«Ακίνητα υπάρχουν, το ερώτημα είναι πως θα τα δώσουμε, ώστε να πέσουν στην αγορά», σημείωσε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, στo Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ερωτηθείς αν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», μέσω του οποίοι νέοι 25-39 ετών μπορούν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία με χαμηλότοκο δάνειο.
Σύμφωνα με τον κ. Πατέλη υπάρχουν 800.000 κλειστά ακίνητα και την ίδια ώρα οι ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι δυνητικά δικαιούχοι του προγράμματος, δυσκολεύονται να βρουν το κατάλληλο ακίνητο, όπως είχε γράψει η «Η», αναδεικνύοντας το πρόβλημα στις 24 Απριλίου, το οποίο αποτελεί «πονοκέφαλο» και για τις τράπεζες που έχουν ζητήσει να γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα.
Ιδιαίτερα αιχμηρός για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» σε ότι αφορά τα διαθέσιμα ακίνητα είναι ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών – Αττικής (ΣΜΑΣΑΑ) καθώς στο λεκανοπέδιο μόνο το 32,61% των κατοικιών, ήτοι 14.899 επί συνόλου 45.685 κατοικιών, πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος. Να είναι, δηλαδή, αξίας ως 150.000 ευρώ και παλαιότητας άνω των 15 ετών.
Διαβάστε επίσης: «Σπίτι μου»: Διορθωτικές κινήσεις ζητούν οι τράπεζες - Μεγάλο το ενδιαφέρον αλλά δυσεύρετα τα ακίνητα
Μεγαλύτερο πρόβλημα στα βόρεια προάστια
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι αναζητούν κατοικία στα βόρεια προάστια της Αττικής, όπου το ποσοστό των ακινήτων περιορίζεται στο 16,73%.
Η δυσκολία εύρεσης κατοικίας εντοπίζεται όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Μάλιστα ο Σύλλογος ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι δεν υπάρχουν αρκετά σπίτια για όλους τους υποψήφιους αγοραστές, ούτε καν για την αρχική φάση του εγχειρήματος, πολύ περισσότερο για τη συνέχεια καθώς η σκέψη του Υπουργείου είναι το πρόγραμμα να διευρυνθεί (σήμερα ο προϋπολογισμός είναι 500 εκατ. ευρώ).
Διαβάστε επίσης: «Σπίτι μου»: Ξεπέρασαν τις 18.000 οι αιτήσεις για χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια
Για αστοχία κάνει λόγο ο ΣΜΑΣΑΑ
Ο Σύλλογος που αριθμεί πάνω από 2.000 μέλη, υποστηρίζει ότι το πρόβλημα ξεκίνησε επειδή όλο το πρόγραμμα στηρίζεται (σύμφωνα με το ίδιο το υπουργείο, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του), σε συγκεκριμένη έρευνα για τα υπάρχοντα ακίνητα, κυρίως για το κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΜΑΣΑΑ το υπουργείο Απασχόλησης στηρίχτηκε σε δημοσιεύματα συγκεκριμένων ιδιωτών και μεμονωμένα συμπεράσματα, γεγονός το οποίο οδήγησε στο σημερινό, όπως υποστηρίζει, αδιέξοδο.
Ο Σύλλογος των μεσιτών Αθήνας – Αττικής αναφέρει ότι συνεργάζεται με συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα περισσότερο από ένα χρόνο «και έχει παράξει εξαιρετικής σημασίας αποτελέσματα, τα οποία μάλιστα χρησιμοποιεί ο Δήμος Αθηναίων, μετά από σύμβαση με τον Σύλλογο μας".
Εχει έρθει η ώρα, αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Σύλλογος, η εκάστοτε κυβέρνηση και να συμβουλεύεται αλλά και να απευθύνεται για βοήθεια στον Σύλλογο μας ώστε να αποφευχθούν αστοχίες όπως του προγράμματος “Σπίτι μου» ξεκαθαρίζοντας ότι ως σκέψη και πρόθεση η προσπάθεια αυτή είναι εξαιρετική και την επικροτεί.
Η αναζήτηση σπιτιών
Οι δικαιούχοι πάντως του προγράμματος αναζητούν τη μελλοντική πρώτη κατοικία τους στις αγγελίες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ γνωστών και φίλων και ταυτόχρονα «κυνηγούν» την προέγκριση από την τράπεζα που όμως δεν του διασφαλίζει την υπαγωγή του στο πρόγραμμα αν δεν βρει εγκαίρως ακίνητο, δηλαδή εντός της προθεσμίας των 60 ημερών που προβλέπει το πρόγραμμα. Η δυσκολία εύρεσης κατοικίας εντοπίζεται μόνο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
Οι δυνητικά ωφελούμενοι του προγράμματος θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ύψος του χαμηλότοκου δανείου που δεν μπορεί να ξεπερνά τις 150.000 ευρώ διαμορφώνεται με βάση το εισόδημα, την πιστοληπτική ικανότητα του ενδιαφερόμενου και φυσικά την αξία του ακίνητου που πρόκειται να αγοράσει.
Σημειώνεται ότι το ποσό του στεγαστικού δανείου δεν μπορεί να ξεπερνά το 90%
- του ποσού που αναγράφεται στο συμβόλαιο της αγοράς του σπιτιού
- της εμπορικής αξίας του ακινήτου που προσημειώνεται, όπως αυτή θα εκτιμηθεί από ανεξάρτητο πιστοποιημένο μηχανικό που θα πραγματοποιήσει τεχνικό έλεγχο στο ακίνητο, εφόσον είναι μικρότερη από την αξία του συμβολαίου αγοράς.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!