Δραματικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως τη δημοσιότητας για την τεράστια πυρκαγιά που κατακαίει τον Έβρο για έξι συνεχόμενες ημέρες. Δορυφορική εικόνα που δημοσιεύει ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus δείχνει την τεράστια έκταση που έχει σαρώσει η πύρινη λαίλαπα και είναι πραγματικά αποκαρδιωτική.
#EMSR686 #Alexandroupolis #Greece🇬🇷
— Copernicus EMS (@CopernicusEMS) August 24, 2023
Our #RapidMappingTeam has delivered its 2⃣nd Monitoring Product for the large #wildfire burning in East Macedonia and Thrace Region
With a total burnt area of 7⃣2⃣,3⃣4⃣4⃣ ha🔥, this wildfire is the largest recorded on 🇪🇺European soil in years pic.twitter.com/qXdxAmsRuK
Σύμφωνα με προκαταρκτική ανάλυση δεδομένων από την ευρωπαϊκή υπηρεσία, μέχρι στιγμής έχουν καεί 72.344 εκτάρια ή 723.440 στρέμματα.
Όπως αναφέρει η υπηρεσία στη σελίδα της στο Twitter, πρόκειται για «τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια». Πρόκειται επομένως γι;α μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, η οποία θα αλλάξει ριζικά την ζωή των κάτοικων του Έβρου που έχουν δει τον τόπο τους αλλά και τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη.
«Η ζημιά είναι πάνω από 700.000 στρέμματα»
Την ίδια στιγμή, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς.
«Συμμετείχαν όλοι, οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου που είναι τα πύρινα μέτωπα, Ορεστιάδας αλλά και εκπρόσωπος του δήμου Διδυμοτείχου. Αυτό που αποφασίστηκε είναι να υπάρξει μία εκ νέου καλύτερη διάρθρωση των δυνάμεων για την καλύτερη διαλειτουργικότητα αντιμετώπισης του προβλήματος καθώς κάηκαν 617.000 στρέμματα μέχρι χθες. Η ζημιά είναι πάνω από 700.000 στρέμματα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πέτροβιτς.
Ο ίδιος εξήγησε ότι καλύτερη διαλειτουργικότητα σημαίνει να εξετασθεί «πως μπορούν ακόμη καλύτερα να συντονιστούν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την καλύτερη αντιμετώπιση».
Επίσης τέθηκε το θέμα της καταγραφής των ζημιών και της καταβολής των αποζημιώσεων το ταχύτερο δυνατό, η λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης των πληγέντων καθώς και «να ληφθεί μέριμνα για αντιπλημμυρικά έργα στις πληγείσες περιοχές γιατί ο επόμενος κίνδυνος είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα», ανέφερε ο κ. Πέτροβιτς.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!