Εκτάκτως συνεδριάζει η επιτροπή λοιμωξιολόγων με αντικείμενο την επιβολή ενός ολικού lockdown, τύπου Μαρτίου, στην Αττική, διάρκειας δύο εβδομάδων.
Την έκτακτη σύγκληση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ζήτησε ο πρωθυπουργός, μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ζήτησε την επιβολή αυστηρού lockdown δύο εβδομάδων στην Αττική.
«Πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων και της καταστάσεως. Παρατέθηκαν τα δεδομένα, ο Πρωθυπουργός ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής των επιστημόνων έτσι ώστε να εξεταστεί η λήψη μέτρων για την Αττική. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει, θα κάνει τις εισηγήσεις της και μετά θα ανακοινωθούν τα όποια μέτρα» δήλωσε ο κ. Κικίλιας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
Στη σύσκεψη στο Μαξίμου, εκτός από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας, συμμετείχαν ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς το κλείσιμο δραστηριοτήτων στα καταστήματα και προχώρησε σε σύγκριση των διαφορών των μέτρων που ισχύουν σήμερα σε σχέση με το lockdown του Μαρτίου.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήρθε λίγη ώρα μετά την αποκάλυψη που έκανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στo Open TV, σύμφωνα με την οποία το σύστημα υγείας στην Αττική πιέζεται και ως εκ τούτου εάν τα δεδομένα συνεχίσουν έτσι, τότε ο ίδιος θα εισηγηθεί ένα lockdown τύπου Μαρτίου για την Αττική.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, μέχρι χθες το μεσημέρι, τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, δεν υπήρχε θέμα lockdown στο τραπέζι. Ωστόσο, το πρωί της Τρίτης, ο Βασίλης Κικίλιας έθεσε δημοσίως και ανοιχτά το θέμα, ενώ την ίδια ώρα ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε συνεργασία με τον Νίκο Χαρδαλιά εξετάζοντας τα τελευταία δεδομένα. Μάλιστα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, παρέδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου αναλυτική έκθεση με όλα τα τελευταία δεδομένα που αναφέρονται στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Όπως μετέδωσε το OPEN η εισήγηση είναι για ολικό lockdown δύο εβδομάδων.
Ο φόβος που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στις αρχές είναι οι μεταλλάξεις που μπορεί να ανατρέψουν άμεσα την εικόνα στο ΕΣΥ. Η ταχύτητα εξάπλωσης των μεταλλάξεων του κορονοϊού μπορεί να γεμίσουν πολύ πιο γρήγορα τις κλίνες ΜΕΘ από ό,τι στο παρελθόν.
Η εκτίναξη του ιικού φορτίου στην Αττική, άλλωστε, αποτυπώθηκε και στα αστικά λύματα. Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Θωμαΐδη, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος διενεργεί με την ομάδα του τις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα του λεκανοπεδίου, την τελευταία εβδομάδα «είδαμε μια εκτίναξη του ιικού φορτίου.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου κλείσαμε με μια αύξηση 205% του εβδομαδιαίου μέσου όρου του ιικού φορτίου σε σύγκριση με την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία καταγράφηκε αύξηση 80% σε σύγκριση με την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου. Παρατηρήθηκε δηλαδή μια σταδιακή αύξηση του ιικού φορτίου από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και για τις επόμενες έξι εβδομάδες και στη συνέχεια μια απότομη κλιμάκωση. Το ίδιο φαινόμενο είχε καταγραφεί και το φθινόπωρο. Και τότε είχε σημειωθεί μια σταδιακή αύξηση και στη συνέχεια μια απότομη κορύφωση του ιικού φορτίου στις 20 Οκτωβρίου. Είναι ξεκάθαρο. Βρισκόμαστε μπροστά στο τρίτο κύμα», σημειώνει ο καθηγητής.
Την ίδια ώρα, υπάρχει ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων και στα παιδιά. Όπως δήλωσε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος στο Open, «η αύξηση της διασποράς στα παιδιά προβληματίζει και εμάς, το παρακολουθούμε και εάν χρειαστεί θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και εκεί». Η οικογενειακή διασπορά είναι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα, όχι τόσο τα παιδιά, συμπλήρωσε και είπε: «Αν χρειαστεί θα είναι στο τραπέζι και η συζήτηση για τα σχολεία».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!