Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Θ. Χρυσανθίδης στον «Παλμό της ΔΕΘ»: Οι υγειονομικοί κίνδυνοι μετά από φυσικές καταστροφές - Τι πρέπει να προσέχουν οι άνθρωποι

Στο στούντιο της Ημερησίας και του Εθνους στη ΔΕΘ 2023 φιλοξενήθηκε από το διευθυντή της «Η», Γιάννη Φώσκολο ο κ.Θ.Χρυσανθίδης, παθολόγος - λοιμωξιολόγος διευθυντής ΕΣΥ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της επόμενης μέρας είναι το θέμα της Δημόσιας Υγείας, καθώς πάρα πολλές περιοχές είναι ακόμη κάτω από τα νερά, συνεχίζουν να είναι πλημμυρισμένες, ακόμη περισσότερες είναι μέσα στις λάσπες θαμμένες και βλέπουμε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αναδεικνύεται για την επόμενη μέρα είναι αυτό της Δημόσιας Υγείας.

Ήδη σύμφωνα με την αρμόδια Υπουργό υγείας κυρία Αγαπηδακη υπάρχουν 181 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 187 λοιμώξεις του αναπνευστικού. 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι μετά από τέτοιου είδους φυσικές καταστροφές;

Μετά από τόσο έντονα καιρικά φαινόμενα μπορεί να προκύψουν καταστάσεις οι οποίες είναι ξεφεύγουν από την καθημερινή Iατρική.

«Δυστυχώς επηρεάζουν πολύ άσχημο τρόπο την καθημερινότητά μας και τα προβλήματα μπορεί να προκύψουν από τις είτε από τις πλημμύρες αυτές κάθε αυτές είτε από τις συνέπειες των πλημμυρών που σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε διακοπή υδροδότησης σε κάποιες περιοχές διακοπή ηλεκτροδότησης. Επίσης σε κάποιες περιοχές που δεν έχουν νερό αυτό μπορεί να έχει συνέπειες στην ασφάλεια των τροφίμων αλλά και του ύδατος Υπάρχουν διάφορες λοιμώξεις σήμερα, οι οποίες μπορεί να προκύψουν όταν διαμορφώνονται τέτοιες συνθήκες και τα νοσήματα αυτά αφορούν κατά κύριο λόγο το γαστρεντερικό για αυτό και όπως βλέπετε έχουμε ήδη κάποια περιστατικά γαστρεντερίτιδα» υπογράμμισε ο κ.Χρυσανθίδης.

Επιπροσθέτως σημείωσε πως: «Προφανώς και είναι πολύ περισσότερα από ότι επιδημιολογικά θα βλέπαμε την αντίστοιχη περίοδο αλλά έχουμε και προβλήματα τα οποία μπορεί να προκύψουν από νοσήματα τα οποία δεν είναι τόσο συνηθισμένα και τα οποία θα οφείλονται στο γεγονός ότι οι καταστροφές έχουν επηρεάσει γενικότερα το οικοσύστημα και την πανίδα της περιοχής που έχει πληγεί και αυτό θα έχει σαν συνέπεια να μιλάμε για ζώα τα οποία είτε είναι ή έχουν πλέον μπει στη διαδικασία της αποσύνθεσης, αλλά και ζώα τα οποία μπορεί να είναι κρυμμένα πλέον ή να είναι σε άλλες περιοχές, σε άλλα σημεία».

Τί πρέπει να προσέχουν οι άνθρωποι

«Είναι πολλά αυτά που πρέπει να προσέξει κάποιος. Στο κομμάτι της υδροδότησης και της κατανάλωσης του ύδατος, θα πρέπει να ακολουθήσουμε σαφώς τις οδηγίες ανά περιοχή του υπουργείου  λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο υδροφόρος ορίζοντας έχεις επηρεαστεί σε μέρη που μπορεί να υπάρχουν προσμίξεις υλικών μέσα στο νερό το οποίο θα καταναλώσουμε το οποίο το καθιστά κατάλληλο και επειδή θα πρέπει να και γίνονται δειγματοληψίες για να κριθεί η καταλληλότητα του νερού, να ακολουθούμε τις οδηγίες ανά περιοχή για το αν μπορούμε να καταναλώσουμε το νερό. Εκεί που υπάρχουν λιμνάζοντα ύδατα, σαφώς θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγουμε την κατανάλωση των υδάτων αυτών, και εάν εκτεθούμε σε τέτοιο είναι καλό να το κάνουμε λαμβάνοντας μέτρα προστασίας  που θα μας προστατεύουν και για να αποφύγουμε το μέγιστο δυνατό κίνδυνο θα πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ τα ατομικά μέτρα προστασίας» δήλωσε ο κ.Χρυσανθίδης.

Γιατί είναι ανησυχητική η λεπτοσπείρωση

«Η λεπτοσπείρωση είναι ένα νόσημα το οποίο μεταδίδεται με αυτό που αναφέραμε προηγουμένως, δηλαδή λειτουργεί ως ενδιάμεσος ξενιστής για το συγκεκριμένο μικρόβιο τη λεπτοσπείρα και πρακτικά στον άνθρωπο αυτό μπορεί να μεταδοθεί, είτε μέσω άμεσης λήψης του ανθρώπου, πχ ένα δείγμα από ένα τρωκτικό να δαγκώσει έναν άνθρωπο, ή μπορεί να συμβεί όταν μιλάμε για ένα συνηθισμένο μέρος σε μία κατοικία η οποία έχει αλλάξει σε σύγκριση με αυτό που ήταν πριν και κάποιος πάει να ψάξει τα πράγματα του. Εκεί πέρα μπορεί όντως να συμβεί κάτι τέτοιο αλλά μπορεί να προκύψει και μέσω των εκκρίσεων και των ούρων του συγκεκριμένου τρωκτικού. 

Οι συνέπειες της λεπτοσπείρωσης

Οι συνέπειες της λεπτοσπείρωσης στον άνθρωπο μπορεί να είναι ιδιαίτερα θορυβώδεις σε κάποιες περιπτώσεις και εννοείται δηλαδή μπορεί να υπάρξει υψηλός πυρετός, μπορεί να υπάρξει  διαταραχή του επιπέδου συνείδησης, παράλληλα παρατηρούνται διαταραχές στους αιματολογικούς δείκτες. Είναι μία ασθένεια που θα πρέπει να τη διαγνώσουμε έγκαιρα και να την αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από νωρίς» σημείωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του ΑΧΕΠΑ.

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη:

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ