Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εσύ ξέρεις ποιος είναι ο φονικότερος σεισμός της ιστορίας;

Ο σεισμός και το τσουνάμι στο Τοχόκου της Ιαπωνίας το 2011/ Πηγή: AP Photo

Οι σεισμοί είναι φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν όταν ο φλοιός της Γης κουνιέται ή σπάει, προκαλώντας δονήσεις και κύματα που διαπερνούν το έδαφος. Αυτά τα κύματα μπορούν να προκαλέσουν την κατάρρευση κτιρίων, γεφυρών και άλλων κατασκευών, οδηγώντας σε απώλεια ανθρώπινων ζωών και σημαντικές υλικές ζημιές. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τους χειρότερους σεισμούς στην ιστορία, τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη ζωή και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πρόληψη τέτοιων καταστροφών στο μέλλον.

Ο σεισμός του Shaanxi στην Κίνα το 1556 θεωρείται ο φονικότερος σεισμός στην ιστορία, με τον αριθμό των νεκρών να υπολογίζεται σε πάνω από 830.000. Ο σεισμός είχε εκτιμώμενο μέγεθος 8,0 βαθμούς στην κλίμακα Ρίζχτερ ή μεγαλύτερο και έγινε αισθητός σε μια τεράστια περιοχή της Κίνας. Ο σεισμός του Shaanxi είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες καταστροφές, με ολόκληρες πόλεις και κωμοπόλεις να αφανίζονται. Η καταστροφή προκλήθηκε από τη μετατόπιση των τεκτονικών πλακών στην περιοχή, η οποία προκάλεσε τη βίαιη δόνηση του εδάφους, οδηγώντας σε κατολισθήσεις και καταρρεύσεις κτιρίων.

Ένας άλλος καταστροφικός σεισμός που σημειώθηκε στην Κίνα ήταν ο σεισμός της Τανγκσάν το 1976. Ο σεισμός είχε μέγεθος 7,8 βαθμών και προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 240.000 ανθρώπων. Ο σεισμός της Τανγκσάν έγινε αισθητός σε ολόκληρη τη χώρα και είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές ζημιές σε κτίρια και υποδομές. Ο σεισμός προκλήθηκε από την κίνηση του φλοιού της Γης κατά μήκος μιας γραμμής ρήγματος στην περιοχή.

Ο σεισμός της Σουμάτρας και το τσουνάμι στην Ινδονησία το 2004 / Πηγή: AP Photo

Ο σεισμός της Σουμάτρας και το τσουνάμι στην Ινδονησία το 2004 είχε μέγεθος 9,1 Ρίχτερ, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Ο σεισμός προκάλεσε ένα τεράστιο τσουνάμι που προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 230.000 ανθρώπων στην Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα, την Ινδία, την Ταϊλάνδη και άλλες χώρες.

Το τσουνάμι είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένες καταστροφές, με ολόκληρες πόλεις και χωριά να αφανίζονται. Η καταστροφή προκλήθηκε από την κίνηση των τεκτονικών πλακών κάτω από τον Ινδικό Ωκεανό, η οποία προκάλεσε τη βίαιη δόνηση του εδάφους και προκάλεσε το τεράστιο κύμα.

Καταστροφικός σεισμός το 2010 την Αϊτή / Πηγή: AP Photo

Το 2010, ένας καταστροφικός σεισμός έπληξε την Αϊτή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 220.000 άνθρωποι. Ο σεισμός είχε μέγεθος 7,0 Ρίχτερ και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές, με πολλά κτίρια και υποδομές να έχουν καταστραφεί.

Ο σεισμός προκλήθηκε από την κίνηση του φλοιού της Γης κατά μήκος ενός ρήγματος στην περιοχή. Η καταστροφή ανέδειξε την ανάγκη βελτίωσης των οικοδομικών κανονισμών και των αντισεισμικών υποδομών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σεισμός και τσουνάμι στο Τοχόκου της Ιαπωνίας το 2011 / Πηγή: AP Photo

Ο σεισμός και το τσουνάμι του Τοχόκου στην Ιαπωνία το 2011 είχε μέγεθος 9,0 Ρίχτερ και προκάλεσε ένα τεράστιο τσουνάμι που προκάλεσε πάνω από 15.000 θανάτους. Ο σεισμός προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε κτίρια και υποδομές, ενώ πολλές πόλεις και χωριά κατά μήκος της ακτής καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Η καταστροφή προκλήθηκε από την κίνηση των τεκτονικών πλακών κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, η οποία προκάλεσε τη βίαιη δόνηση του εδάφους και προκάλεσε το τεράστιο κύμα. Η καταστροφή ώθησε την Ιαπωνία να επανεξετάσει και να βελτιώσει τους οικοδομικούς κώδικες και τις υποδομές της για την καλύτερη προετοιμασία για σεισμούς και τσουνάμι.

Σεισμός στο Νεπάλ το 2015 / Πηγή: AP Photo

Ο σεισμός του Νεπάλ το 2015 είχε μέγεθος 7,8 βαθμών και προκάλεσε πάνω από 9.000 θανάτους στο Νεπάλ, την Ινδία και το Θιβέτ. Ο σεισμός είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένες καταστροφές, με πολλά κτίρια και υποδομές να καταστρέφονται.

Η καταστροφή προκλήθηκε από την κίνηση του φλοιού της Γης κατά μήκος μιας γραμμής ρήγματος στην περιοχή. Η καταστροφή ανέδειξε την ανάγκη για βελτίωση των οικοδομικών κανόνων και των αντισεισμικών υποδομών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σεισμός στην επαρχία Σιτσουάν στην Κίνα το 2008 / Πηγή: AP Photo

Ο σεισμός του Σιτσουάν στην Κίνα το 2008 είχε μέγεθος 7,9 βαθμών και προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 69.000 ανθρώπων. Ο σεισμός είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές ζημιές σε κτίρια και υποδομές, ενώ πολλές πόλεις και χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Η καταστροφή προκλήθηκε από την κίνηση των τεκτονικών πλακών κατά μήκος ενός ρήγματος στην περιοχή. Η καταστροφή ώθησε την Κίνα να αναθεωρήσει και να βελτιώσει τους οικοδομικούς της κώδικες και τις υποδομές της για την καλύτερη προετοιμασία για τους σεισμούς.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ