξοφλήσει τα γραμμάτια προς τη Θεσσαλονίκη και να την προικίσει με σημαντικά έργα υποδομής, τα οποία θα τα ζήλευαν όλες οι ευρωπαϊκές μητροπόλεις. Καλοταξιδο, λοιπόν, το νέο μέτρο" είπε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης βγήκε από το χώρο της εκδήλωσης και περιηγήθηκε στην ανακαινισμένη πλατεία Μακεδονομάχων, πάνω απ' το σταθμό του μετρό στην πλατεία Αγίας Σοφίας.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρηστος Σταϊκούρας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδωνη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχίαος, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης, η υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Κωνσταντινος Μαγουλας, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιάννης Ξιφαράς, ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, ο πρώην γραμματέας Υποδομών Γ. Καραγιάννης, βουλευτές, ο διευθύνων σύμβουλος της "Ελληνικό Μέτρο" Νίκος Κουρετας και εκπρόσωποι της αναδόχου κοινοπραξίας (Thema Α.Ε.).
Τη σύμβαση υπέγραψαν, παρουσία του πρωθυπουργού, εκ μέρους της "Ελληνικό Μέτρο", ο διευθύνων σύμβουλος της Νίκος Κουρετας και εκ μέρους της κοινοπραξίας, οι Arrigo Giana (ATM), Renaud Beziade (Egis) και Carlo Bianko (Thema Α.Ε.).
Η σύμβαση ύψους 250 εκ. ευρώ έχει διάρκεια έντεκα χρόνων.
- Στο μεταξύ συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία μέχρι το σταθμό Αγίας Σοφίας, πραγματοποίησαν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κι άλλων αριστερών οργανώσεων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπογραφή της σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία για την λειτουργία και συντήρηση του μετρό Θεσσαλονίκης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!